Bye Homerus… het is voorbij!

odyssee coverIk ben klaar! Het project is voltooit. Ik moest nog zo’n 80 pagina’s en ik dacht: ik maak het af. Deze week wordt vrij druk voor mij, dus koos ik er bewust voor om vandaag het project te voltooien. Vier dagen eerder dan gepland en ik vind dat wel mooi dat het me dus ruim binnen de geplande tijd gelukt is eigenlijk.

Hoe is het boek geëindigd?! Dat is een beetje not done op een boekenblog, het einde vertellen… Vooral omdat ik graag wil dat lezers zelf ook nog wat kunnen ontdekken. Ik vond het tot de laatste pagina moeilijk te behappen.

Letterlijk op de laatste regels is er een happy end. Pallas Athene spreekt hem toe en eist dat hij een einde aan de vetes maakt. Tja, dat had ze wat mij betreft ook wel eerder kunnen doen… maar dat terzijde.

Homerus lezen zag ik als een soort bevalling. Op een gegeven moment ging ik ook denken: ‘nog even en ik kan dit en dat boek gaan lezen’. Ik ben ook echt blij dat ik erdoorheen ben. Om twee redenen blij! Ik ben ook blij dat ik dit bijzondere boek heb kunnen lezen. Onmogelijk is het niet, dat heb ik nu wel bewezen. Het was bijzonder om te lezen over de oude Grieken, de Griekse Goden en hun aanwezigheid in het verhaal.

Het boek las traag omdat er ook veel herhalingen zijn. Keer op keer wordt gezegd dat Athene blauwogig is. Dat weet je na een tijdje wel, maar zelfs op de laatste pagina komt het nog een keer voorbij. En zo wordt er bij meerdere mensen keer op keer dezelfde dingen vertelt. Het haalt de vaart uit een boek en ik vind het op een gegeven moment onnodig in het verhaal.

Ergens zou ik het boek nog een keer moeten lezen, omdat er zoveel personages/Goden voorbij komen dat het soms best verwarrend was. En soms leek het alsof iets op dat moment gebeurde, terwijl ik later doorkreeg dat Odysseus iets vertelde van eerder. Om het verhaal nog beter te begrijpen, zou herlezen een must zijn. Maar niet mijn favoriete voorkeur en dat ligt ook niet in mijn planning.

Het 30 dagen project is erg leuk. De hapklare stukjes maakte het boek meer toegankelijk. Het lukte me zelfs in 26 dagen en dat vind ik positief. Ik koos voor 30 dagen om zoveel mogelijk speelruimte te hebben. Want in 10 dagen zoiets lezen was me nooit gelukt. Een 25 dagen project had op zich dus ook haalbaar kunnen zijn als ik het zo bekijk. Dan had ik elke dag wat meer bladzijden kunnen lezen.

Ik raad deze manier wel aan als je echt een onmogelijk boek zou willen lezen. De stickers werkten erg motiverend. Het verhaal zelf… bijzonder om te mogen lezen, maar Griekse klassiekers zijn duidelijk niet mijn kop thee.

Ik hoop dat jullie genoten hebben van dit project. Zo niet… dan heb ik een verrassing: de normale blogposten zijn weer terug ;)

 

 

 


Homerus lezen #22 en #23 een groot literair avontuur

update homerusWeekend, dus een dubbele update! Zoals jullie trouwens zien op de foto hiernaast heb ik al heel wat weggelezen uit ‘Odyssee’. Nog een klein weekje en het zit erop! Ik ben vandaag begonnen aan de laatste honderd pagina’s.

Odysseus heeft gevochten, niemand herkent hem. Later werden zijn voeten verzorgt door Eurykleya en zij herkent hem aan het litteken op zijn voet. Vervolgens komt er een uitgesponnen verhaal over dat litteken, wat hij door toedoen van een ever opliep. Nu weet naast Telemachos dus ook Eurykleya dat Odysseus terug is in Ithaka.

Op een paar stukken na vond ik het verhaal weer erg traag en taai vandaag. Veel uitgesponnen details en soms vermoeiend lange zinnen met extra uitleg waardoor het verhaal niet echt opschiet. Maar goed, het is nog altijd te doen en ik ben toch maar weer een stukje verder.

Als ik terugkijk naar wat ik allemaal gelezen heb, dan is het een mooi verhaal, maar wel erg uitgerekt en soms te lang. Het is soms stoeien om in het verhaal te kruipen, het pakt me lang niet altijd. Wel kan ik merken dat het een belangrijk boek voor de literatuur is, het voelt alsof ik een boek lees van een literaire oervader. Zo noem ik Homerus.

Alleen lukt het hem niet om mij mee te nemen op reis in zijn verhaal. Ik vind het jammer, dat zo’n belangrijk boek mij niet diep kan raken. Maar ik vind het wel een groot literair avontuur. Een reis die ik afmaak tot de laatste pagina’s.

 


Homerus #21 was het wishfull thinking?

homerus vorderingGoedemiddag allemaal. Ik ben er lekker vroeg bij vandaag! En gelukkig blijft de vaart in het verhaal nu en dat maakt het lezen een stuk prettiger.

Odysseus vermomt als bedelaar probeert de vrijers uit in het paleis. Hij vraagt ze om een stukje brood en kijkt wie het vrijgevigst is. Antinoös geeft echter zijn ongezouten mening, wat leidt tot een woordenwisseling. Uiteindelijk bemoeit Telemachos zich ermee, omdat hij zijn vader wil verdedigen. Maar hij mag niet laten merken dat het Odysseus zelf is.

Daarna krijgt Odysseus een aanvaring met Iros. Het loopt aardig op en ze dagen elkaar uit tot een bokswedstrijd. En dan ben ik weer aan het einde van mijn dertien dagelijkse bladzijden. Een cliffhanger vandaag dus, want hoe loopt het nu af?

Zoals ik al schreef, er zit nu meer vaart in het verhaal, dat leest vlotter en je wordt wat makkelijker het verhaal ingezogen. Een bijzonder fenomeen in dit verhaal blijf ik de aanwezigheid van de Goden vinden. Op sommige momenten zijn het adviseurs, of ze houden toezicht. Ze kunnen de helpende hand bieden, of juist gigantisch tegenwerken.

Ze zijn aanwezig in vermomming of soms gewoon als zichzelf. Ik dacht er wat dieper over na en vroeg mezelf af: waren dat de Goden zelf in vermomming.. of was het misschien ook een vorm van “wishfull thinking” van Odysseus en Telemachos? Homerus zelf is de alleswetende verteller en als ik hem mag geloven waren het dus de Goden zelf. Maar waarom zou het geen “wishfull thinking” kunnen zijn? Ik denk er nog even over na…


Homerus #20 lekker vlot en zonder gedoe

odyssee coverHet verhaal komt nu echt op gang. Het stukje van vandaag las dan ook erg vlot en ik was zo verstandig om eens op tijd ervoor te gaan zitten. Rustig las ik mijn 20e stukje. Een mooi rond getal dus. En het voelt als een soort mijlpaal in dit boek.

Telemachos gaat terug naar het paleis en praat met zijn moeder. Odysseus is ook in het paleis, maar niemand herkent hem nog. De vrijers zijn not amused met de terugkeer van Telemachos. Ze balen duidelijk en overleggen dan ook wat ze moeten gaan doen. De vrijers op zee worden gewaarschuwd dat hij terug is. En Penelope is verdrietig.

Wat me opvalt is dat bijna elk hoofdpersoon de ander wel voor de gek houdt. Echt eerlijk zijn ze geen van allen. En ook de Goden hebben er een handje van. Met name Athene vermomt zich graag in een ander gedaante. Uiteraard weet Odysseus vaak wel dat het Athene is, maar toch…

Op sommige momenten denk ik wel eens dat dit boek in een herschreven versie ook wel in het ya-genre zou passen. De ingrediënten zijn immers wel aanwezig: aparte wereld, Goden, nimfen en allerlei intriges. Maar of het lekker leesbaar is?! Ik zelf vind het boek nu pas leesbaarder worden. Daar ben ik ook wel blij om. Nog tien te gaan :)

 


Homerus lezen #19 een makkelijk stukje

odyssee coverVandaag was het wel laat, maar het lezen viel me mee. Het einde is al in zicht, nog elf stukjes hierna. En ik heb begrepen dat het moeilijkste stuk allang achter de rug is. Dat stemt me hoopvol en dus ga ik er van uit dat ik het einde van dit boek makkelijk ga halen.

Odysseus en Telemachos zien elkaar weer voor het eerst. Athene verschijnt, maar is enkel zichtbaar voor Odysseus. Daar Goden niet voor allen zichtbaar zijn, schrijft Homerus. Het is een mooi stukje als ze elkaar weer zien en elkaar herkennen. Telemachos en Odysseus bespreken samen een plan om de vrijers aan te vallen in het paleis.

Het las snel en het was leuk dat er weer eens echt wat gebeurde en het niet één lang betoog of dialoog was. Na een kwartiertje had ik mijn dertien bladzijden gelezen en kon ik beginnen met mijn post. Wel lekker laat vandaag en toen viel ook nog eens mijn laptop uit en kon ik overnieuw beginnen. Maar de aanhouder wint!

Gisteren had ik wel even een leesdip, maar de leuke reacties die ik steeds krijg geven motivatie. Daarom vond ik het leuk om een spam je blog erin te verstoppen, als verstopt paaseitje ;)

En ik verheug me ook heel erg op de boeken die ik hierna ga lezen, dus ik dat een leesdip na Homerus er zeker niet in zal zitten!

 


Homerus lezen #18 mijn dagelijkse update en een cadeautje voor mijn volgers

homerus 18Ken je dat… je neemt jezelf de hele dag voor om te gaan lezen en uiteindelijk zit je rond 21u met het boek op schoot. Maar goed, mijn 18e stuk heb ik weer gelezen. Hoe later het wordt, hoe minder zin ik eigenlijk krijg. Maar het lezen viel mee.

Vandaag ging het over Telemachos. Hij vertelt Menelaos dat hij terug gaat naar Ithaka. Hij krijgt diverse geschenken mee en krijgt een heerlijk maal voorgeschoteld. Maar al gauw gaat het verhaal weer terug naar Odysseus die bij de zwijnenhoeder zit. Ook hij besluit te vertrekken, maar de zwijnenhoeder houdt hem tegen.

Zoals je ziet ben ik al ruim over de helft. En het is leuk om elke keer weer een post-it eraf te halen. Ik ben trouwens blij dat ik nooit gegaan ben voor het dubbele boek. Dus ook de Ilias. Ik heb begrepen dat de Ilias nog lastiger te lezen is. Ook spreekt daar mij de omslagtekst niet zo aan. Blij dus dat ik voor deze ben gegaan, ook al is dit ook niet een van de makkelijkste boeken ter wereld.

Een leuke bijkomstigheid vandaag is dat de trouwe volgers van dit “30 dagen project” hun blog mogen spammen in de reacties hieronder. Een cadeautje als dank voor jullie motiverende reacties op Twitter en elders op internet!

 

 


Homerus #17 lekker vroeg bij, maar deed er de hele middag over

odyssee coverAlweer mijn 17e dagelijkse update. Vanmiddag begon ik al redelijk vroeg met mijn dagelijkse stukje, maar daarna werd ik afgeleid. Telefoon, boodschappen etc. Dus uiteindelijk heb ik het verdeeld over de gehele middag gelezen. Het was op zich wel te doen, maar ja, echt behapbaar zal het niet worden.

Odysseus is bij de zwijnenhoeder en wordt daar goed opgevangen door Eumaios. Hij vertelt over Odysseus, maar heeft niet door dat Odysseus tegenover hem zit. Apart stukje en de dialogen gingen weer over een gevaarlijke zeetocht en over Poseidon.

Ik zal eerlijk zijn, ik ben blij dat ik kan aftellen nu. Nog 13 dagen en dan is het klaar. Ik vind het een prachtige leeservaring, omdat het toch wel een bijzonder boek is. Het geeft ook wel een kick dat ik al zo ver ben. Maar het is niet het allerfijnste boek om te lezen. Het is hard werken om goed mijn aandacht erbij houden.

Wat ik trouwens wel leuk vond was een stukje uit het nawoord. Want er wordt verwacht dat de meeste mensen het eerste stuk van Telemachos over zullen slaan en ook nog bij wat andere stukken zullen doorbladeren . Toen voelde ik me wel heel stoer, want ik heb dat hele stuk dus wel gelezen. Dus de schrijver van het nawoord had het mis! In het begin stemde me dat niet echt blij toen ik begon, maar nu ik al ruim voorbij dat stuk ben, denk ik: het kan dus nooit moeilijker worden.

 


Homerus #15 en #16 en op de helft van mijn project!

odyssee coverIk ben over de helft van mijn leesproject en ook ‘Odyssee’ heb ik nu voor de helft gelezen. Ik ben al bezig in de ‘groene fase’ van het boek. Mooi moment om eens terug te kijken naar de afgelopen periode en even de balans op te maken.

Even kort vertellen waar ik zit in het boek. Ik ben aangekomen bij het hoofdstuk ‘In de hut van Eumaios’. Odysseus is klaar met zijn (langdradige) verhaal over wat hij heeft meegemaakt en keert terug naar Ithaka. Athene gaat proberen om Telemachos terug te halen. En raadt Odysseus aan om zichzelf te vermommen alvorens hij teruggaat.

Het leest prima hoor, maar het is echt mezelf ertoe zetten om het boek te gaan lezen. Maar nu ik al een stukje over de helft ben maak ik het af ook! Wel ga ik wat dingen aanpassen. Niet het lezen, dat blijft hetzelfde, maar wel wat dingen hier op mijn blog.

Ik ga de titelregel aanpassen, want ik kan me voorstellen dat sommige lezers op Bloglovin denken ‘bleh, alweer Homerus’. En ik kan ze geen ongelijk geven, want dat denk ik ook wel eens als ik het boek zie liggen naast mijn bed ;) Maar goed, ik schrijf in mijn dagelijkse updates meer over mijn eigen leeservaring dan over het boek zelf en soms stel ik ook een vraag in mijn dagelijkse post, dus ik ga het wat aantrekkelijker maken voor lezers om toch door te klikken op Bloglovin.

In het weekend schrijf ik één dubbele post over mijn leeservaring. Dagelijks bloggen is erg leuk, ik heb redelijk wat lezers die mijn project volgen, maar een dagje vrij om toe te komen aan het schrijven van andere blogposten is ook wel fijn.

En nu met volle moed de laatste helft lezen van ‘Odyssee’.

 


30 dagen project: Homerus lezen #14

odyssee coverIk had op tijd mijn stukje gelezen, maar deed er wel een uur lang over… Yep, een uur over 13 bladzijden. Nou ja, ik was elke keer afgeleid, dat speelde ook mee natuurlijk Waarop de vraag opkwam: liet ik me afleiden, of werd ik afgeleid? Want het verhaal hield me niet echt vast vandaag.

Het begon met het laatste stukje uit het Schimmenrijk. Een heel moeilijk stuk om te lezen en ook niet echt vrolijk. Gelukkig kwam ik toen aan bij een nieuw hoofdstuk. Over de Sirenen! Veel over gehoord en vandaag over gelezen.

De Sirenen kunnen prachtig zingen, maar zijn levensgevaarlijk. Odysseus moet dan ook de nodige voorbereidingen treffen om langs hun eiland te kunnen varen. De bemanning moet was in hun oren smeren en Odysseus wordt vastgebonden aan een paal op zijn schip. Dit allemaal om te voorkomen dat ze in de ban raken van de Sirenen.

Ik was blij dat het hoofdstuk van het Schimmenrijk werd afgesloten, want dit hoofdstuk bezorgde mij heel wat tegenzin. Hierdoor moest ik echt mezelf ertoe zetten om ‘Odyssee’ op te pakken. Het was een pittig stukje waar ik heel wat namen voorbij zag komen die ik eigenlijk ook snel vergat. Lange uitgesponnen verhalen, die de rek er wat uithaalde. Gelukkig een nieuw hoofdstuk vandaag en dus letterlijk ook wat meer vaart op het schip van Odysseus.

 


30 dagen project: Homerus lezen #13

odyssee coverVoor mij is dertien geen ongeluksgetal. Alleen was het dertiende stukje van ‘Odyssee’ wel een beetje droog om te lezen. Maar goed, ik heb het weer volbracht en ik schrijf hier weer vrolijk mijn dagelijkse update.

Odysseus is aangekomen in het Schimmenrijk. Daar verblijven alle doden onder leiding van Persephone en Hades. De doden vertellen Odysseus hoe zij de dood vonden. Het was moeilijk om dit keer in het verhaal te kruipen, het wordt ook wel erg droog vertelt valt me op. Soms vind ik al die uitgesponnen omschrijvingen heel mooi in dit boek, maar ik kan het ook haten. Als het maar door en door gaat…

Maar zolang er mooie stukjes tussen zitten hou ik het nog goed voel. De likes en reacties op Bloglovin en Twitter doen me goed. Het is leuk om te weten dat mensen mij volgen tijdens dit project. Dat geeft me uiteraard ook motivatie om door te blijven lezen.

Ik krijg van  mijn lezers af en toe tegengestelde reacties. De een zegt dan dat het echt de moeite waard is en dat ik er goed aan doe. Maar ik sprak ook iemand die me zei dat ik bezig was met een onmogelijke monsterklus. Maar goed, ik ben al bijna op de helft, dus zo onmogelijk is het niet!

Morgen weer een stukje van de monsterklus ;) en ik ben ook begonnen in een Nederlandse thriller naast Homerus, zodat ik ook nog over wat anders kan bloggen. Omdat ik begrijp dat niet iedereen iets heeft met Homerus. En ik vind het ook wel een fijne afwisseling, tussendoor lekker lezen in een Nederlandse thriller.

 

 

 


30 dagen project: Homerus lezen #12

homerus voortgang boekDe twaalfde dag, maar vandaag had ik het gevoel dat ik al 50 dagen bezig was. Dat kwam omdat Odysseus er weer een lang verhaal op nahield, waarin hij vertelde over Godin Circe. Ik ben nu bij het hoofdstuk: ‘Aiolos, de Laistrygonen, Circe’.

Ik vond het een vrij beschrijvend en taai stukje vandaag. Wat een benamingen trouwens hé. En zo komen er heel wat Griekse benamingen voorbij. Ik vind ze mooi klinken, maar ik vraag me ook wel eens af of ik ze wel goed uitspreek. Maar ach, niemand luistert mee en ik hoef het ook niet voor te lezen ;)

Als ik de foto bekijk, dan zie ik wel duidelijk dat ik opschiet en bijna op de helft van ‘Odyssee’ ben. Toch kwam vandaag een klein beetje tegenzin om de hoek kijken en ik stelde mezelf de kritische vraag: is dit boek tot nu toe een verrijking voor mij als lezer?! Ik heb het antwoord nog niet gevonden. En wanneer is een boek dan een verrijking voor je? Mooie vragen om over na te denken…

Ik ben het gewend dat er af en toe taaie stukjes tussen zitten die even niet lekker lezen. Ik denk dan maar: 13 bladzijden, 1 kwartiertje per dag… ik kan het!

 

 

 


30 dagen project: Homerus lezen #11

voortgang homerusDe elfde dag… en ik heb nu de verkeerde gewoonte om het lezen weer zo laat mogelijk te doen op een dag. Lekker slim, dus morgen toch weer eens proberen om het boek overdag op te pakken. Is net zo makkelijk, want zoveel tijd kost het niet.

Vandaag was het een onsmakelijk stukje. Homerus ging dieper in op de cycloop, de mensetende reus. Odysseus vertelt over zijn avontuur. En dat de cycloop zijn makkers had opgegeten, waarna hij later braakte en resten mensenvlees eruit kwamen. Odysseus zwoer wraak. En verdeelde later de schapen van de cycloop.

Het is een lang stukje, maar makkelijk leesbaar dit keer. Was na een kwartiertje klaar. Toch merk ik soms dat ik mezelf er echt toe moet zetten om het boek te pakken. Het is mooi geschreven en een aparte leeservaring, maar het verhaal staat zo ver weg van mij en mijn leessmaak.

Toch schiet het aardig op zoals je ziet. Ik maak steeds foto’s en je ziet dat ik al een heel stuk in het boek ben. Ik hou trouwens mijn vingers gebogen tussen de pagina’s. Viel me laatst ook al op. Rare gewoonte van me, doe ik eigenlijk altijd bij een boek. Met gebogen vingers ertussen een boek meedragen, zodat ik niet daarna hoef te zoeken waar ik ben gebleven. Hebben jullie ook aparte leesgewoontes?


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten