9 oktober 2014

Efter van Hanna Bervoets

Hanna Bervoets is mijn favoriete auteur van Nederland. Een boek van haar is als een doos vol met snoep. Je krijgt er letterhonger van! ‘Efter’ is haar nieuwste roman. En weer typisch Hanna Bervoets: eigenzinnig, creatief en een georganiseerde chaos!

Efter speelt zich af in de toekomst. Zo dragen de mensen een seos bij zich (de smartphone van de toekomst) doen ze aan “gazen” en bekijken ze “meeks” op hun seos. Ook is er een speciale kliniek voor mensen met LAD. Oftewel: Love Addiction Disorder. Want verliefd zijn is soms nogal onhandig, dus is er een pilletje voor uitgevonden: Efter…

In een speciale kliniek wonen een aantal meiden en één jongen. Ze zitten daar voor een behandeling tegen LAD. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal en hun eigen LAD-klachten. Katinka is de deskundige in de kliniek en zij beslist of haar cliënten een fase verder mogen in het behandelproces. Zij experimenteert ook met Efter. En dit medicijn zou de oplossing kunnen zijn voor LAD-patiënten.

De groep meisjes wordt gevolgd. Zoals Meija, Fajah en Maan. Bij sommige vraag je je af of ze wel LAD hebben en of de Efter niet meer schade toebrengt. Daarin zag ik wel een boodschap van Hanna Bervoets. Want er is tegenwoordig overal een pilletje voor. Drukke kinderen? Gelijk een pilletje erin! En wie weet, misschien als we in de toekomst verliefd zijn, dan ook maar een pilletje. Wat dan vaak wordt vergeten, is dat pilletjes ook vrij averechts kunnen werken. Of dat de bijwerkingen van zo’n pilletje misschien nog wel slechter zijn dan de klacht zelf.

Efter begint met een saaie opbouw, maar Hanna’s stijl maakt al veel goed! Daarna gaat het over op de meisjes die in de kliniek zitten. Ze vertellen waarom ze er zitten, wat er vooraf is voorgevallen en hoe het leven in de kliniek is. Ook komt er een journaliste langs die later een heel stuk publiceert over Katinka’s behandelmethode.

Gaandeweg wordt het boek wat verwarrend. Dat was ook bij haar vorige roman: ‘Alles wat er was’ het geval. Maar dat is juist realistisch en typisch Hanna.  De personages in het boeken kunnen niet anders. Ze zijn onder invloed van de Efter. En omdat het verwarrend wordt, lijkt het alsof je zelf ook onder invloed bent van Efter.

Ik vond het een geweldige roman! Maar mijn favoriet blijft toch wel ‘Alles wat er was’. Ik raad ‘Efter’ aan als je ook van creatief geschreven romans houdt. Het is een boek waar je wel je hoofd bij moet houden en bij vlagen dus verwarrend, maar je krijgt er wel wat voor terug: een verhaal waar je nog lang over nadenkt!

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: