De kick van Helen Vreeswijk

de kick cover‘De kick’ gaf me een somber gevoel na het lezen. Ik was er nogal stil van en vond op sommige momenten het boek net wat over het randje gaan.

‘De kick’ gaat over een vriendengroep… Frits, Maurice, Peter, Danny en Steef. Ze gaan met elkaar om. Wonen en leven riant en zijn erg verwend. Op een avond kijken ze een actiefilm over wraak. Het maakt iets in de jongens wakker. Want wraak nemen op iemand die jou heeft gekwetst of heeft vernederd, dat is misschien niet zo’n gek idee, menen de jongens.

Ze worden enthousiast en besluiten dat ieder voor zichzelf een wraakactie mag bedenken. Die papiertjes worden als lootjes bij elkaar gehusseld en om de zoveel tijd zullen ze een wraakactie eruit trekken. Die voeren ze dan uit. De wraakacties zijn niet mild te noemen. Van extreme vernielingen, tot zinloos geweld, tot inbraak en het gebruiken van een bom. De jongens genieten ervan, maar als ze eenmaal helemaal alleen zijn en je even in hun hoofd mag kijken, lees je ook over hun eenzaamheid en hun onzekerheid.

Op de achtergrond is de recherche ook actief. Oude bekende Rob van Buren, Heleen en Sera behandelen de zaken die voortkomen uit de acties van de jongens. Alleen hebben ze totaal geen aanknopingspunt. Op het bureau gaat ook niet alles vlekkeloos.

De wraakacties zijn erg extreem te noemen voor deze jongens. Ik kan me bijna niet voorstellen dat puberjongens met een goede opvoeding tot zulke dingen in staat zijn… Maar het kan, dat geef ik toe. Je leest het maar vaak genoeg in de krant. Toch probeerde Helen Vreeswijk sympathie te winnen voor de groep jongens, door sommige jongens ook een onzekere en/of gevoelige kant mee te geven.

Mooi gegeven, maar als ik diezelfde jongeren dan even later hysterisch lachend iemands eigendommen zie vernielen, is mijn sympathie verloren. Ik voel dan namelijk vooral afgrijzen en werd wat somber van de negatieve houding die de jongens met zich meedragen.

Maar zou dat niet de bedoeling zijn van dit boek? Deze vraag kwam laatst in mij op. Dat het juist zo extreem is opgeschreven, om bij mensen en vooral bij jongeren de ogen te openen. Dat een plannetje in je hoofd iets heel anders is dan een wraakactie daadwerkelijk uitvoeren. Wat voor gevolgen dat heeft, voor jezelf, maar ook voor je familie en natuurlijk de slachtoffers van de wraakactie. Het kan jongeren tot nadenken stemmen.

‘De kick’ is een ya-thriller, maar ook aan te raden voor volwassenen.

 


Promille van Helen Vreeswijk

promile coverIk verheug me altijd op een boek van Helen Vreeswijk. Haar boeken zijn spannend, maar bevatten ook een onderliggende boodschap, in de trant van: “dit kan er dus gebeuren als je dit en dat doet” En in Promille gaat dat over alcoholisme bij jongeren.

Angela zit op school en is verlegen. In het park ontmoet ze jongeren die al een paar jaar ouder zijn. Ze nemen haar op in de vriendengroep, maar Angela heeft het gevoel dat ze zichzelf steeds moet bewijzen.  Ze voelt zich niet altijd serieus genomen omdat ze de jongste is. Op een dag komt Fred met een fles passoa en jus. Het bevalt Angela goed. Ze voelt zich ineens vrijer en heeft nauwelijks remmingen. Ze besluit vaker wat te drinken. Ook onder schooltijd, op feestjes, elke dag na school in het park… Na een tijdje kan ze niet meer zonder en gaat al haar geld op aan drank. Niemand heeft het door. En omdat ze zelf heel goed weet dat dit gedrag niet gewenst is, valt ze van leugen in leugen en houdt ze iedereen, maar vooral zichzelf voor de gek.

Ik vond het een spannend verhaal, weer zoals ik gewend ben van Helen Vreeswijk. Haar vorige boek Zwijgplicht was ook wel spannend, maar nu had ik meer het gevoel dat ik er echt in gezogen werd. Tijdens het lezen merk je hoe geleidelijk alcohol het leven van Angela gaat beïnvloeden. Ze is er van overtuigd dat ze het helemaal in de hand heeft en dat is gewoon niet zo.

Ook de politie speelt in dit boek weer een rol. Eerst vraag je je af wat de politie met Angela te maken heeft. Maar dat wordt later in het verhaal duidelijk gemaakt. De vader van Angela werkt bij de politie en loopt stage bij het team van Rob van Buren.

Ik ben natuurlijk niet de doelgroep, maar ik heb wel een zwak voor het young-adult genre. Daarbij zijn de boeken Helen Vreeswijk erg spannend en ik hou van haar schrijfstijl. De boeken bevatten boodschappen, maar zijn niet belerend. Nee, Helen Vreeswijk laat zien dat iedereen net als Angela in zo’n situatie terecht kan komen en bouwt daar een heel spannend verhaal om heen. Wel las ik dat het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. En wat ik zelf het mooist vond, was het einde… Want bij het einde moest ik even slikken. Aanrader dus! Voor iedereen hoor, je hoeft er geen ‘young adult’ voor te zijn.


Zwijgplicht van Helen Vreeswijk

zwijgplicht coverIk had toevallig na Leugens wéér een boek van Helen Vreeswijk in mijn handen: Zwijgplicht… Dat is ook de laatste nieuwe van Helen en ik vond het ietwat tegenvallen in vergelijking met haar andere boeken.

Zwijgplicht gaat over Arjan, een scholier die stage gaat lopen bij verzorgingstehuis De Waterlelie. Hij ziet er tegenop, maar omdat hij een leuk bedrag krijgt waarmee hij kan sparen voor een exclusief stripboek gaat hij er toch op in. In De Waterlelie maakt hij kennis met Joke. Zij is een norse vrouw en dementerend. Joke vertelt dat er rare dingen gaande zijn in het verzorgingstehuis en vertelt ook verhalen over haar verleden, maar het verplegend personeel zegt tegen Arjan dat hij de verhalen van Joke maar met een korrel zout moeten nemen. Toch wordt Arjan achterdochtig als er in korte tijd een aantal gewonden en zelfs doden vallen in het verzorgingstehuis…

Bij Arjan thuis loopt het ook niet lekker. Zijn vader is een norse man, die blaft en briest tegen zijn vrouw. Zijn moeder verstopt flessen drank in huis en drinkt stiekem omdat ze het gedrag van haar man niet meer aan kan. Arjan lijkt overal alleen voor te staan.

Er was veel aandacht  voor de verhalen van Joke en die boeide mij niet zo. Ik vond het leuker om te lezen over Arjan en zijn stageproject in het verzorgingstehuis. Toch bleek later wel dat de verhalen van Joke niet zonder reden verwerkt waren in het boek. Zoals altijd leest een YA-thriller van Helen Vreeswijk lekker weg. Er wordt mooi opgebouwd naar een ontknoping, die zelfs nog verrassend blijkt te zijn.

Ik vond het leuk om te lezen, maar haar andere boeken zijn net wat leuker/spannender/meeslepender. Daarom drie sterren in plaats van vier.


Leugens van Helen Vreeswijk

leugens coverLeugens is een YA-thriller van Helen Vreeswijk en die heb ik vorige week gelezen, maar was nog niet toegekomen aan een leeservaring. Vandaag dus wel, dus bij deze…

Albert is een puber van 17. Zijn vader mishandelt zijn moeder en de sfeer is daarom thuis om te snijden. Albert heeft foute vrienden, Albert spijbelt van school en werkt daar zijn moeder aardig mee op de zenuwen. Hij liegt thuis over alles wat hij doet. Dan leert hij Evelien kennen, een lief en wat ouder meisje, maar ook tegen haar liegt hij. Hij vertelt dat het thuis perfect gaat, dat zijn vader tof is en nog wat meer leugens. Evelien komt daar achter en als Albert haar de waarheid wil vertellen, gelooft ze hem al niet meer. Albert krijgt het benauwd van zijn verstikkende leven vol leugens en alles stapelt zich op. Hij komt steeds verder in problemen, totdat het helemaal misgaat.

Leugens vertelt twee verhaallijnen. Die van Albert en die van zijn moeder Karien. Karien praat het gedrag van haar man eerst nog goed. Ze doet er alles aan om het hem naar de zin te maken, maar je merkt al gauw dat Karien bijna bezwijkt van de grote druk die ze thuis ervaart. Karien heeft ook heel wat te stellen met haar zoon Albert. Ook bij Karien stapelt alles zich op: de sfeer thuis, haar man die haar zo intimideert dat ze constant op haar tenen loopt en haar beste vriendin die plots in het ziekenhuis belandt na een ernstig ongeluk.

Leugens is een aangrijpend verhaal. Helen Vreeswijk weet de sfeer goed te omschrijven en daardoor ervaar je bijna zelf de druk die de personages ervaren in het verhalen. Ook zie je al gauw dat Albert steeds verder in de problemen zal komen, hij maakt foute keuzes en hij liegt over alles. Ook kun je goed zien hoe bij Albert langzaam ook agressie op gaat spelen, hoe hij langzaam het gedrag lijkt over te nemen van zijn vader. Meeslepend vond ik dat.

Het verhaal leest makkelijk. Maar wat ik jammer vond was dat de verhaallijn van Albert niet werd afgeschreven. De verhaallijn van Karien wel. Maar juist bij Albert had ik nog vragen, maar daar heb ik nu helaas geen antwoord op gekregen, ik zal ze er zelf bij moeten verzinnen…


Judas van Helen Vreeswijk

judas coverOm het maar meteen te zeggen: op het eind had ik de tranen in mijn ogen! Wat een ingrijpend verhaal heeft Helen Vreeswijk geschreven!

Judas is een young-adult thriller. Het gaat over het uit de hand lopen van pesten. De Vlaamse Nadia gaat met haar vader in Nederland wonen, nadat haar vader heeft besloten dat hij bij zijn nieuwe vriendin Desirée wil intrekken. Desirée heeft ook een zoon: Ron. Tussen Nadia en Ron loopt het niet lekker. Ron verdraaid vaak de waarheid en zorgt ervoor dat Nadia’s vader en zijn moeder twijfels krijgen over het gedrag van Nadia.
Op school loopt het al helemaal niet lekker. Nadia wordt gepest en gestalkt. Ze wordt er steeds moedelozer van en droomt zelfs over zelfmoord.

Judas laat zien dat pesten helemaal uit de hand kan lopen. Hoe machteloos je kunt staan als mensen om je heen je gevoel en gedrag verkeerd begrijpen, zoals Nadia’s vader, die denkt dat zijn dochter gewoon moeite heeft met aanpassen. Judas leest heel vlot en makkelijk, maar gaat toch diep in op de emoties van de personages.

Het mooie aan de boeken van Helen Vreeswijk vind ik de onderliggende boodschap die er altijd in verscholen ligt zonder dat er met een vinger wordt gewezen. Het is meer een advies. En ook een eyeopener voor veel jongeren, zo van: ook jij kan in deze situatie terechtkomen. Ik heb al een aantal boeken van deze schrijfster gelezen en ik ben dan wel geen jongere meer (ik klim al naar de 30), maar toch kan ik haar schrijfstijl waarderen! Judas vind ik ver uit de beste van al haar boeken!


Waar ik naar uitkijk…

Er komt (binnenkort) een hele leuke lading nieuwe boeken uit en daar kijk ik echt naar uit.

zoek het maar uit covertime out coverDeze twee zijn sinds een paar dagen al verkrijgbaar, ik heb ze allebei nog niet in huis, maar daar komt snel verandering in.

 

 

 

 

judas cover

Dit lijkt me een heel indrukwekkend boek van Helen Vreeswijk, het gaat over de schokkende gevolgen van pesten. Helen Vreeswijk schrijft goede young adult thrillers die een realistisch beeld geven van ongelukkige situaties waarin tieners terechtkomen. De omschrijving raakte mij nogal en ik heb dit boek op mijn verlanglijstje staan. Nog eventjes wachten tot oktober…

 

 

overspelkoort cover

En dan hebben we nog twee thrillers die op mijn lijstje staan:
Overspel is een literaire thriller van Nicolet Steemers (Lichtval & Zachte heelmeesters) en Nicolet heeft een hele mooie schrijfstijl. Tot nu toe heb ik al haar boeken 5 sterren gegeven. Ik kijk dan ook uit naar Overspel en die komt als het goed is, deze maand nog uit.
Ja, na lang wachten kunnen we in november eindelijk weer eens een thriller lezen van Saskia Noort. Zij is toch wel een van mijn favoriete Nederlandse thrillerschrijfsters. Voor mijn gevoel heeft zij de Nederlandse vrouwenthriller op de kaart gezet. Excuse me, when I’m wrong, maar het is mijn gevoel…


De stalker van Helen Vreeswijk

de stalker coverEen paar weken terug las ik De stalker van Helen Vreeswijk. Wat mij is bijgebleven is het irritante vriendje van hoofdpersonage Leonie… In deze leeservaring ga ik daar wat dieper op in. Maar ik zal eerst in het kort vertellen waar De stalker over gaat.

De stalker is een jeugdthriller van Helen Vreeswijk. Maar voor volwassenen is De stalker ook erg spannend en het geeft een realistisch beeld over situaties waarin tieners terecht kunnen komen. Leonie heeft verkering met Jeroen, hij is wat ouder en dat vindt ze erg cool. Maar dan krijgt ze te maken met vervelende telefoontjes en pesterijen. Ook vrienden en het zusje van Leonie worden lastiggevallen. De stalker is erg slim en laat zich niet betrappen. Leonie wordt er moedeloos van en haar relatie met Jeroen komt ook onder druk te staan.

De verkering tussen Leonie en Jeroen raakte mij het meest. Leonie is een lief meisje en Jeroen een oudere jongen die nooit normaal schijnt te praten… Hij briest, blaft, snauwt, beledigd en is respectloos tegenover Leonie’s zusje Karma. Karma heeft het syndroom van Down. Jeroen lacht Karma uit en doet erg minachtend. Dat doet Leonie erg veel pijn. Toch blijft Leonie bij hem, maar de lezer voelt toch duidelijk dat Leonie eigenlijk helemaal niet gelukkig is met Jeroen. Ook merk je dat Jeroen af en toe minachtend reageert op Leonie. Hij denkt nogal luchtig over het stalken en het enige wat hij wil is een perfecte relatie. Is het de angst van Leonie om alleen te zijn…? Verlatingsangst, of vind ze het te cool en blijft ze daarom bij hem? Waarom is er niemand in het boek die tegen Leonie zegt dat Jeroen een arrogante zak is? Ik vind het jammer dat Jeroen in dit boek een eendimensionaal karakter blijft houden. Ik bleef maar hopen dat hij zou bijdraaien. Maar eigenlijk is Jeroen een groot verwend kind.

De stalker is erg spannend, maar ik vond de verkering tussen de personages een stuk interessanter. Het zou een thriller op zich kunnen zijn! Want ik vraag me af hoe gezond het eigenlijk is: verkering met een oudere jongen… Jeroen is bijvoorbeeld seksueel al actief, terwijl Leonie er nog niet aan toe blijkt te zijn. Jeroen wordt aardig geïrriteerd als Leonie over intimiteit heel anders denkt dan hij. Als Leonie zichzelf heeft opgetut ziet Jeroen dat als een uitnodiging voor seks. Leonie zag het als iets onschuldigs, ze wilde gewoon graag indruk maken en mooi zijn voor haar vriendje. Dit soort situaties kunnen in werkelijkheid erg ongelukkig uitpakken.

Overigens, het plot van De stalker zit sterk in elkaar, Helen Vreeswijk schrijft boeiend en haar boeken zijn toch wel een must voor tieners en (jong) volwassenen.


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten