Het belangrijkste boek uit je leven

belangrijkste-boek-uit-je-levenIn één van de boeken die ik laatst las werd deze vraag aan een personage gesteld. ‘Welk boek was het belangrijkste boek in je leven?’ En ik vond deze vraag zo intrigerend dat ik er een blogpost aan wou wijden.

Het boek waar je wat belangrijks uit leerde of wat voor een ommezwaai in je leven zorgde. Een belangrijk boek uit je leven. Het kan een boek zijn wat kleeft aan een herinnering en ervoor zorgde dat je ineens anders naar het leven ging kijken. Of het boek wat je las tijdens een heftige periode in je leven.

Voor mijn blog was ‘Een boek per dag’  van Nina Sankovitch het belangrijkste boek geweest wat ik ooit las. Nina las 365 dagen lang: ‘Een boek per dag’. Het gaf mij inspiratie om mijn blog toentertijd op de kaart te zetten door het dunnetjes na te doen. Zo’n dag of 20 las ik één boek per dag. Het was toch vakantie, het was een hittegolf en ik had een stapel met leuke boeken. En het was ook mogelijk!

Maar Nina leerde mij nog veel meer! Dat lezen gewoon altijd kan, als je maar creatief bent en het ook echt wilt. Dat je het lezen van een boek kan zien als een confrontatie met jezelf en elke dag lezen ook nog eens structuur kan geven aan je leven. Misschien heb ik juist door dit boek zelfs “opnieuw leren lezen”. Voor mij als lezer en als blogger was dit zeker het belangrijkste boek wat ik absoluut niet had willen missen.

Maar ik ben nog lang niet uitgedacht en dat is nou juist het mooiste aan deze vraagstelling. Het is iets waar je als lezer lang en uitgebreid over na kunt denken. Vandaar dat ik deze vraag nu met jullie deel: wat is het belangrijkste boek dat je ooit hebt gelezen?

 


15 reacties

 • 13 maart, 2014 om 19:30
  Annelies zegt:

  Voor mij was dat Hyperventilatie ontmaskerd van kinesitherapeute Chris Lenaerts. Ik heb een paar geleden heel veel last gehad van chronische hyperventilatie. Ik heb best diep gezeten toen en dat boek heeft mij er voor een groot deel bovenop geholpen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 13 maart, 2014 om 20:15
  Nico zegt:

  Jahaa, dat is een interessante inderdaad. Voor mij is dat “De Aleph” van Jorge Luis Borges: een boek (verhalenbundel) dat ik eerst totaal niet begreep maar mij meteen wel fascineerde, en dat bij de tweede keer lezen enorm bij mij binnenkwam door de combinatie van speelsheid, twijfel aan alle waarheden en zekerheden, en door die twijfel gevoede verwondering. Door Borges ging ik begrijpen dat twijfel en scepsis, hoe lastig soms ook omdat het je van veel rustgevende vastigheid berooft, tegelijk de wereld ook poëtischer en rijker maakt. Want elk verschijnsel binnen en buiten het hoofd is een onbekend X, iets wat we niet kennen en veel verschillende verhulde facetten heeft: een raadsel dus dat eindeloze aandacht en verwondering verdient. Voordat ik Borges las vond ik twijfel en scepsis vooral een bron van angst en vrees, maar dankzij Borges weet ik nu dat het ook een bron kan zijn van pure pret.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Nico Beantwoorden

 • 14 maart, 2014 om 20:36
  laurapicture zegt:

  Lastig en ik weet het antwoord eigenlijk niet. Ik denk dat die nog moet komen;)

  Ikhartje(1) deze reactie

  laurapicture Beantwoorden

 • 14 maart, 2014 om 21:33
  Leesdame zegt:

  Neem je tijd, deze blogpost gaat niet weg ;)

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 16 maart, 2014 om 15:27
  Ingrid zegt:

  Voordat ik ziek werd was het belangrijkste boek in mijn leven “De wereld van Sofie”. eigenlijk vooral omdat ik dat toen tijdens mijn opleiding las tot docent Humanistische vorming. Net voordat ik naar het ziekenhuis moest 2 jaar geleden heb ik ‘De Zielenreis” Gelezen van Michael Newton, over het bestaan tussen 2 levens in. Dat heeft hier thuis heel wat discussie opgeleverd, totdat onze twee zonen het ook hadden gelezen. toen waren ze het met me eens! Lees de reacties maar eens!
  http://www.bol.com/nl/p/de-zielenreis/1001004008242798/

  Ikhartje(1) deze reactie

  Ingrid Beantwoorden

Reageer op: Het belangrijkste boek uit je leven

Geef hier je reactie


1 2

Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten