7 augustus 2014

De kick van Helen Vreeswijk

‘De kick’ gaf me een somber gevoel na het lezen. Ik was er nogal stil van en vond op sommige momenten het boek net wat over het randje gaan.

‘De kick’ gaat over een vriendengroep… Frits, Maurice, Peter, Danny en Steef. Ze gaan met elkaar om. Wonen en leven riant en zijn erg verwend. Op een avond kijken ze een actiefilm over wraak. Het maakt iets in de jongens wakker. Want wraak nemen op iemand die jou heeft gekwetst of heeft vernederd, dat is misschien niet zo’n gek idee, menen de jongens.

Ze worden enthousiast en besluiten dat ieder voor zichzelf een wraakactie mag bedenken. Die papiertjes worden als lootjes bij elkaar gehusseld en om de zoveel tijd zullen ze een wraakactie eruit trekken. Die voeren ze dan uit. De wraakacties zijn niet mild te noemen. Van extreme vernielingen, tot zinloos geweld, tot inbraak en het gebruiken van een bom. De jongens genieten ervan, maar als ze eenmaal helemaal alleen zijn en je even in hun hoofd mag kijken, lees je ook over hun eenzaamheid en hun onzekerheid.

Op de achtergrond is de recherche ook actief. Oude bekende Rob van Buren, Heleen en Sera behandelen de zaken die voortkomen uit de acties van de jongens. Alleen hebben ze totaal geen aanknopingspunt. Op het bureau gaat ook niet alles vlekkeloos.

De wraakacties zijn erg extreem te noemen voor deze jongens. Ik kan me bijna niet voorstellen dat puberjongens met een goede opvoeding tot zulke dingen in staat zijn… Maar het kan, dat geef ik toe. Je leest het maar vaak genoeg in de krant. Toch probeerde Helen Vreeswijk sympathie te winnen voor de groep jongens, door sommige jongens ook een onzekere en/of gevoelige kant mee te geven.

Mooi gegeven, maar als ik diezelfde jongeren dan even later hysterisch lachend iemands eigendommen zie vernielen, is mijn sympathie verloren. Ik voel dan namelijk vooral afgrijzen en werd wat somber van de negatieve houding die de jongens met zich meedragen.

Maar zou dat niet de bedoeling zijn van dit boek? Deze vraag kwam laatst in mij op. Dat het juist zo extreem is opgeschreven, om bij mensen en vooral bij jongeren de ogen te openen. Dat een plannetje in je hoofd iets heel anders is dan een wraakactie daadwerkelijk uitvoeren. Wat voor gevolgen dat heeft, voor jezelf, maar ook voor je familie en natuurlijk de slachtoffers van de wraakactie. Het kan jongeren tot nadenken stemmen.

‘De kick’ is een ya-thriller, maar ook aan te raden voor volwassenen.

4 reacties

Wellicht ook interessant voor je: