In seizoenen van Judith Visser

in seizoenen coverGeen over the edge thriller dit keer, maar een zenuwslopende roman van Judith Visser! Zenuwslopend, want het gaat over de grootste sluipmoordenaar die we kennen: kanker. Ik haat het woord en ik vond dit boek dan ook een confrontatie om te lezen.

‘In seizoenen’ gaat over David en zijn moeder Annabel. Annabel krijgt te horen dat ze uitbehandeld is en in seizoenen moet denken en niet meer in jaren. Samen met haar zoon David wijkt ze uit naar Leuven, daar willen ze haar wel verder behandelen. Er komt weer hoop en David is er van overtuigt dat zijn moeder zal genezen.

(meer…)


Een spannende trip langs herinneringen in de ‘Maand van het spannende boek’

trip coverDe maand van het spannende boek is begonnen! Yeah! Dit jaar wil ik er zelf ook iets mee doen op mijn blog. Ik had verschillende ideetjes. Mijn uitgangspunt was eigenlijk dat ik iets wou doen met de thrillers die ik las vóór dat ik begon met Leesdame. Dus bedacht ik allerlei dingetjes, woog het een en ander af.

Maar toen had ik het wiel uitgevonden: ik ga deze maand een aantal dagen een herinnering met jullie ophalen aan een specifieke thriller die ik ooit las. Geen recensie/leeservaring, maar een herinnering of anekdote. Kort en bondig dus!

(meer…)


Mijn mening over de film Stuk!

stuk coverEindelijk gezien! De boekverfilming van ‘Stuk!’, naar het boek van Judith Visser. Het was een grauwe, sombere en spannende film. Het begon allemaal een beetje vaag, maar uiteindelijk werd ik wel gegrepen door de film.

De film gaat over Elizabeth. Een meisje wat extreem gepest wordt op school. Ze is erg onzeker, heeft eetbuien, trekt haar haren eruit en snijdt zichzelf in bad. Elizabeth is verliefd op Alec. Maar Alec is al bezet, hij is met Riley. Elizabeth besluit uiteindelijk dat ze de plek van Riley gaat innemen en dat doet ze dan ook letterlijk en figuurlijk.

Er waren wat duidelijke verschillen met het boek. Zo woont Elizabeth in het boek in een groot flatgebouw. In de film in een afgelegen huis, met een ietwat verwarrende indeling wat betreft de kamers. In de film ligt bijvoorbeeld ook de nadruk op de aanwezigheid van oma. Of oma echt aanwezig is, ligt in het midden, want Elizabeth ziet meerdere dingen die er niet zijn. Ook zien we flarden van fantasieën die zich afspelen in het hoofd van Elizabeth.

De tweede helft  van de film komt duidelijk overeen met het boek. Maar wat in het boek nog wel behapbaar blijft, komt in de film allemaal wel heel erg op je dak. Er komen namelijk vele facetten tegelijkertijd voorbij, van eetbuien tot loverboys. De verhaallijn waarin Riley een rol speelt is in de film grotendeels gelijk gebleven aan het boek. Ook de scènes waarin Elizabeth gepest worden zijn overgenomen uit het boek en zie je terug op beeld.

In de film is er ook een verhaallijn rondom het politie-onderzoek. Daar speelt Yolanthe de rol van Saar. Yolanthe wordt bijgestaan door haar leidinggevende Fedde. Een ouderwetse man bij de recherche, die wel houdt van de kille aanpak. Er zijn nog meer bekende namen: Pleuni Touw, Cas Janzen, Tatum Dagelet en Sanneke Bos. Jacky van Parijs speelt Elizabeth.

Wat ik storend in de film vond was het camerawerk. Soms dacht ik dat het aan mijn lenzen lag, maar het was toch echt in de film. De camera trilt op sommige momenten nogal. Het zal voor de regisseur vast wel toegevoegde waarde hebben gehad, maar persoonlijk vond ik het niet lekker wegkijken. Ook ligt er in sommige scènes een soort  laagje over de film. Het oogt allemaal net wat grauwer en een paar momenten dacht ik echt dat de kleurresolutie van mijn tv niet goed was afgesteld.

‘Stuk!’ is een bizarre en spannende film! Ik ben blij dat ik de film hebben kunnen zien en ik kan nu volmondig zeggen: het boek is beter!


Beelden van de film Stuk en Dorsvloer vol Confetti

stuk coverVandaag geen leeservaring, maar voor de verandering twee filmpjes van aankomende boekverfilmingen die ik graag wil zien. Stuk en Dorsvloer vol Confetti.

De tweede filmtrailer van Stuk die dus wat meer beelden laat zien dan die andere teaser-trailers. Ik vind dat ik nu een betere indruk van de film krijg. En ik word ook steeds nieuwsgieriger. En 11 juni gaat deze film draaien. Dat is al over twee weken!  En die film kijk ik zo naar uit! Ik heb het gelijknamige boek van Judith Visser 3 keer gelezen, omdat het boek zo goed is. Althans dat vind ik ;) Overigens komt er van het boek ook een speciale filmeditie. Hetzelfde verhaal, maar dan met foto’s uit de film erbij.

En onderaan staat de eerste teaser-trailer van Dorsvloer vol Confetti. Naar het gelijknamige boek van Franca Treur. Die draait 18 september in de bioscoop! Het boek wil ik nog steeds graag lezen, het ligt ook al tijden op mijn ntl-stapel, maar steeds  komt het er niet van. Ik hoor ook heel veel wisselende verhalen erover. Maar goed, ik ben benieuwd, ook omdat ik de film graag wil zien. Dus moet ik eerst het boek lezen hé ;)

 

 


Vreemden in de nacht van Judith Visser

vreemden in de nacht coverVandaag bespreek ik uitgebreid de  thriller  ‘Vreemden in de nacht’ van Judith Visser! En het was weer een geweldige en bijzondere leeservaring!

‘Vreemden in de nacht’ speelt zich af in het heden en in het verleden. In het heden volgen we Cassandra, zij is net weg bij haar vriend en heeft een nieuw huis gevonden waar ze ook een praktijk wil beginnen als voedingscoach. Dit huis staat afgelegen in Rockanje. Elke nacht schrikt Cassandra wakker van een harde gil, die uit haar huis lijkt te komen. Altijd rond dezelfde tijd en er is niets of niemand te vinden in en rond het huis. Haar vriendin Franca is journaliste en zij denkt dat er een tastbaar bewijs moet zijn. Ze gaat samen met Cassandra op onderzoek uit, maar daar is iemand duidelijk niet blij mee. Maar wie?

Olga leeft in 1972. Ze werkt als kappersassistente bij een kapsalon. Op een dag staat de rijke Rutger in de salon en hij wil door haar geknipt worden. Rutger bezoekt Olga ook thuis en niet veel later raakt Olga zwanger. Maar dan wil Rutger niets meer met haar te maken hebben. Het drijft Olga tot wanhoop en ze probeert alles om tot Rutger door te dringen.

Wat is het mysterie achter het gegil in Cassandra’s huis? Wie waren de vroege bewoners? Wat is er met hen gebeurd? Vragen en vragen, maar Judith werkt zorgvuldig naar een finale waarin alle eindjes aan elkaar worden geknoopt.

Toen ik in ‘Vreemden in de nacht’ begon was ik gelijk gevangen in het verhaal. Judith heeft een filmische schrijfstijl en weet knap het afgelegen huis en de omgeving van Cassandra te beschrijven. ‘Vreemden in de nacht’ heeft daardoor een spookachtige sfeer gekregen. Ook het typische Rotterdamse leven in begin jaren ’70 wordt gedetailleerd weergegeven. Olga en Cassandra lijken mijlenver van elkaar verwijderd, maar naarmate het boek vordert wordt het duidelijk dat Olga een grote rol speelt in alles, maar waarin?

Judith voert de spanning zenuwslopend op korte en wisselende hoofdstukken. Het verhaal zit vol slimme plotwendingen om de lezer op het verkeerde been te zetten. Dit allemaal zonder de geloofwaardigheid te verliezen. Soms was het zo aannemelijk dat iemand verdacht was en dacht ik het volledige verhaal te begrijpen, maar dan nam het verhaal weer een scherpe bocht en dan kon ik weer opnieuw beginnen met puzzelen. Een leuk detail: Judith Visser laat vaak personages uit andere boeken terugkomen in een figurantenrol. Dit keer Tender en Gwen uit ‘Oversteken’. Een soort verborgen paaseitje. Maar altijd leuk om aan te treffen tijdens het lezen.

‘Vreemden in de nacht’ is een spookachtige en zenuwslopende thriller geworden, met een heerlijk verrassende ontknoping!


Stuk, de film

boekverfilmingen‘Stuk’ van Judith Visser heb ik meerdere keren gelezen. Ik vond dit boek ontzettend goed in elkaar zitten en raakte me ook steeds weer. Het is typische Judith Visser-stijl en dus ook een beetje over the edge geschreven. Balancerend op het randje, soms net een beetje eroverheen, maar nog altijd goed gedoseerd.

Elizabeth wordt extreem gepest op de middelbare school. Ze gaat er bijna aan onderdoor, maar toch sleept ze zichzelf van dag tot dag. Ze is verliefd op Alec, maar hij gaat al met Riley. Een heel mooi en aardig meisje. Elizabeth bedenkt zich dat het misschien geen verkeerd idee is als ze gewoon Riley wordt. En dan loopt aardig uit de hand… De film gaat deze zomer draaien in de bioscoop. Er is zelfs al een soort teaser-trailer! Heel kort, maar geeft al wel een eerste blik op de filmbeelden.

Ik verheug me echt op deze film! Maar ik ben ook een beetje bang dat de verfilming totaal anders dan het boek zal zijn. Ik ken het verhaal na een paar keer herlezen helemaal vanbuiten en elke verandering in de film zal mij dus gelijk opvallen.

Heb jij ‘Stuk’ gelezen?

 


Hasta la vista van Judith Visser

hasta-la-vista coverYeah, een nieuwe van Judith Visser is altijd leuk! En deze keer is het een ya-thriller. Maar goed, dat waren achteraf bekeken een aantal andere thrillers van haar ook.

De zestienjarige Milla woont in Nederland, haar beste vriendin Claire woont in Engeland. Sinds Milla in Nederland woont houden ze contact via internet, maar zien ze elkaar weinig. Het is eindelijk vakantie en Milla moet met haar ouders mee. Milla wil juist graag zonder haar ouders op vakantie, maar dat mag absoluut niet! Dan stellen ze voor dat Claire mee mag naar Spanje. Milla is heel blij en ook de ouders van Claire vinden dat goed. De meiden vertrekken met de ouders van Milla richting Spanje.

In Spanje is het saai, totdat ze jongens tegenkomen… Vooral de oudere Max trekt de aandacht van Claire. Milla ziet het niet zitten en houdt zich op afstand. Maar Claire geniet er met volle teugen van. Maar dan loopt het mis. Claire komt in paniek terug in de hotelkamer en vertelt tussen haar tranen door dat ze verkracht is. Het leuke vakantiegevoel slaat om in een regelrechte nachtmerrie. Een nachtmerrie die bij thuiskomst nog veel erger wordt… En dan zint Milla op wraak…

Tussen de hoofdstukken door lezen we ook een verhaallijn over een zwanger meisje die een abortus ondergaat. Het blijft lang onbekend wie dit meisje is.

Hasta la vista begint zoals zoveel ya-thrillers beginnen, twee vriendinnen die plotseling in een nachtmerrie terechtkomen. Maar Judith geeft haar eigen typische draai hieraan en het verhaal veranderd al snel in een spannende ya-thriller, inclusief gedetailleerde scènes! Scènes die een beetje schommelen op het randje, maar nog net kunnen. De situaties waarin Milla terecht komt zijn niet altijd even realistisch, maar goed, dat hoort ook wel bij een boek van Judith!

Grappig detail: Judith heeft voedingsleer gestudeerd en in het boek kwam ik nog een mooie wijsheid over gezond eten tegen. Ik quote even: “het motto is dat als je niets goed naar binnen brengt, je ook niets goeds naar buiten kunt brengen.” Daar kan ik me helemaal in vinden, maar ik pak nu na het schrijven van deze blog toch een stukje chocolade.


Zeemansbruid van Judith Visser

zeemansbruid coverIk ben fan van Judith Visser… De boeken van Judy zijn heerlijk over the edge en staan met kracht overeind. Stuk vind ik nog altijd haar beste boek, maar ook Tegengif, Trip en Time-out zijn geweldig en vijf sterren waard. Gisteren heb ik Zeemansbruid uitgelezen. En deze geef ik vier sterren. Waarom dat zo is vertel ik later, maar nu eerst even in het kort een omschrijving van Zeemansbruid.

In Zeemansbruid staan twee hoofdpersonen centraal. Ursula, een rechercheur uit Rotterdam en een mysterieus “Hij” persoon die zich bezig houdt met lugubere zaken. Ursula komt tijdens haar werk in aanraking met een lugubere zaak. In Rotterdam worden real dolls gedumpt. Dat zijn gedetailleerde poppen, compleet identiek aan een echt vrouwenlichaam. Één van die poppen veroorzaakt een gevaarlijk ongeluk, waar Dorian, de broer van Ursula bij betrokken is. Ursula is daarom vastbesloten om deze zaak tot de bodem uit te zoeken. De mysterieuze “Hij” persoon houdt zich ondertussen bezig met het maken van de perfecte real doll… En daar gaat hij ver voor, heel ver… Verder komt af en toe Faye aan het woord, de nieuwe vriendin van Dorian.

Zoals ik van Judith gewend ben: gedetailleerde scènes waar je even bij moet slikken. Stiekem hou ik best van zulke thrillers. En ik vond het stiekem ook wel heel boeiend om te lezen waarom je aders moet doorspoelen met formaline en waarom je vaseline op het gezicht moet smeren tijdens het balsemen. Judith heeft aardig veel research gedaan en dat merk je als lezer ook!

De hoofdstukken zijn lekker kort, dit zorgt ervoor dat je erdoorheen vliegt. Maar, waarom vier sterren en geen vijf? Dat wordt even moeilijk, want ik wil niks verraden. Maar goed, wil het toch graag even motiveren. In het laatste kwart gaat het verhaal een andere kant op en dat vond ik jammer. En omdat het er ineens zo’n radicale omslag kwam, vond ik een heel klein beetje ongeloofwaardig. Daardoor vier sterren. En dat is ook gewoon goed hoor!


Herlees-project: herlezen van een thriller

stuk coverZo daar ben ik weer. Gisteren heb ik in één dag een thriller gelezen. Voor het herlees-project. Dus dat gaan we even bespreken nu…

Ik koos het boek Stuk uit van Judith Visser. Bewust uiteraard. Dit boek gaf ik toen 5 sterren en ik heb bewust geen whodunnit uitgekozen. Want ja, dat is bij Stuk niet zo van toepassing. De thriller-elementen zitten bij Stuk meer in het verwrongen karakter van Elizabeth.

Goed, even in het kort: Stuk gaat over Elizabeth, ze wordt in extreme mate gepest op de middelbare school. Haar ouders zijn gescheiden, haar moeder is een workaholic en lijkt alleen interesse te hebben in eten. Het botst vaak tussen Elizabeth en haar moeder. Elizabeth valt op Alec, maar die heeft al verkering met Riley en dus besluit Elizabeth dat er maar een oplossing is: ze wil gewoon Riley worden. En daar heeft ze alles voor over. Ze blijft zichzelf voorhouden dat alles voor een goed doel is.

De eerste keer dat ik het las, had ik dit boek in één avond uit. Vergat ik alles om mij heen. Gisteren heb ik het ook in één dag uitgelezen. Judith schrijft gewoon ontzettend fijn en haar verhaallijnen gaan een beetje over the edge. Ik hou daar van. Sommige beweren dat Stuk ongeloofwaardig is. Ik vind van niet. Ik denk zelf dat je als slachtoffer van pesten jarenlang zoveel wrok op kunt bouwen en op een gegeven moment niet meer rationeel kan en wil nadenken. Dat gebeurde ook met Elizabeth.

Maar goed, het herlezen…
Ja, het boek bevat nog steeds spanning. Juist door het nog een keer te lezen kon je duidelijker zien wanneer het precies fout ging met Elizabeth en wat het aandeel van de moeder in deze situatie is. En ook al wist ik hoe het afliep, toch bleef ik nog wel de spanning voelen. De eerste keer had ik het boek in sneltreinvaart gelezen, nu kon ik het even rustig over doen, waardoor toch de verhaallijnen iets beter tot hun recht kwamen. Bij een thriller ben je geneigd om steeds sneller te gaan lezen, waardoor je eigenlijk wel wat mist.

Zou ik het opnieuw 5 sterren geven: ja, daar sta ik nog steeds achter!


Time-Out van Judith Visser

time out coverTime-Out van Judith Visser is een gewaagde thriller. Ik was eerst heel sceptisch, ik had niet zo zin in een vervolg over Kim… Tegengif en Tinseltown had ik lang geleden al gelezen en voor mij was Kim een afgesloten hoofdstuk. Maar ik ben fan van Judy en met een blanco open mind begon ik aan Time-Out. Mijn eerste indruk was: leest lekker, typisch Judith, maar al gauw begon het verhaal mij te triggeren en wilde ik alleen maar doorlezen.

Kim leeft nu samen met Manuel in Rockanje en schrijft thrillers. Op een avond vertelt Kim haar grote geheim aan Manuel: dat ze in het verleden echt heeft gewerkt als prostituee… Manuel schrikt hiervan en besluit later dat hij even tijd voor zichzelf nodig heeft om na te denken en hij vertrekt naar zijn moeder Duitsland. Op hetzelfde moment komt Kim haar oude vriendin Martine tegen na een lezing. Het klikt gelijk weer, maar Kim weet niet dat Martine een dubbele agenda heeft.

Time-Out wordt vertelt vanuit twee perspectieven en dat is best interessant en gewaagd. Want op deze manier word ik als lezer toeschouwer, ik weet bijvoorbeeld al snel wat er gaande is, maar de personages zelf niet. Dat geeft een aparte spanning. Verder zitten in Time-Out schokkende passages, die met lef zijn geschreven door Judith. Maar als lezer heb je ook de nodige lef en open mind nodig om ze te (durven) lezen! Zelfs ik vond het af en toe net wat over the top gaan, maar in een boek van Judy kan ik dat wel hebben. Judith is een schrijfster met lef, ze doet niemand na, is zichzelf en durft grenzen te verleggen!


Waar ik naar uitkijk…

Er komt (binnenkort) een hele leuke lading nieuwe boeken uit en daar kijk ik echt naar uit.

zoek het maar uit covertime out coverDeze twee zijn sinds een paar dagen al verkrijgbaar, ik heb ze allebei nog niet in huis, maar daar komt snel verandering in.

 

 

 

 

judas cover

Dit lijkt me een heel indrukwekkend boek van Helen Vreeswijk, het gaat over de schokkende gevolgen van pesten. Helen Vreeswijk schrijft goede young adult thrillers die een realistisch beeld geven van ongelukkige situaties waarin tieners terechtkomen. De omschrijving raakte mij nogal en ik heb dit boek op mijn verlanglijstje staan. Nog eventjes wachten tot oktober…

 

 

overspelkoort cover

En dan hebben we nog twee thrillers die op mijn lijstje staan:
Overspel is een literaire thriller van Nicolet Steemers (Lichtval & Zachte heelmeesters) en Nicolet heeft een hele mooie schrijfstijl. Tot nu toe heb ik al haar boeken 5 sterren gegeven. Ik kijk dan ook uit naar Overspel en die komt als het goed is, deze maand nog uit.
Ja, na lang wachten kunnen we in november eindelijk weer eens een thriller lezen van Saskia Noort. Zij is toch wel een van mijn favoriete Nederlandse thrillerschrijfsters. Voor mijn gevoel heeft zij de Nederlandse vrouwenthriller op de kaart gezet. Excuse me, when I’m wrong, maar het is mijn gevoel…


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten