Challenge-ideetjes voor 2017

challenges 2017Wie graag (veel) leest kent ze wel: de challenges. Je komt eens buiten je comfortzone, je wordt getriggerd om wat vaker een boek op te pakken en je leesleven wordt er een stuk leuker van, althans bij ;)

En er zijn genoeg mogelijkheden, zoals de simpel opgezette Goodreads-challenge of de moeilijke Rory Gilmore Challenge. En als je niks van je gading kunt vinden, dan bedenk je gewoon zelf een leesuitdaging. Sommige leesuitdagingen kun je verbinden aan een maand, andere aan het gehele jaar. En het leuke: je bent je eigen baas! Vandaag deel ik wat ideetjes.

(meer…)


Speel boeken-roulette

boeken-rouletteIk doe de even de aanname dat je meer dan tien boeken op je nog-te-lezen stapel hebt liggen. Dan moet je dus kiezen wat je gaat lezen. Vergelijk het maar met een film uitzoeken op Netflix, soms ben je al een kwartier aan het scrollen en uiteindelijk heb je nog niks gekeken. Toen bedacht ik een leuk spelletje: boeken-roulette.

Het is handig als je Goodreads hebt en een goed bijgehouden to-read lijst. Maar heb je dat niet, dan kun je met een tekstverwerker ook al een eind komen. Je maakt gewoon een lijst met  jouw nog-te-lezen boeken en je nummert ze.

(meer…)


September Sequel Maand

shopaholic seriePlotseling kreeg ik een uitnodiging voor een event op Facebook. “September Sequel Maand”. Joany van Nerdymommy.nl bedacht deze maand, omdat vervolgdelen vaak te lang op de ntl-stapel blijven liggen. Zoveel series die nooit worden uitgelezen. Ik vond het leuk, zette mezelf op “geïnteresseerd” en liet het idee even inwerken.

Ik twijfelde nogal, want ik lees zeer zelden series. Daarnaast ook weinig YA, dus wist ik eerst niet zo goed wat ik met deze maand aan moest. Maar toen ik even nadacht en mijn Goodreads-pagina bekeek, viel me op dat ik toch wel wat ongelezen vervolgdelen in mijn kast had liggen.

(meer…)


Herfst & Boektober

herfstIk ben een zomermens, maar nu komt dan toch echt de herfst. Naast een zomermens ben ik ook een zomerlezer. Heerlijk in de tuin, alle rust en geen afleidingen. Maar ik zal zeker niet minder gaan lezen.

In oktober doe ik bijvoorbeeld mee aan Boektober, een evenement op Facebook, waar iedereen aan mee mag doen. Doel: probeer in oktober wat meer te lezen dan normaal. In deze maand maken de deelnemers meer tijd vrij om te kunnen lezen. Die quality time zou je dus kunnen zien als een soort extraatje voor jezelf die maand. Klinkt goed toch? Doe jij ook mee? Klik dan hier om je deelname te bevestigen.


Weekend van liefde, mijn leesmarathon

hartjesHet was zo rustig hier, maar tegelijkertijd was ik zo druk met mijn blog en met lezen. Want… ik had namelijk een marathon gepland. Yep, een leesmarathon voor dit weekend, met als thema: liefde :) en ik heb ondertussen al heel wat uurtjes gelezen.

Ik besloot dat ik van vrijdagnacht tot zondagnacht probeer zoveel mogelijk te lezen. Ik heb ingezet op vier boeken, met als thema liefde. Ik heb al een jeugdboek gelezen over een eerste verkering, een novelle over de liefde en nu heb ik er nog twee te gaan. Het thema is lekker breed en natuurlijk heel gepast vanwege Valentijnsdag.

(meer…)


Ik lees Nederlands 2015

ik lees Nederlands  Na lang nadenken besloot ik toch overstag te gaan: ik ga ook in 2015 weer meedoen met ‘Ik lees Nederlands‘. Ik ben sowieso dol op Nederlandse boeken, dus dat komt helemaal goed.

Uiteraard moest ik wel een doel opgeven. Dit jaar had ik 40 boeken uitgekozen, maar dat doel had ik al in juli gehaald. Niet echt een challenge dus. Daarom ga ik in 2015 voor minstens 60 boeken van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Zo heb ik nog ruimte over voor vertaalde boeken en is de druk niet al te groot, maar blijft het wel een soort van uitdaging. Ik heb er weer zin in :)

 


Bye Homerus… het is voorbij!

odyssee coverIk ben klaar! Het project is voltooit. Ik moest nog zo’n 80 pagina’s en ik dacht: ik maak het af. Deze week wordt vrij druk voor mij, dus koos ik er bewust voor om vandaag het project te voltooien. Vier dagen eerder dan gepland en ik vind dat wel mooi dat het me dus ruim binnen de geplande tijd gelukt is eigenlijk.

Hoe is het boek geëindigd?! Dat is een beetje not done op een boekenblog, het einde vertellen… Vooral omdat ik graag wil dat lezers zelf ook nog wat kunnen ontdekken. Ik vond het tot de laatste pagina moeilijk te behappen.

Letterlijk op de laatste regels is er een happy end. Pallas Athene spreekt hem toe en eist dat hij een einde aan de vetes maakt. Tja, dat had ze wat mij betreft ook wel eerder kunnen doen… maar dat terzijde.

Homerus lezen zag ik als een soort bevalling. Op een gegeven moment ging ik ook denken: ‘nog even en ik kan dit en dat boek gaan lezen’. Ik ben ook echt blij dat ik erdoorheen ben. Om twee redenen blij! Ik ben ook blij dat ik dit bijzondere boek heb kunnen lezen. Onmogelijk is het niet, dat heb ik nu wel bewezen. Het was bijzonder om te lezen over de oude Grieken, de Griekse Goden en hun aanwezigheid in het verhaal.

Het boek las traag omdat er ook veel herhalingen zijn. Keer op keer wordt gezegd dat Athene blauwogig is. Dat weet je na een tijdje wel, maar zelfs op de laatste pagina komt het nog een keer voorbij. En zo wordt er bij meerdere mensen keer op keer dezelfde dingen vertelt. Het haalt de vaart uit een boek en ik vind het op een gegeven moment onnodig in het verhaal.

Ergens zou ik het boek nog een keer moeten lezen, omdat er zoveel personages/Goden voorbij komen dat het soms best verwarrend was. En soms leek het alsof iets op dat moment gebeurde, terwijl ik later doorkreeg dat Odysseus iets vertelde van eerder. Om het verhaal nog beter te begrijpen, zou herlezen een must zijn. Maar niet mijn favoriete voorkeur en dat ligt ook niet in mijn planning.

Het 30 dagen project is erg leuk. De hapklare stukjes maakte het boek meer toegankelijk. Het lukte me zelfs in 26 dagen en dat vind ik positief. Ik koos voor 30 dagen om zoveel mogelijk speelruimte te hebben. Want in 10 dagen zoiets lezen was me nooit gelukt. Een 25 dagen project had op zich dus ook haalbaar kunnen zijn als ik het zo bekijk. Dan had ik elke dag wat meer bladzijden kunnen lezen.

Ik raad deze manier wel aan als je echt een onmogelijk boek zou willen lezen. De stickers werkten erg motiverend. Het verhaal zelf… bijzonder om te mogen lezen, maar Griekse klassiekers zijn duidelijk niet mijn kop thee.

Ik hoop dat jullie genoten hebben van dit project. Zo niet… dan heb ik een verrassing: de normale blogposten zijn weer terug ;)

 

 

 


Homerus lezen #22 en #23 een groot literair avontuur

update homerusWeekend, dus een dubbele update! Zoals jullie trouwens zien op de foto hiernaast heb ik al heel wat weggelezen uit ‘Odyssee’. Nog een klein weekje en het zit erop! Ik ben vandaag begonnen aan de laatste honderd pagina’s.

Odysseus heeft gevochten, niemand herkent hem. Later werden zijn voeten verzorgt door Eurykleya en zij herkent hem aan het litteken op zijn voet. Vervolgens komt er een uitgesponnen verhaal over dat litteken, wat hij door toedoen van een ever opliep. Nu weet naast Telemachos dus ook Eurykleya dat Odysseus terug is in Ithaka.

Op een paar stukken na vond ik het verhaal weer erg traag en taai vandaag. Veel uitgesponnen details en soms vermoeiend lange zinnen met extra uitleg waardoor het verhaal niet echt opschiet. Maar goed, het is nog altijd te doen en ik ben toch maar weer een stukje verder.

Als ik terugkijk naar wat ik allemaal gelezen heb, dan is het een mooi verhaal, maar wel erg uitgerekt en soms te lang. Het is soms stoeien om in het verhaal te kruipen, het pakt me lang niet altijd. Wel kan ik merken dat het een belangrijk boek voor de literatuur is, het voelt alsof ik een boek lees van een literaire oervader. Zo noem ik Homerus.

Alleen lukt het hem niet om mij mee te nemen op reis in zijn verhaal. Ik vind het jammer, dat zo’n belangrijk boek mij niet diep kan raken. Maar ik vind het wel een groot literair avontuur. Een reis die ik afmaak tot de laatste pagina’s.

 


Homerus #21 was het wishfull thinking?

homerus vorderingGoedemiddag allemaal. Ik ben er lekker vroeg bij vandaag! En gelukkig blijft de vaart in het verhaal nu en dat maakt het lezen een stuk prettiger.

Odysseus vermomt als bedelaar probeert de vrijers uit in het paleis. Hij vraagt ze om een stukje brood en kijkt wie het vrijgevigst is. Antinoös geeft echter zijn ongezouten mening, wat leidt tot een woordenwisseling. Uiteindelijk bemoeit Telemachos zich ermee, omdat hij zijn vader wil verdedigen. Maar hij mag niet laten merken dat het Odysseus zelf is.

Daarna krijgt Odysseus een aanvaring met Iros. Het loopt aardig op en ze dagen elkaar uit tot een bokswedstrijd. En dan ben ik weer aan het einde van mijn dertien dagelijkse bladzijden. Een cliffhanger vandaag dus, want hoe loopt het nu af?

Zoals ik al schreef, er zit nu meer vaart in het verhaal, dat leest vlotter en je wordt wat makkelijker het verhaal ingezogen. Een bijzonder fenomeen in dit verhaal blijf ik de aanwezigheid van de Goden vinden. Op sommige momenten zijn het adviseurs, of ze houden toezicht. Ze kunnen de helpende hand bieden, of juist gigantisch tegenwerken.

Ze zijn aanwezig in vermomming of soms gewoon als zichzelf. Ik dacht er wat dieper over na en vroeg mezelf af: waren dat de Goden zelf in vermomming.. of was het misschien ook een vorm van “wishfull thinking” van Odysseus en Telemachos? Homerus zelf is de alleswetende verteller en als ik hem mag geloven waren het dus de Goden zelf. Maar waarom zou het geen “wishfull thinking” kunnen zijn? Ik denk er nog even over na…


Homerus #20 lekker vlot en zonder gedoe

odyssee coverHet verhaal komt nu echt op gang. Het stukje van vandaag las dan ook erg vlot en ik was zo verstandig om eens op tijd ervoor te gaan zitten. Rustig las ik mijn 20e stukje. Een mooi rond getal dus. En het voelt als een soort mijlpaal in dit boek.

Telemachos gaat terug naar het paleis en praat met zijn moeder. Odysseus is ook in het paleis, maar niemand herkent hem nog. De vrijers zijn not amused met de terugkeer van Telemachos. Ze balen duidelijk en overleggen dan ook wat ze moeten gaan doen. De vrijers op zee worden gewaarschuwd dat hij terug is. En Penelope is verdrietig.

Wat me opvalt is dat bijna elk hoofdpersoon de ander wel voor de gek houdt. Echt eerlijk zijn ze geen van allen. En ook de Goden hebben er een handje van. Met name Athene vermomt zich graag in een ander gedaante. Uiteraard weet Odysseus vaak wel dat het Athene is, maar toch…

Op sommige momenten denk ik wel eens dat dit boek in een herschreven versie ook wel in het ya-genre zou passen. De ingrediënten zijn immers wel aanwezig: aparte wereld, Goden, nimfen en allerlei intriges. Maar of het lekker leesbaar is?! Ik zelf vind het boek nu pas leesbaarder worden. Daar ben ik ook wel blij om. Nog tien te gaan :)

 


Homerus lezen #19 een makkelijk stukje

odyssee coverVandaag was het wel laat, maar het lezen viel me mee. Het einde is al in zicht, nog elf stukjes hierna. En ik heb begrepen dat het moeilijkste stuk allang achter de rug is. Dat stemt me hoopvol en dus ga ik er van uit dat ik het einde van dit boek makkelijk ga halen.

Odysseus en Telemachos zien elkaar weer voor het eerst. Athene verschijnt, maar is enkel zichtbaar voor Odysseus. Daar Goden niet voor allen zichtbaar zijn, schrijft Homerus. Het is een mooi stukje als ze elkaar weer zien en elkaar herkennen. Telemachos en Odysseus bespreken samen een plan om de vrijers aan te vallen in het paleis.

Het las snel en het was leuk dat er weer eens echt wat gebeurde en het niet één lang betoog of dialoog was. Na een kwartiertje had ik mijn dertien bladzijden gelezen en kon ik beginnen met mijn post. Wel lekker laat vandaag en toen viel ook nog eens mijn laptop uit en kon ik overnieuw beginnen. Maar de aanhouder wint!

Gisteren had ik wel even een leesdip, maar de leuke reacties die ik steeds krijg geven motivatie. Daarom vond ik het leuk om een spam je blog erin te verstoppen, als verstopt paaseitje ;)

En ik verheug me ook heel erg op de boeken die ik hierna ga lezen, dus ik dat een leesdip na Homerus er zeker niet in zal zitten!

 


Homerus lezen #18 mijn dagelijkse update en een cadeautje voor mijn volgers

homerus 18Ken je dat… je neemt jezelf de hele dag voor om te gaan lezen en uiteindelijk zit je rond 21u met het boek op schoot. Maar goed, mijn 18e stuk heb ik weer gelezen. Hoe later het wordt, hoe minder zin ik eigenlijk krijg. Maar het lezen viel mee.

Vandaag ging het over Telemachos. Hij vertelt Menelaos dat hij terug gaat naar Ithaka. Hij krijgt diverse geschenken mee en krijgt een heerlijk maal voorgeschoteld. Maar al gauw gaat het verhaal weer terug naar Odysseus die bij de zwijnenhoeder zit. Ook hij besluit te vertrekken, maar de zwijnenhoeder houdt hem tegen.

Zoals je ziet ben ik al ruim over de helft. En het is leuk om elke keer weer een post-it eraf te halen. Ik ben trouwens blij dat ik nooit gegaan ben voor het dubbele boek. Dus ook de Ilias. Ik heb begrepen dat de Ilias nog lastiger te lezen is. Ook spreekt daar mij de omslagtekst niet zo aan. Blij dus dat ik voor deze ben gegaan, ook al is dit ook niet een van de makkelijkste boeken ter wereld.

Een leuke bijkomstigheid vandaag is dat de trouwe volgers van dit “30 dagen project” hun blog mogen spammen in de reacties hieronder. Een cadeautje als dank voor jullie motiverende reacties op Twitter en elders op internet!

 

 


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten