En alweer bleven we ongedeerd van Hanna Bervoets

en alweer bleven we ongedeerd coverDe derde columnbundel van Hanna Bervoets is een feit en staat weer vol met scherpe analyses en een unieke visie op de maatschappij. Hanna Bervoets is venijnig, humoristisch en eigenzinnig. In ‘Alweer bleven we ongedeerd’ las ik herkenbare situaties en kon ik me makkelijk verplaatsen in haar denkwereld.

Aangezien we leeftijdgenoten zijn was dat ook niet moeilijk. Als Hanna herinneringen ophaalt aan vroeger, dan kan ik die ook makkelijk terugvinden in mijn herinneringen. Deze bundel was vooral gericht op angsten, onzekerheden en gedrag van mensen om je heen.

(meer…)


Efter van Hanna Bervoets

Efter coverHanna Bervoets is mijn favoriete auteur van Nederland. Een boek van haar is als een doos vol met snoep. Je krijgt er letterhonger van! ‘Efter’ is haar nieuwste roman. En weer typisch Hanna Bervoets: eigenzinnig, creatief en een georganiseerde chaos!

Efter speelt zich af in de toekomst. Zo dragen de mensen een seos bij zich (de smartphone van de toekomst) doen ze aan “gazen” en bekijken ze “meeks” op hun seos. Ook is er een speciale kliniek voor mensen met LAD. Oftewel: Love Addiction Disorder. Want verliefd zijn is soms nogal onhandig, dus is er een pilletje voor uitgevonden: Efter…

In een speciale kliniek wonen een aantal meiden en één jongen. Ze zitten daar voor een behandeling tegen LAD. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal en hun eigen LAD-klachten. Katinka is de deskundige in de kliniek en zij beslist of haar cliënten een fase verder mogen in het behandelproces. Zij experimenteert ook met Efter. En dit medicijn zou de oplossing kunnen zijn voor LAD-patiënten.

De groep meisjes wordt gevolgd. Zoals Meija, Fajah en Maan. Bij sommige vraag je je af of ze wel LAD hebben en of de Efter niet meer schade toebrengt. Daarin zag ik wel een boodschap van Hanna Bervoets. Want er is tegenwoordig overal een pilletje voor. Drukke kinderen? Gelijk een pilletje erin! En wie weet, misschien als we in de toekomst verliefd zijn, dan ook maar een pilletje. Wat dan vaak wordt vergeten, is dat pilletjes ook vrij averechts kunnen werken. Of dat de bijwerkingen van zo’n pilletje misschien nog wel slechter zijn dan de klacht zelf.

Efter begint met een saaie opbouw, maar Hanna’s stijl maakt al veel goed! Daarna gaat het over op de meisjes die in de kliniek zitten. Ze vertellen waarom ze er zitten, wat er vooraf is voorgevallen en hoe het leven in de kliniek is. Ook komt er een journaliste langs die later een heel stuk publiceert over Katinka’s behandelmethode.

Gaandeweg wordt het boek wat verwarrend. Dat was ook bij haar vorige roman: ‘Alles wat er was’ het geval. Maar dat is juist realistisch en typisch Hanna.  De personages in het boeken kunnen niet anders. Ze zijn onder invloed van de Efter. En omdat het verwarrend wordt, lijkt het alsof je zelf ook onder invloed bent van Efter.

Ik vond het een geweldige roman! Maar mijn favoriet blijft toch wel ‘Alles wat er was’. Ik raad ‘Efter’ aan als je ook van creatief geschreven romans houdt. Het is een boek waar je wel je hoofd bij moet houden en bij vlagen dus verwarrend, maar je krijgt er wel wat voor terug: een verhaal waar je nog lang over nadenkt!

 

 


Opstaan aankleden niet doodgaan van Hanna Bervoets

opstaan aankleden niet doodgaan coverDe laatste columnbundel van Hanna Bevoets, was ‘Leuk zeg doei’ en die heb ik in één keer uitgelezen en dat was best verzadigend op de een of andere manier. Chocola is heel lekker, maar een grote reep heb je er ook genoeg van. Breek je de reep in stukjes, dan heb je daar een paar dagen plezier en blijft de chocola lekker. Dus, dat deed ik ook met haar nieuwste columnbundel: ‘Opstaan aankleden niet doodgaan’. Ik ‘hakte’ deze bundel in stukjes en las ik elke avond voor het slapengaan enkele columns. Zo bleef het leuk en tussendoor las ik een ander boek.

Deze bundel zit weer vol herkenbare columns. Met zoals je gewend bent: heerlijke creatieve zinspelingen van Hanna en een inkijkje in haar gedachten over alles.
Ik vroeg me af waarom ik Hanna zo goed vond en vooral waarom ik haar columns zo herkenbaar vond. Wel, het antwoord is simpel! Hanna en ik zijn even oud. We delen dus dezelfde herinneringen aan onze kindertijd, zoals de tv programma’s die we als kind keken (Telekids, Full House) we droegen dezelfde soort kleding, omdat we in dezelfde tijd tiener waren. We denken over veel dingen hetzelfde. En als ik dus iets lees van Hanna, dan is het een feest van herkenning en constant een “o ja” gevoel.

Zo zit bijvoorbeeld Hanna in de trein als er een jong meisje binnenkomt en vraagt of de reizigers mee willen werken aan een enquête. Een norse meneer weigert en reageert ook heel vijandig. De andere reizigers, inclusief Hanna, reageren enthousiast en werken gemotiveerd mee, ook al wil Hanna eigenlijk liever niet meedoen. Vond ik herkenbaar. Als ik iemand heel nors zie reageren, wil ik het juist rechttrekken door juist wel mee te werken, omdat zo’n meisje er ook niks aan kan doen.

En er stond ook een hele leuke column in over vrijheid. Dat we eigenlijk heel veel vrijheid hebben, maar er niks mee doen. Je zou gewoon een winkel in kunnen stappen, dure kleding kunnen passen, gewoon omdat het kan en niemand je tegenhoudt. Je kan in plaats van naar je werk ook gewoon besluiten om met de trein naar de Efteling te gaan en daar lekker alleen in het sprookjesbos te gaan wandelen. Niemand zou je tegenhouden, je kan het doen én toch doe je het niet! Herkenbaar. Het leven is vaak een strijd tegen de vrijheden die je hebt… dat vond ik een mooie vondst.

Deze en nog veel meer leuke (en herkenbare) columns vind je in haar nieuwste bundel. Vijf sterren natuurlijk. Omdat het gewoon té leuk is!


Leuk zeg doei van Hanna Bervoets

leuk zeg doei coverHanna Bervoets is zoals jullie wel merken mijn favoriete schrijfster geworden en ik heb nu ook haar columnbundel gelezen.

Hanna schrijft over haar leven en wat ze meemaakt. Naar de Parade gaan, in het publiek zitten bij een talentenjacht, want Hanna is fan van talentenjachten. Maar ook over het mysterie achter een anonieme beller, of over zoeken op internet naar wat je mogelijk mankeert. Hanna schrijft vlot en met humor.

Wel had ik na deze hele bundel van columns het gevoel van: ‘verzadiging’. Maar ja, dat ligt niet aan Hanna Bervoets, maar aan mezelf, want ik heb gewoon te veel columns achter elkaar gelezen. Ik ben ook gewoon ongeduldig…
Achteraf bekeken had ik misschien ook beter elke avond voor het slapengaan één of twee columns kunnen lezen en dan daarnaast een ander boek. Dat is dan weer een leer voor de volgende keer!


Boekverfilming: Lieve Celine

lieve celine coverAfgelopen konden we eindelijk de verfilming zien van Lieve Celine… Naar het gelijknamige boek van Hanna Bervoets. Hanna is mijn favoriete schrijfster en Lieve Celine één van mijn favoriete boeken. Mijn verwachtingen waren hoog en ik verheugde me echt. Nu is het maandag en ik heb de film al twee keer gezien.

De verfilming was zoals ik had verwacht. En ja, ik proefde ook het venijn, wat ik ook in het boek las tussen de regels door. Bepaalde scenes zagen er bijvoorbeeld oppervlakkig uit op het eerste gezicht, maar wie het boek gelezen heeft, zal net als ik ook het venijn gevoeld hebben. Carolien Spoor had de rol van Sue en ik vond haar op de een of andere manier heel sterk overkomen, zij was echt de Sue uit het boek! Esmée van Kampen deed het ook goed als de laagbegaafde Brooke, ze speelde het heel realistisch!

Een heel klein minpuntje: bij Esmée moest ik soms goed luisteren wat ze zei… Ik heb drie keer tijdens de film een stukje teruggespoeld om nogmaals te kunnen horen wat ze zei. Ik weet niet of dit de bedoeling was van Esmée, misschien hoorde het juist bij die rol, maar ik vind het toch wel prettig als je een acteur/actrice goed kunt verstaan in een film.

Ik heb in ieder geval genoten zaterdagavond en ik ga de film zeker nog een keer kijken. Dat zou dan al voor de derde keer zijn, maar goed, ik ben Bervoets-fan :) Hebben jullie Lieve Celine al gezien?


Of hoe waarom van Hanna Bervoets

of hoe waarom coverHanna Bervoets is nu echt mijn favoriete schrijfster! ‘Of hoe waarom’ is een mooi en boeiend geschreven boek, met een verrassende twist!

‘Of hoe waarom’ bestaat uit drie delen… In ‘Of’ lezen we een week uit het leven van Florence (Flora). Ze werkt op de redactie bij Haar Verhaal een tijdschrift met aangrijpende verhalen van vrouwen. Flora heeft gesprekken met deze vrouwen en werkt daarna de verhalen uit. Naast haar werk gaat ze ook uit, zit ze als klapvee bij televisieprogramma’s en vertelt ze dat ze als 1-jarig meisje de hele wereld al is overgegaan met een homevideo die haar moeder had gemaakt. We volgen het boeiende leven van Flora, lezen over haar uitstapjes en we nemen ook een kijkje in haar gedachten.

Hoe normaal het eerste deel ook lijkt… In ‘Hoe’ blijkt maar weer dat Flora heel anders in elkaar zit dan ik eerst dacht! De hele week uit ‘Of’ komt nog eens dunnetjes voorbij, maar dan nu inclusief de lugubere details. Het ‘Waarom-gedeelte’ gaat uiteraard over waarom het allemaal zo is gelopen, maar het laat ook genoeg stof achter om over na te denken en om jezelf af te vragen: waarom liep het toch zo? Ik had het gevoel dat Hanna juist dit ook de lezer mee wou geven.

‘Of hoe waarom’ is een origineel verhaal! Het boek is boeiend en creatief geschreven, zoals ik van Hanna Bervoets gewend ben: heerlijke dialogen, leuke zinspelingen, de bizarre gedachtegang van Flora en de boeiende stukken over haar werk bij Haar Verhaal. Hanna kan schrijven, dat is zeker! Na het lezen moest ik even glimlachen… Die Hanna, ze had me toch maar mooi tuk met haar bijzondere opbouw en originele twist… Niets is wat het lijkt. Maar die 5 sterren zijn oprecht gemeend!


Alles wat er was van Hanna Bervoets

alles wat er was coverAlles wat er was van Hanna Bervoets is heel erg goed! Luguber, literair, fijn geschreven, bijzondere kaft, sprankelend, rauw en klein beetje over the edge… Wat mij betreft nu al één van mijn favoriete van 2013 en het is nog maar januari.

Een aantal mensen zijn bezig met een televisie-opname in een schoolgebouw. Dan klinkt er een knal en krijgen ze een bericht te horen dat ze onmiddellijk alle ramen en deuren moeten sluiten tot nader order. Er is een ramp gebeurd en niemand mag naar buiten. Iedereen moet blijven waar hij of zij is en deze acht mensen moeten dus noodgedwongen in het schoolgebouw blijven. Lotteke ziet dat niet zitten en verlaat dan ook het gebouw, want dus eigenlijk absoluut niet mag van de autoriteiten. Wat er precies buiten aan de hand is weet niemand en dat komen we ook niet te weten, maar wanneer Lotteke het gebouw verlaat weet iemand van het groepje te vertellen dat er dikke mist buiten hangt. Maar verder wordt niet duidelijk wat het is. Als lezer weet je dus net zoveel als de personages.

Merel is tv-redactrice, zij vindt tijdens een zoektocht in het gebouw naar eten een roze agenda. Ze besluit deze agenda voor zichzelf te houden en daar een soort logboek van te maken. Merel is dan ook de verteller. Ook is er een kind aanwezig in het groepje: Joeri.

In het schoolgebouw draait het leven om eten, overleven, en jezelf bezighouden totdat je ooit te horen krijgt dat je naar buiten mag. Slapen op een mat en later ieder in een eigen klaslokaal. Douchen bij de gymzaal en je kleren drogen op de verwarming. Om de dag door te komen worden er kinderboeken gelezen uit de schoolbibliotheek, spelen ze met Joeri, wordt er gezongen en gefantaseerd en leven ze op een paar rijstkorrels of een lepeltje pasta per dag.

Ook is er veel onzekerheid: wat als de stroom definitief uitvalt? Wat als er geen water meer uit de kraan komt? De weken worden maanden, het eten raakt op en de spanning loopt alsmaar hoger op. Dit leidt dan uiteindelijk tot lugubere taferelen.

Hanna Bervoets heeft een hele mooie schrijfstijl. Verder is het boek niet op chronologische volgorde vertelt. Soms lees je ook stukjes over wat er nog moet komen, dit is niet vervelend, maar maakt het verhaal juist net wat spannender.  En net als bij Lieve Celine zit ook in dit boek veel venijn tussen de regels. Hanna laat de lezer ook nadenken, mij in ieder geval. Want wat zou ik doen als ik op dat moment in dat schoolgebouw zou zijn geweest?! Hoe zou ik overleven, mijn tijd doorbrengen… etc.
Alles wat er was vond ik heel goed. Het was een mooie leeservaring en het verhaal blijft wel in mijn hoofd nagalmen. Een aanrader dus!


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten