9 augustus 2013

Delete van Juultje van den Nieuwenhof

delete cover

De YA-thriller Delete las makkelijk weg. Ik haalde dus met gemak ‘een boek per dag’… Het boek was lekker leesbaar, maar ook bij vlagen ongeloofwaardig.

In Delete gaat het over lerares Julia. Ze is hip, modieus en geeft Nederlands aan één van de moeilijkste groepen van de school. Met haar houding weet ze deze klas voor zich te winnen. Maar op één dag doet ze iets wat verkeerd valt bij haar leerlingen. Ze verraadt Mauro en die zint op wraak. Hij krijgt de gehele klas achter zich staan. Met behulp van Peter hacken ze haar accounts.

Het begint met simpele pesterijtjes om hun lerares op het verkeerde been te zetten. Maar de klas gaat steeds een stapje verder en Julia zelf staat voor een raadsel.

Het verhaal is op zich een leuk concept, maar er zitten ook wat rafelige randjes aan het verhaal. Bijvoorbeeld oppervlakkige personages: badguy Mauro, nerd Peter etc. En daarbij vond ik dat de gebeurtenissen in het boek vrij klakkeloos werden aangenomen. Julia’s accounts lijken een eigen leven te leiden. Wat ze opschrijft, verdwijnt even later spoorloos. Niemand wil Julia geloven.

Wat me stoorde was dat niemand op het idee kwam dat je bij Facebook heel simpel kunt (laten) checken of iemand anders op je account heeft ingelogd en op welke tijden dat was. Zelfs de politie die later in het verhaal op de proppen komt neemt het hele voorval klakkeloos aan zonder deze controles. Alles wat je op internet doet valt namelijk te achterhalen. IP-adressen en tijdstippen bijvoorbeeld. Dat vond ik een zwak punt in het boek.

Maar goed, het boek leest zoals gezegd lekker weg. Erg leuk voor een middagje in de zon, of tijdens een lange autorit. Voor de YA-doelgroep zal dit boek lekker leesbaar zijn. Met genoeg spanning en een spectaculair einde maar voor volwassenen mist het verhaal net wat meer diepgang en geloofwaardigheid.

1 reactie

  • 10 augustus, 2013 om 13:48
    boekblogger zegt:

    Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb het boek ook gelezen (en gerecenseerd) en ik vond het wel aardig, maar niet geheel geloofwaardig. Bepaalde dingen weer wel, trouwens, bijvoorbeeld hoe de tieners met elkaar omgingen en hoe de leraren met ze praatten.


    boekblogger
    Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: