7 september 2018

Binge eating van Cindy de Wilde

‘Binge eating, wanneer eten je leven beheerst’ is een dagboek-verhaal van de Vlaamse Cindy de Wilde. Naast dit dagboek staan er ook brieven aan Cindy in dit boek en verslagen van experts op het gebied van BED (binge eating disorder)

Cindy de Wilde kampte de helft van haar leven met een eetbuistoornis. Ze at obsessief grote hoeveelheden en was met haar gedachtes ook altijd bij eten. Hierdoor kreeg ze extreem overgewicht. Ze liet zich opnemen op een afdeling voor de behandeling van eetstoornissen in het UZ en hield een dagboek bij.

Een lange weg

Op de afdeling zit ze bij patiënten met anorexia en boulimia. De eetstoornis BED was in die tijd nog niet echt bekend in de medische wereld en Cindy moet op deze afdeling dezelfde regels en therapieën volgen als alle anderen patiënten. Wat nogal onlogisch klinkt, want andere patiënten moeten juist aankomen en Cindy moet juist af gaan vallen. De andere moeten juist leren eten en Cindy moet juist leren minder te eten.

Het verplegend personeel toont niet altijd begrip, maar ook de specialisten begrijpen niet echt wat er speelt in het hoofd bij iemand met BED. Uiteindelijk besluit Cindy te kiezen voor een maagverkleining. Hoewel dat allemaal goed verloopt, krijgt ze niet echt de begeleiding die zij nodig heeft. Cindy schetst in haar dagboek de strijd tegen BED, de gesprekken met medici en analyseert gebeurtenissen uit het verleden en het heden.

Dagboek-verhaal met bijlages

Het boek is opgezet als dagboek, maar je komt ook gedichten tegen, schrijfsels van broer Bouke, verslagen van experts (hun visie over BED en een maagverkleining) en brieven van familie en vriendinnen van Cindy. Het is een intiem verhaal en het is een wereld waar niet veel mensen iets van af weten.

Ik wist er ook niet zo heel veel van, maar ik volgde een tijdje een Amerikaanse vlogster en zij maakte video’s van mukbangs. In die mukbangs at ze enorm veel in korte tijd. Later vertelde ze aan haar kijkers dat ze last had van BED en daar mee worstelde. Maar verder kende ik deze eetstoornis niet. Veel mensen blijkbaar niet, want Cindy kampte met veel onbegrip.

Intiem en duidelijk

De schrijfstijl van Cindy is intiem en duidelijk. Cindy legt alles goed uit over BED en je krijgt een goed beeld van hoe haar situatie eruitziet. Het taalgebruik is Vlaams, sommige woorden kende ik totaal niet, maar even googlen helpt altijd. Wel leest het boek hierdoor niet altijd even makkelijk door. Ook is het even goed opletten in het begin hoe het precies zit met haar verleden en wie wie is in haar familie en vriendenkring.

Vader Daniel Billiet heeft meegeholpen aan dit boek. Hij is zelf bekend van (jeugd)poëzie en de poëziekrant. Hij deelt gedichten over BED en je vindt deze her en der in het boek. Wie meer wil weten over BED kan de stukken lezen van de experts, maar ze zijn ook lang van stof. De brieven aan Cindy van naasten in haar omgeving vond ik ontroerend!

Niet altijd prettig leesbaar

Hoewel het boek interessant is, las het niet altijd even prettig en dat lag voornamelijk aan de vormgeving en indeling. Zo zijn de schrijfsels van broer Bouke met een heel klein lettertype geplaatst en deze schrijfsel zijn smaller dan de normale tekst. Eigenlijk te klein en te smal om nog prettig te kunnen lezen op de e-reader. Ik kon de tekst groter maken op mijn e-reader, maar als dan het dagboek verder ging had ik weer koeienletters en moest ik weer opnieuw verkleinen.

Dit herhaalt zich een paar keer en leidt dan ook af. Ik vind het jammer dat dit zo in dit ebook is gedaan, omdat deze schrijfsels er zeker toe doen in het verhaal!

2 reacties

  • 7 september, 2018 om 22:54
    Veronique zegt:

    Jammer dat de opmaak er gedeeltelijk voor zorgt dat het niet erg lekker weg leest want het lijkt me wel een boek met een onderwerp waar zeker meer aandacht voor mag komen. Zeker als ik lees dat ze de zelfde therapie moet volgen als iemand met bijvoorbeeld anorexia. Terwijl dit toch naar mijn gevoel net de omgekeerde wereld is. Ondanks dat je het niet heel makkelijk vond lezen ben ik wel nieuwsgierig geworden naar het boek.


    Veronique
    Beantwoorden

    • 8 september, 2018 om 18:32
      Leesdame zegt:

      Klopt, ik vond dat inderdaad onlogisch, mede daarom vind ik het goed dat Cindy de Wilde haar ervaringen heeft opgeschreven en gedeeld. Ik weet niet hoe het fysieke boek leest, ik heb alleen ervaring met het ebook uit Kobo Plus.


      Leesdame
      Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: