Ik geef wat weg: Hoe overleef ik de crisis van Kath Kelly

ik geef wat wegEen tijd terug las ik het boek van Kath Kelly, Hoe overleef ik de crisis en dat was een vermakelijk boek, over Kath, die en jaar lang leeft voor 1 euro per dag. Ze krijgt het zelfs voor elkaar om met dit budget een vakantie voor zichzelf te regelen en komt door goed netwerken soms (gratis) op de leukste plekken terecht.

Wil je ook lezen hoe Kath Kelly dit volhield? Dat kan, want ik geef dit boek weg. Wat moet je daarvoor doen? Antwoord geven op de onderstaande vraag:

 

Geef een leuke, creatieve, interessante budgettip die niet meer kost dan 1 euro :) 

Mail daarna je gegevens (en een kopie van je tip) naar Leesdame @ gmail .com (zonder de spaties). Zo kan ik het boek gelijk opsturen naar de gelukkige. Je kan meedoen tot 22-10-2013. 

Succes!

Volg je me trouwens al op Bloglovin ?
Help mij naar een hogere plek in de top tien, want hoe hoger ik kom, des te vaker geef ik wat weg ;)


Hoe overleef ik de crisis van Kath Kelly

hoe overleef ik de crisis coverIk heb tussendoor het boek gelezen van Kath Kelly. Letterlijk ook tussendoor, want daarnaast las ik ook nog een boek op de reader. Maar het boek van Kath Kelly is ook wel prima tussendoor te lezen. Hoe overleef ik de crisis is de titel. Voorheen was de titel: Leven voor een habbekrats en er was ook nog een herdruk met de titel: Leven van 1 euro per dag. Persoonlijk vind ik de eerste titel eigenlijk het leukste klinken!

Laten we eerlijk zijn en ook de kaft erbij pakken. Echt aantrekkelijk ziet dit boek er niet uit! Het lijkt een oersaai boek over consuminderen in de crisistijd. Zo’n boekje van de Nibud. Het geluk zit ‘m erin dat ik de schrijfster van naam kende en toen ik de achterflap las wist ik dat dit het “habbekrats-boek” bleek te zijn. De keuze voor deze nieuwe titel en deze kaft snap ik niet echt. Want er schuilt juist een chicklit-achtig waargebeurd verhaal achter en op deze manier komt dit niet echt naar voor.

Kath heeft geld nodig voor een cadeau. Haar broer gaat trouwen en ze heeft nauwelijks een cent te makken. Dus besluit ze een jaar lang voor één pond per dag te leven. Haar huur niet meegerekend. Ze woont bij een hospita en bij die huur zit ook gas-water-licht inbegrepen. Alle andere uitgaven vallen onder de “1 pond per dag regeling”. Ze mag geld opsparen om aan het eind van de week bijvoorbeeld iets van 4 pond te kunnen kopen. Maar andersom mag ze weer niet: voorschieten. Ook heeft ze zichzelf de regel opgelegd dat ze geen geld mag aannemen en vrienden voor haar ook geen eten of drinken mogen betalen.

Kath komt erachter dat je heel veel lol kunt hebben voor nop. Ze bezoekt lezingen en snoept daar van de gratis hapjes. Ze meldt zich aan voor elk proefmonster wat je maar kunt ontvangen en maakt daar goodiebags van zodat ze toch haar vrienden een kerstcadeau kan geven. Tijdschriften en boeken leest ze in de boekhandel zelf en internet gebruikt ze gratis in de bibliotheek. Haar boodschappen doet ze aan het eind van de dag en dan schraapt ze producten bij elkaar die bijna over de houdbaarheid zijn. En ze krijgt het zelfs voor elkaar om op vakantie te gaan.

Het boek is nogal te ver door vertaald. Ik weet niet hoe ik dat anders moet omschrijven, maar de vertaalster heeft van elke pond een euro gemaakt. En zelfs Euroshopper van Albert Heijn kwam voorbij in dit boek… Geen idee of ze dat daar inderdaad hebben. Deze vertaling vond ik niet echt realistisch lezen, want leven voor 1 pond is wat anders dan leven met 1 euro.

Ik vraag me ook af of dit in Nederland zou lukken. Achter in het boek staat een heel hoofdstuk vol met allerlei tips om ook zo goedkoop mogelijk te leven. Toegegeven, Kath Kelly heeft met haar boek en haar jaar bewezen dat het in principe mogelijk is. Maar naar mijn mening is Kath Kelly ook wel een geluksvogel. Tijdens het lezen vroeg ik me bijvoorbeeld af waarom Kath nooit schreef over facturen van de verzekeringen, belasting of andere instanties die bij ons wel regelmatig in de brievenbus vallen. Ik neem aan dat het niet allemaal onder de huur valt bij de hospita. Terwijl ze het gehele boek beweert dat ze buiten de huur om alles doet voor 1 euro per dag!

Voor de lol keek ik rond in de stad of het mogelijk was om met 1 euro rond te komen. In deze dure tijden vrijwel onmogelijk. Wat het boek mij in ieder geval geleerd heeft is dat er wel heel veel gratis dingen wordt aangeboden, maar dat je niet altijd door hebt. Soms loont het om even net wat langer door te zoeken. Maar goed, brood en beleg is niet gratis en komt wel elke dag voorbij in je leven.

Op zich een aanrader, op wat kanttekeningen na qua vertaling en vormgeving. Maar als je daar doorheen kijkt lees je een amusant, boeiend en leerzaam verhaal!

 


Eindelijk het boek van Kath Kelly

ik geef wat wegIk vind zogenaamde “365-romans” heerlijk om te lezen. Dat zijn boeken waarin de hoofdpersoon een project of challenge aangaat waar zij (of hij) 365 dagen mee bezig is. Een jaar dus. Nina Sankovitch deed dit met een boek per dag lezen. We hadden ooit een roman waarin iemand 365 dagen seks had. En ik heb ook een keer een roman gelezen van Vanessa Farquharson, waarbij zij een jaar lang zo groen en milieuvriendelijk mogelijk leeft. Dat was Groen, groener, groenst.

Kath Kelly schreef ooit een boek over haar bezuinigingsjaar. Leven voor een habbekrats. Later kwam dit boek nog een keer uit onder de titel: Leven van 1 euro per dag. Maar die titel sloeg kant nog wal. Want Kath komt uit Engeland en wat hebben ze daar? Juist! Daar hebben ze ponden. Nu is dit boek wéér onder een andere titel verschenen: Hoe overleef ik de crisis? Kunnen we het allemaal nog volgen?

Dit boek stond al jaren op mijn wishlist en vandaag kwam ik het tegen voor € 4.95 Dat is weinig en ook wel een toepasselijke prijs voor dit boek. Ik ben benieuwd hoe Kath Kelly het jaar heeft doorgebracht met 1 pond per dag. De huur telt niet mee. Maar alle andere uitgave die Kath maakte moesten passen in haar budgetplan. Het lijkt mij een komisch, maar ook interessant verhaal. Later meer hierover!


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten