26 december 2022

Saartje Tadema van Thea Beckman

Een herlezing! ‘Saartje Tadema’ heb ik waarschijnlijk wel zo’n twintig keer gelezen. Dit keer voor het eerst als ebook.

De zevenjarige Sarah wordt samen met haar broer Dirk door de buurvrouw naar het Burgerweeshuis in Amsterdam gebracht. Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw. Sarah is erg nieuwsgierig, leergierig en spreekt alles uit wat ze denkt. Daar zijn ze in het strenge weeshuis niet altijd blij mee. Liever hebben ze dat Sarah gewoon lief is, meewerkt en later ergens als dienstmeisje aan de slag gaat. Maar dat loopt toch net even anders…

Lees de hele blogpost …

14 december 2022

Leesdame vraagt zich af: las jij vroeger ook de boeken van Lemniscaat?

Ik was verrast! Ik zag in Kobo Plus dat er een rijtje historische jeugdromans van Thea Beckman was toegevoegd!

Vroeger had ik een kast vol Lemniscaat boeken. Ze hadden een harde kaft, met een papieren omslag eromheen. Simone van der Vlugt schreef haar historische jeugdboeken voor Lemniscaat, maar ze hadden ook prachtige verhalen van Evert Hartman (Het onzichtbare licht), Lieneke Dijkzeul (Kortsluiting) en natuurlijk Thea Beckman! Dankzij haar leerde ik veel over geschiedenis.

Lees de hele blogpost …

3 november 2022

De olijke tweeling helpt mee in het dierenasiel van Marion van de Coolwijk

Ik kon niet slapen (niks nieuws overigens), dus zocht ik een herkenbaar en simpel voorleesverhaal uit.

Als kind heb ik de serie van ‘De olijke tweeling’ verslonden. Oorspronkelijk geschreven door Arja Peters. Marion van de Coolwijk pakte de serie opnieuw op en heeft enkele vervolgdeeltjes geschreven, waaronder dus deze die zich afspeelt in het dierenasiel. Ik ken de formule en ik koos dit boek uit om te luisteren voor het slapengaan, ook omdat het verhaal simpel van opzet is. Dat luistert voor mij wat makkelijker.

Lees de hele blogpost …

7 oktober 2021

Booktober, dag 7: prentenboeken

Oktober = booktober, lekker veel lezen terwijl het buiten regent en waait. Tijdens booktober deel ik tips om meer uit je leesleven te halen!

Naast het Kinderboekenweekgeschenk staat deze week ook het Kinderboekenweek prentenboek centraal. Mark Janssen maakte het prentenboek ‘Dromer’ over Aron en hoe hij dansend, schrijvend en schilderend de wereld mooier maakt. Bij prentenboeken denk ik altijd meteen aan mijn kindertijd, de mooie en gemoedelijke illustraties en de knusse verhalen. Aan welk prentenboek heb jij warme herinneringen? Heb je dat boek nog? Herlees het vandaag 🙂


6 oktober 2021

Booktober, dag 6: Kinderboekenweek

Oktober = booktober, lekker veel lezen terwijl het buiten regent en waait. Tijdens booktober deel ik tips om meer uit je leesleven te halen!

Vandaag begint de Kinderboekenweek 2021 met als thema “Worden wat je wil”. Tot en met 17 oktober krijg je het Kinderboekenweekgeschenk cadeau als je voor minimaal € 12,50 aan kinder- en jeugdboeken besteedt. Bette Westera schreef dit jaar het geschenkboekje: ‘Tiril en de toverdrank’. Elk jaar koop ik tijdens de Kinderboekenweek een mooi kinder- of jeugdboek voor mezelf. Soms ook twee boeken, bijvoorbeeld een modern boek en een klassieker.


20 augustus 2020

De amulet van Simone van der Vlugt

‘De amulet’ is een belangrijk boek voor mij geweest. Ik las het voor het eerst toen ik 13 was. Stiekem op school, ik vond het zo’n spannend verhaal. Dankzij dit boek ging ik ook boeken van Thea Beckman en Evert Hartman lezen.

‘De amulet’ gaat over het Duitse meisje Nina Bauer. Ze woont bij haar oom en tante in Würzburg in de zeventiende eeuw. De heksenvervolging zijn in volle gang. Nina, die 15 jaar is, wordt ook verdacht van hekserij. Ze wordt uitgehuwelijkt, maar ze besluit op tijd om te vluchten als jongen.

Lees de hele blogpost …

5 juli 2020

The Baby-Sitters Club op Netflix

Tot mijn grote verrassing kwam ik deze serie vrijdag tegen op Netflix! ‘De Babysittersclub’ van Ann M. Martin las ik in mijn tienertijd en ik heb deze serie echt verslonden! Toentertijd waren er ook VHS banden met afleveringen en er was ook een film van. Maar nu is er dus een nieuwe serie gemaakt!

De serie volgt grotendeels de formule uit de boeken. Zo begint de serie ook met het reuze idee van Kristy: een babysittersclub opzetten. Acht afleveringen zijn gelinkt aan de eerste acht boeken van de serie. Aflevering 9 en 10 zijn gebaseerd op de zomerkamp-special.

Lees de hele blogpost …

20 oktober 2017

Leren luisteren, dat doe je gewoon…

Luisteren, dat doe je toch gewoon? Nou zo simpel lag het niet bij mij. Voor de duidelijkheid, we hebben het over luisterboeken haha! Een fervent luisteraar van luisterboeken zei me dat ik het gewoon maar moest doen: luisteren naar een boek!

Ik had natuurlijk allerlei bezwaren: teveel afleiding, het ging te langzaam, ik had geen geduld en verzin er nog maar wat uitvluchten bij… Toch begon ik mij erin te verdiepen (zo interview ik binnenkort iemand die luisterboeken uitgeeft) en in Bliyoo had ik beschikking over luisterboeken. Tijd om te luisteren dus!

Lees de hele blogpost …

14 oktober 2016

Herinneringen aan de Gremlins dankzij Netflix

Ik kreeg een nieuwsbrief van Netflix met een lijstje van films en series die onlangs toegevoegd waren. Ik zag Gremlins staan en dat riep herinneringen op. Het is een creepy kerstfilm, maar goed, hij stond al op Netflix en ik klikte ‘m uit nieuwsgierigheid aan. Wel bij daglicht overigens, zo ben ik dan weer wel…

De laatste keren dat ik deze film zag was ik een stuk jonger (en banger), waar andere kijkers deze films als komedie bestempelen, lag ik er ’s nachts wakker van. Ik vind het nog steeds horrorachtig en de film heeft vooral in de eerste helft een bijzondere beladen spanningslaag.

Lees de hele blogpost …

26 september 2016

Meisjesboeken van weleer van Kristine Groenhart

Pitty, Marjoleintje, Marijke en dolle en olijke tweelingen… Laat me raden, je weet over welke boeken dit gaat, toch? Inderdaad, meisjesboeken van vroeger! Boeken die nostalgie op roepen. Kristine Groenhart besloot haar herinneringen vast te leggen met dit leuke boek over meisjesboeken!

Kristine herlas haar favoriete meisjesboeken en deelt met ons haar leesherinneringen. Ze schrijft over haar jeugd, wanneer en waar ze deze boeken las en wat ze nu van deze boeken vindt. Een interessant kijkje in Kristine’s leesgeschiedenis dus.

Lees de hele blogpost …

25 januari 2016

Ik wou dat ik anders was van Paul Biegel

Ik weet nog dat ik bij een meneer in de klas zat die het leuk vond om voor te lezen. We kozen aan het begin van het schooljaar ‘Ik wou dat ik anders was’ van Paul Biegel uit. Elke keer als er tijd over was, las hij een paar bladzijdes uit dit boek voor. Dat schoot helaas niet op. Te weinig tijd en als er veel zieke kinderen waren geweest dan herhaalde hij een hoofdstuk voor diegene die het had gemist. Zo kwam het dat we nooit meer toekwamen aan het eind.

Jammer, want ik wist dus niet of Anders ooit terug thuis zou komen en of hij wel of niet de tafel van zeven uit zijn hoofd zou leren.

Lees de hele blogpost …

14 oktober 2015

De super dikke meester Jaap van Jacques Vriens

Dit was puur jeugdsentiment! Ik las de stukjes van meester Jaap van Jacques Vriens zo’n 20 jaar geleden in de Taptoe. In deze omnibus zijn vrijwel alle korte verhaaltjes rondom meester Jaap en zijn klas gebundeld. De eerste twee boeken waren een vlaag van herkenning!

Meester Jaap staat voor de klas in groep zes en in groep zeven. Hij is een beetje gek, heeft creatieve oplossingen voor herkenbare problemen en wrijft als hij moet nadenken altijd over zijn baardje. In zijn klas kan het erg chaotisch zijn, maar ook heel stil als meester geschiedenisles geeft, want meester Jaap kan ook heel mooi vertellen.

Lees de hele blogpost …