Boekverfilming: Dorsvloer vol confetti

dorsvloer vol confetti filmEen tijdje terug las ik ‘Dorsvloer vol confetti’, een sober en ingetogen verhaal. Vandaag keek ik de film. En die vond ik werkelijk prachtig! Het verhaal heeft mij geen minuut verveeld en geboeid heb ik 94 minuten gekeken naar het leven van de Zeeuwse Katelijne die duidelijk het buitenbeentje van het gezin is.

Net als het boek is de film sober en ingetogen, maar een ander kernwoord wat ik wil noemen is: zangerig. Ik vind de film iets zangerigs hebben. Nee, ze zingen niet, maar toch speelt muziek in deze film een grote rol en ik zal later uitleggen waarom.

Allereerst het verhaal. ‘Dorsvloer vol confetti’ gaat over de 12-jarige Katelijne die opgroeit in een streng gereformeerd boerengezin in de jaren ’80. Ze is het enige meisje tussen zes broers. Haar ouders zijn streng gelovig en ze willen dat Katelijne zich gedraagt als een kuis en vroom meisje. Alleen… dat is Katelijne nou net niet. Haar leven lijkt verstikkend, maar haar fantasie en haar heerlijke ‘grote bek’ geeft haar toch die vrijheid waar ze naar zoekt.

Het sobere van het boek kwam goed naar voren. Soms lijkt er niets te gebeuren en toch gebeurde er heel veel. De muziek speelt een grote rol. Als Katelijne lol maakt, wordt de muziek een aanwezige factor in het verhaal. En ook de dialogen hebben iets zangerigs. Soms had ik het gevoel dat ik naar een poëtisch verhaal keek. Ook het landschap heeft iets bijzonders. Sober, eenzaam en verlaten, maar ook idyllisch, je zou er bijna zelf willen wonen, maar je realiseert je ook hoe verstikkend het werkt voor Katelijne.

Katelijne, die een grote fantasie heeft en graag leest. Dat lezen wordt als een zonde gezien, maar Katelijne doet lekker haar eigen zin. Ze kan heerlijk fel uit de hoek komen, ook al lijkt ze soms jonger dan ze is. Haar ouders zijn streng gelovig en toch je duidelijk de liefde voor het gezin terug. Alleen, ze doen het wat onhandig. Maar als pa knipoogt naar Katelijne, dan weet je ook wel dat die liefde er zit. En dat vind ik juist zo mooi aan deze film. Het zijn de kleine dingen die het doen in dit verhaal en dat vind ik knap overgebracht op het witte doek. Stiekem ben ik blij dat er ook heel wat onbekende namen een rol spelen in deze film spelen. Hierdoor kwam het nog beter tot zijn recht.

De confetti in het verhaal komt uiteindelijk op het laatst. Het speelt een rol op een huwelijk. Maar het speelt ook een rol in de gedachten van Katelijne. Want die confetti, staat eigenlijk voor haar creativiteit en fantasie… haar doel om het leven kleur te geven. Want op het eerste gezicht lijkt haar leven grauw en grijs en kleurloos vanwege het strenge regime van pa en ma. Maar het was haar manier om het leven te vieren en in de laatste scene zie je dat terug. En toen dacht ik: wow…. mooie film!  Aanrader!


Dorsvloer vol confetti van Franca Treur

dorsvloer vol confetti coverIn september komt ‘Dorsvloer vol confetti’ uit in de bioscoop. Het boek lag al heel lang op mijn ntl-stapel en mijn nieuwsgierigheid naar dit boek was al bijna net zo hoog als die stapel… Ik las verschillende recensies over dit boek. Heel wisselend en dus besloot ik dat er maar één ding op zat: beginnen en doorlezen!

De jonge Katelijne groeit op in een boerengezin in Zeeland. Ze heeft zes broers, is het enige meisje en haar ouders zijn streng. De familie is gelovig en gaat vaak naar de kerk. Het leventje op de boerderij in het Zeeuwse dorpje is beklemmend en saai.

Katelijne voelt zich soms eenzaam in haar beperkte wereld vol met jongens en mannenwerk. Ze leest graag, maar dat wordt door niemand begrepen. Het leven kabbelt voort op de boerderij. Er gebeurd nooit wat, of eigenlijk toch weer wel… want op de boerderij heeft iedereen het druk en alles draait om het geloof en de kerk.

‘Dorsvloer vol confetti’ leest langzaam. Ik heb er dagen over gedaan. Maar gaandeweg kwam ik erachter dat het misschien juist wel goed was. Op deze manier leerde ik de wereld van Katelijne beter kennen. Voor haar gaan alle dagen langzaam. Nooit zal er iets spannend gebeuren. Het leven kabbelt voort op de boerderij. En zo kabbelt het boek ook verder. Nergens gebeurt er iets, en toch gebeurde er heel veel…

Ik werd het verhaal ingezogen. Ik was zo nieuwsgierig wat de onbevangen Katelijne de volgende dag zou meemaken. Het was interessant om te lezen hoe ze als enige dochter staand blijft in het jongensgezin. Hoe de vader en de moeder het gezin runnen en dat er soms echt wel ruimte was voor liefde voor Katelijne, ook al leek in het begin dat de gelovige ouders er te stijfjes voor waren.

De schrijfstijl is afstandelijk, ook al wordt het verhaal verteld vanuit Katelijne. Katelijne praat soms over haar ouders alsof het vreemde mensen zijn. Een stijl waar je aan moet wennen, maar die volgens mij niet vreemd is in die omgeving. Het was interessant om een inkijkje te krijgen. En te zien hoe Katelijne in het -voor haar- saaie leven toch wat meer sprankeling weet te creëren.

‘Dorsvloer vol confetti’ is een boek waar je van houdt of niet. Ik hou van deze stijl en deze manier van vertellen. Het stemde me tot nadenken. Hoe beperkt je kunt leven door de kerk. Dat je geen tv kijkt en zelfs bepaalde liedjes niet mag zingen. Waarom sommige hun haar niet eens mogen knippen en het sprookjesboek van Grimm voor een hoop achterdocht zorgt. Ik ben blij dat ik dit boek na al die tijd eindelijk heb gelezen en ik ga de film zeker kijken!

 

 

 

 


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten