17 oktober 2013

Een obsessieve drang van Robert Thomson

een obsessieve drang cover

Ik had al eerder dit jaar iets gelezen van Robert Thomson. En ik was verrast dat ik zijn nieuwste boek mocht lezen. Een grimmige thriller naar mijn mening. En toen het boek uit was, zat ik even voor me uit te staren, want ‘Een obsessieve drang’ zit geniaal in elkaar!

Robbert Olthoff is een bekende Nederlander. Hij staat aan de top in het bankwezen en heeft zijn eigen bank opgericht. Zijn vrouw Rebecca is een toegewijde huisarts en lieve moeder voor hun twee kinderen. Maar na de succesvolle jaren valt hij in een dal. Zijn bank dreigt failliet te gaan.

Schuldeisers staan op de stoep. Tv en andere media jagen als wolven achter Robbert aan. Van bekende Nederlander is hij nu de meest gehate Nederlander. Hij is genoodzaakt om zich terug te trekken uit het bankwezen. Maar dit is enkel de zakelijke kant van het verhaal. Want Robbert heeft veel meer kanten.

Zo heeft Robbert een bepaalde obessieve drang… een soort ‘hobby’… Hij gaat naar de wallen en laat 500 euro achter in peeskamertjes. Zijn vrouw weet van niets. Thuis botst zijn geloof af en toe met de Joodse Rebecca. Hij voelt zich soms een asielzoeker in zijn eigen huis en krijgt de meest bizarre fantasieën over moord en vergelding. Zelden bezoekt hij zijn demente moeder en zijn zusters. Een zus is erg lief, maar de andere: Margot is een zuur mens.

Zijn demente moeder kraait steeds dat ze vroeger met de dominee sliep. Terwijl zijn zure zus hem de dood van hun vader verwijt. Opeenstapelingen van problemen, schandalen, obsessies maken Robbert gek in zijn hoofd. Hij leeft en denkt in illusies en weet de werkelijkheid niet meer de onderscheiden van de gedachten in zijn hoofd. Of zou er toch meer aan de hand zijn…?

Dit wordt allemaal knap en filmisch beschreven, want als lezer weet je op een gegeven moment niet meer wat nu werkelijk gebeurd, of wat zich afspeelt in zijn hoofd. De hoofdpersoon twijfelt zelf ook vaak genoeg aan zichzelf. En als lezer twijfel je mee.

Robert Thomson heeft van ‘Een obsessieve drang’ een soort achtbaanrit gemaakt. Bij elk hoofdstuk denk je: nu gaat het echt mis met hem. De zakelijke stukken over bankwezen zijn toegankelijk geschreven. Je krijgt een mooi beeld over de sfeer in de bankwereld. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het een economische thriller is, want dat is het beslist niet! Het is juist een psychologische thriller.

5 sterren, want het zit geniaal in elkaar. Wat is echt? Wat is illusie?  Zelfs toen ik dacht dat ik het wist, dacht ik nog: niets is wat het lijkt.

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: