10 juni 2013

Krassen in het tafelblad van Guus Kuijer (Madelief-serie)

krassen in het tafelblad cover

Ik heb vorige week in een paar uurtjes het gemoedelijke boekje Krassen in het tafelblad herlezen. Het is van Guus Kuijer en is het vierde deel uit de Madelief-serie. Er is ook een film van. Maar goed, ik had zin in wat jeugdsentiment. Deze boekjes stonden vroeger bij ons in de schoolbibliotheek en nu heb ik deze boekjes ook in mijn eigen collectie. Gewoon voor de leuk 🙂

Krassen in het tafelblad gaat over de opa van Madelief. Haar oma is overleden, maar eigenlijk lijkt niemand er echt verdrietig om te zijn. Madelief kent haar oma niet en stelt er veel vragen over.

Op sommige vragen weet opa geen antwoord te geven. De oma van Madelief blijkt een mysterieuze vrouw te zijn. Ze hield van reizen, had idealen, maar eindigde in een dorp waar ze veranderde in een verbitterde vrouw. Omdat opa zich wat alleen voelt gaat Madelief met hem mee. Ze ontdekt het tuinhuisje in de tuin. De plek waar haar oma zich terug kon trekken. Op het tafelblad staan diepe krassen. Een soort symbool. Madelief wil weten waarom haar oma die krassen heeft gemaakt.

Het is een gemoedelijk kinderboek. Madelief is een nieuwsgierig meisje en stelt de vragen die ‘grote mensen’ niet stellen… Madelief is oprecht en leuk. Soms brutaal en ook heel slim. Het is een mooi en gemoedelijk verhaal. Leuk om voor te lezen, kinderen kunnen dit boekje ook prima zelf lezen. Maar goed, als volwassene had ik er ook wel een leuke middag mee. Beetje jeugdsentiment…

Heel soms is een film sterker en uitgebreider dan het boek. Bij Krassen in het tafelblad had ik die indruk ook wel. Het boek is erg leuk, maar lijkt nogal beperkt qua inhoud als ik het ga vergelijken met de verfilming. De film vertelt het verhaal mooier en ook wat moderner. Zou het de sterke cast zijn? Of is het gewoon een verhaal wat ook goed verfilmd kan worden?

3 reacties

  • 12 juni, 2013 om 13:49
    Robert Thomson

    Hoi Luna,
    Ik vind de film ook mooier, maar afgezien dat het een sterke cast is, is het ook een boek dat bij uitstek geschikt is om te verfilmen. Overigens is het boek ook prachtig natuurlijk, maar nadat je de film gezien hebt, ben je verkocht. Hij staat ook in mijn favorieten op FB.
    Leuk dat je ook eens een al eerder uitgegeven boek bespreekt. Dat moest ik even aan je kwijt.



  • 26 maart, 2024 om 04:04
    Irene Beuker Orloff

    Dit gaat over n vrouw, de oma, wiens persoonlijke emancipatie verstrikt en verstikt is geraakt door burgerlijke regeltjes en eisen gesteld aan vrouwen. En haar man die haar daarin onbewust? niet begreep. Ook in 2024 nog steeds wurgende opvattingen over de “goede” vrouw…Slimme creatieve vrouwen stellen terechte eisen en dat vindt men snel lastig.



    • 26 maart, 2024 om 22:13
      Leesdame

      Klopt, in de film zie je dat in de flashbacks duidelijk naar voren komen. Marie wou leven, ontdekken, avontuur. Daarom ook de krassen in dat tafelblad, waarschijnlijk ook van frustratie



Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: