Verdriet met mayonaise van Carry Slee

verdriet met mayonaise coverHeel lang geleden was ik lid van de Taptoe. Daar stonden vaak boekentips in en ik weet nog dat daar dit boek in stond. Toentertijd heb ik het boek van de bieb geleend, maar laatst kwam ik dit boek weer tegen en las ik het nogmaals.

Ik had nu een versie met een hele andere kaft. Vroeger was het een kinderlijke omslag met twee kinderen in de duinen met een briefje. Deze kaft is wat meer volwassener en zal tieners ook eerder aanspreken. Het verhaal is overigens nog steeds net zo gemoedelijk als toen.

Leentje ziet op straat dat haar vader zoent met een andere vrouw. Ze wil er niet over praten, maar het geheim verstikt haar bijna. Thuis reageert ze zich af op haar moeder. Haar moeder werkt niet, doet alles in het huishouden en haar vader is nooit thuis. Leentje vind dit niet eerlijk, vooral niet nu ze haar vader heeft zien zoenen en haar moeder van niets weet.

Op school is er een nieuwe jongen, Paul. Hij wordt gepest en onterecht beschuldigd van diefstal. Leentje zoekt Paul op en tot haar verrassing woont Paul boven de boekhandel waar ze vaak komt. Paul woont daar bij zijn opa. Haar moeder mag pannenkoeken komen eten en krijgt van Paul’s opa een baan aangeboden in de boekhandel.

Zoals altijd in deze boeken komt alles weer goed. Ik vond het heel fijn dat iedereen op een gegeven moment eerlijk was tegen elkaar. Zo is uiteindelijk de vader van Leentje heel eerlijk tegen zijn dochter over de hele situatie. De moeder van Leentje besluit haar leven leuker te maken en ook Paul krijgt het weer naar zijn zin in zijn leven.

Voor mij was het peanuts om het boek te lezen, ik had het zo uit. Toch was het leuk om weer iets te lezen uit mijn kindertijd. Sommige dingen veranderen nooit. Het is dat er geen smartphones,  tablets en laptops in dit verhaal zitten, maar het gehele thema kan zo in 2015 ook plaatsvinden. Al denk ik wel dat het toen allemaal wat gemoedelijker was en nu is het leven ook wat meer gejaagder dan toen.

Over dit boek heb ik ook een recensie geschreven op Ikvindlezenleuk.nl 

 


Vervalst van Carry Slee

Vervalst coverVandaag weer een boek voor de jeugdige lezers. ‘Vervalst’ van Carry Slee. Nou weet ik heel goed dat de doelgroep van dit boek nog een beetje te jong is voor mijn blog. Dus twijfelde ik nogal. Of mensen hier wel op zitten te wachten. Maar hier komen natuurlijk ook moeders, mensen die voor de klas staan of op een andere manier met kinderen werken etc. Dus dat trok me toch wel over de streep.

‘Vervalst’ gaat over een groepje leerlingen uit groep acht. Ze zitten bij meester Sjoerd in de klas en de cito-toets komt eraan. Annemieke is heel zenuwachtig, ze wil namelijk heel graag met haar vrienden mee naar dezelfde school. Annemieke wordt ook gepest, overal waar ze komt is er met een spuitbus gekladderd dat ze dom is. Haar vrienden, Carijn, Ivo en Olivier, proberen de dader op te sporen en denken dat het Sander is. Sander pest Annemieke namelijk ook in de klas en die hebben ze zien lopen met een spuitbus. Maar mag je wel zomaar iemand beschuldigen? En wat doe je als je de cito-toets hebt verknald en je de kans krijgt om vals te spelen?

‘Vervalst’ is heel vlot geschreven. Het is een no nonsens verhaaltje en gaat over vals spelen,  eerlijkheid, verkering vragen en samen met elkaar iets oplossen. Het speelt zich af in groep 8 en de leerlingen gaan ook naar de open dag van hun nieuwe school.  Kinderen kunnen dit boek prima zelf lezen, maar het is ook een fijn boek om voor te lezen thuis of in de klas. Ook staan er her en der wat illustraties en het eindigt met een happy end. Ik vond het een gemoedelijk en leuk verhaaltje! Klein minpuntje: dit boek is niet meer zo makkelijk verkrijgbaar. Waarschijnlijk wel gewoon in de bibliotheek of tweedehands.


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten