12 oktober 2017

#LaatsteVlog van Carry Slee

Carry Slee schrijft al zolang ik mij kan herinneren kinder- en jeugdboeken. Voor kleuters tot aan middelbare scholieren. Daarnaast heeft ze ook wat romans geschreven, maar die heb ik nog niet gelezen. Vandaag ‘#LaatsteVlog’ op mijn blog. Best handig hé, dat ze van de titel gelijk een hashtag hebben gemaakt, dat doet het wel goed in social media natuurlijk…

Daar draait dit verhaal ook om: social media en de verschillende kanten van het internet. Instagram, vloggen, maar ook de schaduwkant: grooming…

Vloggen

Het verhaal begint met een brand bij Gijs thuis. Noud is zijn beste vriend en is ook aanwezig. Gijs heeft de hulp nodig van Noud, maar Noud blokkeert. Helaas denkt iedereen later dat Noud de held was, maar als eenmaal de waarheid boven tafel komt, is de klas boos op Noud.

Gijs en zijn maatje Jesse maken graag extreme en bizarre vlogs, ze krijgen superveel views en hebben al een grote schare fans. Roos filmt de vlogs en ze heeft een Instagram-account waar ze visueel bewerkte foto’s deelt. Roos heeft Noud niet laten vallen en ze betrekt hem bij een lastige situatie. Noud helpt haar graag, maar moet daarvoor wel over grenzen stappen. Ook helpt Roos Noud wat meer zelfvertrouwen te geven.

Grooming

Roos komt erachter dat haar stiefzus Susan zich vreemd gedraagt. Zo was ze nooit en nu is ze heel gespannen en kortaf. Ook vraagt ze steeds of ze geld mag lenen van Roos. Roos denkt dat er iets grondig mis is en haar gevoel lijkt te kloppen. Susan blijkt namelijk het slachtoffer te zijn van grooming. Dat is een vorm van digitaal minderjarigen in de val lokken en vervolgens afpersen. Bijvoorbeeld door eerst intieme foto’s te maken en vervolgens te dreigen deze openbaar te zetten als je niet met geld over de brug komt.

Hedendaagse problemen

Carry Slee verweeft hedendaagse problemen in een spannend verhaal, waar je ook nog wat van opsteekt. In een tijd waarin internet een zeer grote rol speelt in het leven van scholieren en vloggers dé helden van de dag zijn is het ook goed om de schaduwkant van het internet te belichten. Carry Slee doet dit op een gepaste manier, die echter wel spannend is, maar ook behapbaar blijft voor scholieren. Het boek is niet superdik, het leest lekker vlot en de situaties tussen de scholieren zijn herkenbaar voor leeftijdsgenootjes.

In vergelijking met Mel Wallis de Vries en Helen Vreeswijk vind ik dit boek een stuk jeugdiger overkomen. Het past echt goed bij de belevingswereld van de onderbouw op de middelbare school. Op de een of andere manier vind ik trouwens wel dat jongeren tegenwoordig erg snel bezig zijn met volwassen zaken. Ik denk dat dit ook wel komt door internet, blogs, vlogs etc.

Toen ik een jaar of twaalf was, speelde internet nog geen grote rol in mijn leven. Anno 2017 zijn er al genoeg kinderen met eigen Youtube-kanalen. Sommige zijn erg leuk en sprankelend om te zien, maar toch vraag ik mij dan wel eens af waar de grens ligt.  Maar goed, ik ben ook van de vorige eeuw…

Schaduwkant

Naast de leuke en sprankelende kant van internet is er helaas ook een nare schaduwkant. Tussen de goede mensen zitten ook mensen met kwade bedoelingen. Zoals profielen van meisjes in een chat, waar een oudere man achter schuilt. Of een man met kwade bedoelingen doet zich voor als een vertrouwenspersoon, maar is dat beslist niet. Het is goed dat er jeugdboeken zijn die inspelen op deze hedendaagse realiteit en dit soort situaties verweven in een spannend jeugdverhaal. Een eyeopener, voor scholieren, maar ook voor ouders en leerkrachten!

2 reacties

  • 14 november, 2017 om 13:48
    Vivian (@VivianvLeeuwen)

    Ik heb als kind echt heel veel van Carry Slee gelezen, maar nu voel ik me er echt te oud voor. Deze wil ik misschien nog wel proberen vanwege de thema’s, maar de vorige (Kapot) vond ik ook echt te kinderlijk geschreven.



    • 15 november, 2017 om 18:56
      Leesdame

      Ik heb als kind Carry Slee min of meer geskipt (op Spijt na dan), nu haal ik het een beetje in. Ik vind haar boeken op een bepaalde manier wel educatief voor scholieren in de onderbouw. Het meeste is toch wel voor de bovenbouw (Helen Vreeswijk en Mel Wallis de Vries), dus besteed ik er toch graag aandacht aan.



Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: