28 september 2017

Bloem van de prairie van Yvonne van Beek

Yvonne van Beek is een debutante en vandaag bespreek ik haar boek ‘Bloem van de prairie’… Een Nederlandse roman met een westernlaagje.

Tessa Verbeek is een kandidaat-notaris van bijna dertig. Haar leven krijgt een bizarre wending als een oud-cliënte van haar overlijdt en in haar testament een ranch in Colorado voor de helft achterlaat aan Tessa. Bizar en de familie van deze mevrouw is hiervan niet gecharmeerd. Toch gaat Tessa verhaal halen en reist ze af naar Colorado. Maar daar wordt ze niet welkom ontvangen…

Bedrog of waarheid?

Volgens de familie van mevrouw Boogaart is Tessa niet helemaal eerlijk. Zij willen dan ook dat ze onmiddellijk een verklaring tekent waarbij ze afstand doet. Tessa wil dit echter niet. Zij wil uitzoeken waarom deze wildvreemde vrouw haar de helft van een ranch achterlaat. En de andere ranch-eigenaar Maickel zit al helemaal niet op haar te wachten, maar laat haar toch toe in zijn huis.

Tessa is vastbesloten en wil de waarheid boven tafel, maar bovenal wil ze zien dat de familie haar vertrouwt. Daarbij raakt ze in de ban van het leven in Colorado. Ze raakt bevriend met Chinouk, zij heeft een winkeltje en later gaat Tessa haar helpen. Ook kan ze het goed vinden met Helen, de kleindochter van de familie.

Gevoelens

Tessa kampt met veel gevoelens. In Nederland mist ze vooral haar moeder en met de liefde loopt het ook niet altijd even gemakkelijk. Het kost haar vriendschap en vertrouwen. Colorado blijft trekken en maakt van alles bij haar los. Niet alleen het geheim rond het testament, maar ook ranch-eigenaar Maickel zit in haar systeem, al houdt ze hem ook graag op afstand. Al die verwarde gevoelens leveren ook mooie gesprekken op tussen de verschillende personages. Vooral Chinouk komt regelmatig met wijze raad en filosofische overpeinzingen.

Indruk en stijl

In alle eerlijkheid, de eerste indruk van ‘Bloem van de prairie’ is dat het een streekroman lijkt te zijn. Dit komt een beetje door de omslagtekst en de toon van het eerste hoofdstuk. Maar zodra Tessa vertrekt naar Colorado wordt het een meeslepend verhaal. Yvonne van Beek weet de omgeving goed te omschrijven, daardoor voelt het echt alsof je in Colorado Springs bent. Je voelt de zanderige omgeving en je ruikt de paarden van de ranch bijna bij wijze van spreken.

Yvonne van Beek heeft een fijne schrijfstijl waardoor je graag doorleest. Ze legde vooral de nadruk op de gevoelens van Tessa, waardoor Tessa goed tot leven komt. Op het eind komt er ook nog een lichte vorm van spanning bij het verhaal kijken. Je wilt natuurlijk ook weten of Tessa ooit te horen krijgt waarom uitgerekend zij mede-eigenaresse is geworden van de ranch.

Wilde westen van nu

Het is een verhaal wat lekker leest, maar het einde vond ik niet zo goed uitgewerkt. Zo vond ik de afwikkeling van het verhaal nogal abrupt eindigen. Je leeft het gehele boek met de hoofdpersoon mee  en als het dan zo snel afgewerkt wordt, dan is dat jammer. Daar miste ik de puntjes op de i.

‘Bloem van de prairie’ is een meeslepende roman die zich grotendeels afspeelt in Colorado. Westernsfeer anno 21e eeuw. Ik vond vooral de gesprekken tussen Tessa en Chinouk het mooist! Kijk je graag ‘Dr. Quinn, medicine woman’ en ben je dan ook onder de indruk van de omgeving? Dan is dit boek ook zeker wat voor jou!