Judaskus van Linda Jansma

Judaskus coverHet was even wachten, maar dan heb je ook wat: ‘Judaskus’ van Linda Jansma! En uiteraard was het weer een topper! Ik had ook niet anders verwacht eerlijk gezegd. Hoge verwachtingen zijn gevaarlijk als het om boeken en films gaat, maar bij Linda Jansma durf ik dat wel aan.

In ‘Judaskus’ volgen we twee gezinnen en drie personages komen in dit verhaal aan het woord. Allereerst Barbara, de vrouw van huisarts Marcus. Zij is moeder van twee dochters en wordt begluurd en gevolgd. Van het andere gezin volgen we (stief)moeder Annelien en haar sombere (stief)dochter Daniëlle.

(meer…)


De erfenis van Linda Jansma (kort verhaal)

De erfenis coverBij Flair 31 kreeg ik een leuke verrassing: een kort verhaal van Linda Jansma zat er als bijlage bij. Ik helemaal blij! Want iets van Linda is altijd wel leuk!

Het verhaal speelt zich af aan de kust. Vicki heeft het strandpaviljoen en het huis van haar oma geërfd. Bijzonder want ze heeft haar oma al 15 jaar niet meer gezien door een ruzie. Als ze er is maakt ze kennis met twee machoknullen die zich maar al te graag ‘aanbieden’. Vickie heeft echter meer geërfd dan alleen het paviljoen en het huis… Vooral de kelder trekt de aandacht van de jongens, maar wat zit daar dan?!

(meer…)


Verbroken van Linda Jansma

Verbroken coverDe nieuwe thriller van Linda Jansma, altijd een moment om weer naar uit te kijken. Niet voor niets, want het is weer een topper!

In ‘Verbroken’ draait het om professioneel hacker Mara. Mara heeft een beladen verleden. Haar twee kinderen Jamil en Isra zijn door hun vader ontvoerd naar Irak.  Na een moeizame tijd is ze voor zichzelf begonnen en in opdracht hackt ze legaal beveiligingssystemen van bedrijven. Dit doet ze om lekken en vreemde zaken op te sporen. Bij haar laatste opdracht stuit ze op een vreemd IP-adres, als ze het onderzoekt staat binnen een mum van tijd haar hele leven op zijn kop.

(meer…)


Vrij spel van Linda Jansma

vrij spel coverEen nieuwe thriller van Linda Jansma… daar kijk ik altijd naar uit!  En na een leesdip is dat heel erg fijn, iets lezen waarvan je weet dat het goed is.

‘Vrij spel’ is ook weer heel erg goed en spannend. Het gaat over de familie Overmars. Een normaal gezin zo op het oog. Maar dochter Emma is slachtoffer van een extreme groepsverkrachting. Vader Nick werkt bij de politie en ziet zijn dochter lijden. Uitgerekend hij staat tijdens zijn nachtdienst tegenover één van de brute verkrachters. Hij schiet…

De verkachters maken deel uit van een zeer gevaarlijke jeugdbende en zijn zeer meedogenloos. Ze zijn woedend dat hun maat is doodgeschoten en zinnen op wraak. Ze treiteren de familie Overmars op extreme wijze en deinzen nergens voor terug. Ondertussen zit Emma in therapie en wordt het schietincident van Nick onderzocht. Schoot hij uit zelfverdediging omdat de jongen in kwestie zijn wapen trok of was de reden van persoonlijke aard?

Het verhaal wordt vertelt vanuit verschillende perspectieven. Gwen, de moeder van Emma. Emma zelf… en haar verhaal begint eerder, zij omschrijft de brute groepsverkrachting. De pastoor komt aan het woord: Luke… Hij woont in het park en was getuige van de verkrachting. In zijn verleden was hij ook een bendelid. Hij begrijpt de jongens, maar nadat hij getuige is geweest, komt hij zelf ook in de problemen met zijn geweten en weet hij zich geen raad meer.

En dan is er Ozzie. Hij is lid van de bende. Hij kent ze allemaal en soms luisteren ze naar hem, maar vaak ook niet. Ozzie wordt vaak ergens buitengehouden, maar hij doet zijn best om de groep toch te peilen. Hij heeft nog iets van menselijkheid in zich. Maar de jonge bendeleden zijn niet te stoppen.

Over dit verhaal kun je veel vertellen, maar sommige dingen moet je toch echt zelf lezen. Zoals de brute groepsverkrachting. Als je het leest, dan stokt je adem. Natuurlijk is dit boek fictie, maar laten we eerlijk zijn: zulke gebeurtenissen komen echt voor in de wereld. De pijn die Emma met zich meedraagt zal ze levenslang voelen. Linda Jansma heeft dat treffend omschreven. Je leest dat Emma langzaam weer mee wil draaien met de maatschappij, maar toch huiverig blijft. Aanrakingen en zelfs knuffels van vrienden voelen aan als een bedreiging.

Gwen, de moeder ziet het allemaal aan. Zij en Nick kunnen de pijn niet weghalen. Ook zusje Jari vond ik heel leuk neergezet. Ze is jonger dan Emma, maar wel heel beschermend naar haar grote zus toe. Het personage Luke, de pastoor… daar heb ik mijn twijfels bij. Aan de ene kant voegde hij voor mij weinig toe. Maar voor de gang van het verhaal snap ik wel zijn bijdrage, ook gezien zijn rol in de finale. Door zijn verhaallijn te volgen is het allemaal wel wat duidelijker wat zijn aandeel in alles is.

Ik vond ‘Vrij spel’ heel spannend. Vooral onderhuidse spanning. Ik sloeg GTST over en ging zelfs een uur eerder naar bed, terwijl ik niet zo graag vroeg naar bed ga. Maar ik wou weten hoe het verder ging met de familie Overmars. En Linda schrijft gewoon zo ontzettend goed, ze wordt gewoon steeds beter.

‘Vrij spel’ is een rauwe thriller, maar ook met de gemoedelijkheid van een liefdevol gezin.


Kwetsbaar van Linda Jansma

kwetsbaar coverIk had ‘Caleidoscoop’ nog nooit gelezen. ‘Kwetsbaar’ is een herdruk van ‘Caleidoscoop’, maar dan met een nieuwe titel. Een herkansing dus  en om eerlijk te zeggen vind ik deze uitgave veel mooier, vooral de kaft!

‘Kwetsbaar’ gaat over Janine en haar gezin. Janine werkt dag en nacht in haar club Mercury. Samen met haar man Albert en haar dochter Nicole lijkt ze een gelukkig leven te leiden. Totdat Albert wordt vermoord. Waarom? Dat lijkt een raadsel te zijn, maar Janine weet diep in haar hart dat niet alles is wat het lijkt. Haar verleden lijkt als een troep hongerige wolven in haar nek te hijgen.

‘Kwetsbaar’ begint kalmpjes. Nicole wil graag een hond voor haar verjaardag, maar Janine doet erg moeilijk. Als lezer voelde ik al meteen dat er meer achter zat, maar peilen kon ik het nog niet. Linda Jansma zet zorgvuldig een verhaal in elkaar. Stelt de personages voor en het verhaal ontvouwt zich. Hoewel ik al snel doorkreeg wie de dader was, was het verhaal niet minder spannend. Juist omdat je in het begin zo weinig weet, wil je verder lezen en voel je duidelijk dat er onderhuids heel wat rommelt.

Een stijl van een mooie roman en de juiste spanning die bij een thriller hoort. Zo omschrijf ik ‘Kwetsbaar’ het meest treffend. Gaandeweg leer je dat Janine een verleden heeft waar je al een thriller op zich van kunt maken. Met flashbacks en herinneringen kom je erachter waarom haar verleden een sleutel lijkt te zijn tot de moord op haar man Albert.

Het verhaal geeft ook een inkijkje in de wereld van prostitutie, een schijnwereld met veel misdaad, venijn en schrijnende situaties die vaak onzichtbaar blijven voor anderen. De extra verhaallijn in het boek was interessant, maar had voor mij persoonlijk niet echt toegevoegde waarde. Het haalde mij uit het verhaal. Liever las ik over Janine en Nicole, ze trokken mij mee het verhaal in en lieten mij niet meer los. En dat vind ik bij een thriller erg fijn en Linda is daar een talent in!

 

 


Doelwit van Linda Jansma

doelwit coverIk hou van Nederlandse thrillers en ik hou van Linda Jansma, dus die combinatie staat dan ook garant voor een fijne leeservaring! Het lezen had me uitgeput, omdat ik lange tijd heb doorgelezen zonder pauze. Ik wou gewoonweg graag weten hoe het verhaal zou aflopen. En dat weet ik nu, dus kan ik mijn bevindingen gaan delen met jullie…

‘Doelwit’ draait om twee verhaallijnen. De verhaallijn van 2008 en de verhaallijn uit 2012. In beide speelt Judy de hoofdpersoon. Judy werkte in 2008 als vertrouwenspersoon op een middelbare school. Ze sprak met leerlingen waarbij het thuis niet lekker gaat of die ergens anders mee zaten. Zo kwam ook Leila bij haar terecht. Leila die verliefd is op Thomas, maar compleet verstrikt zit in de strenge geloofsregels van haar familie. Leila wordt uitgehuwelijkt aan een man die zij zelf niet mag kiezen. Als ze dit weigert zal ze in grote problemen komen, want ook voor eerwraak deinst haar familie niet terug… En Judy wordt als de boosdoener gezien.

Jaren later denkt Judy rust te hebben, ze woont op een woonboot in Amsterdam met haar kat Bruce. Leila heeft ook haar leventje op orde met haar zoontje Cem. Maar dan wordt Judy overvallen op haar woonboot en alles leidt naar het verleden rondom Leila en haar familie. De politie is sceptisch over de vermoedens van Judy. Ook als Leila slachtoffer wordt van geweld en haar zoontje verdwijnt blijft de politie twijfelen of Judy wel gelijk heeft. Dus stort Judy zichzelf op deze zaak en probeert ze met al haar moed Cem terug te vinden.

Zoals gezegd, twee verhaallijnen die elkaar om en om afwisselen en dat in korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk eindigt ook vaak met een soort cliffhanger, waardoor ik nieuwsgierig verder las. Het verhaal is vrij grimmig,  maar ook leerzaam. Ik wist bijvoorbeeld niets van het strenge Jezidi geloof af en over eerwraak wist ik alleen wat vage details. Op toegankelijke wijze vertelt Linda Jansma over deze strenge geloofsovertuiging. Het is schokkend om te lezen hoever een familie kan gaan om wraak te nemen, zelfs als het om hun eigen vlees en bloed gaat. Grimmig en gruwelijk, dat zijn de woorden die bij me opkomen.

‘Doelwit’ is een fictieve thriller, maar gebaseerd op waargebeurde situaties m.b.t. eerwraak, wat helaas dus ook in Nederland voorkomt. De voelbare dreiging, het constant over je schouder moeten kijken en alle betrokkenen die meegezogen worden als iemand van de geloofsgemeenschap hulp inroept. Linda Jansma verwerkt alles in deze sterke thriller. Met vaart en spanning blijf je lezen en blijf je hopen dat alles ooit opgelost wordt voor Leila. Soms hoofdschuddend als Judy weer onbezonnen te werk gaat. Ik kan niet anders zeggen dat ‘Doelwit’ onder mijn huid kroop en mij meenam tot de laatste bladzijde. Vijf sterren dus!


Schuilplaats van Linda Jansma

schuilplaats coverIk ging vrijdag vroeg naar bed. Niet omdat ik zo moe was, maar omdat ik verder wou lezen in Schuilplaats van Linda Jansma. Twee uurtjes las ik door, toen was iets na half een en moest het licht wel uit. Gisteren ben ik verdergegaan. En toen was het boek uit en ik was er stil van!

Mayke en Han wonen op een boerderij in Holwerd, ze zorgen met liefde voor hun pleegkinderen. En de pleegkinderen voelen zich helemaal thuis bij Mayke en Han. Het is een gezellige en gemoedelijke sfeer. Op een dag krijgt ze een telefoontje van Suzanna, dat er meteen drie kinderen gebracht worden voor de crisis-opvang. De stille Nikki, de jonge Nadine en het baby’tje Noëlle. Nikki bekommert zich als een moedertje om haar zusjes, maar weigert verder te praten over haar verleden en haar ouders.

In het dorp komt Mayke steeds tegen haar zin Lieuwe tegen. Lieuwe heeft een straatverbod en mag beslist niet op het erf van de boerderij komen, dus hangt hij in het dorp overal rond waar hij Mayke kan tegenkomen.  De ouders van Nikki, Nadine en Noëlle doen ook flink lastig en schuwen geweld niet om de baby terug in handen te krijgen. De zorgen stijgen bij Mayke naar het hoofd en dan komt ze er ook nog achter dat er ‘s nachts iemand in de hooischuur blijkt te overnachten, maar wie?!

Het is een zenuwslopend verhaal. Steeds als je een puzzelstukje op zijn plek legt, tovert Linda Jansma weer een nieuwe handvol puzzelstukjes tevoorschijn. Om antwoord te krijgen op alle vragen en raadsels moet je wel doorlezen. Bijna in elk hoekje van het verhaal zit een geheim verborgen. Handig weet Linda de spanning op te voeren door pleegzoon Simon ook zijn eigen hoofdstukken te geven en volgen we ook de verhaallijn van Mus, die in de gevangenis zit, maar hard werkt aan zijn toekomst. Helaas wordt hij nogal dwarsgezeten.

Ik vond Schuilplaats nog beter dan Houvast en Houvast vond ik al erg goed. Schuilplaats is nog beter en nog spannender. Waarschijnlijk omdat het verhaal ergens iets uitstraalt van gemoedelijkheid en moederliefde in een pleeggezin. Ook al staat het leven van Mayke op zijn kop, ze zorgt samen met haar man met liefde voor haar gezin, ze doet er alles aan dat ieder zich thuis voelt. Dit vermengt de juiste dosis spanning met onvoorspelbaarheid en dat maakt van Schuilplaats een zenuwslopende thriller.


Houvast van Linda Jansma

hou vast coverIk vond het heel leuk om weer een thriller te lezen van Linda Jansma! Linda is heel goed en Houvast beviel me erg goed!

In Houvast draait het om dierenarts Anouk van Merwede. Ze is weduwe en woont samen met haar puberende dochter Amy. Anouk is druk met haar praktijk aan huis en het loopt tegen kerst. Negen maanden geleden is haar man omgekomen, ze denkt er nog vaak aan, maar het leven gaat ook door. Tot op een dag het bericht binnenkomt dat een oude vriend van haar man is vermoord. Eerst linkt Anouk dat helemaal niet aan haar man, maar dan komt Amy aanzetten met een verborgen schijf op de laptop die ze mocht gebruiken na de dood van haar vader. Niemand weet wat op die verborgen schijf staat. De broer van Anouk zou het wel kunnen weten, maar die blijkt ineens spoorloos verdwenen te zijn. Op een paar dagen tijd staat heel het leven van Anouk op z’n kop. Alle gebeurtenissen lijken toeval, maar Anouk begint al gauw door te krijgen dat het een wel met het ander te maken zou kunnen hebben…

Daarnaast is er nog een verhaallijn over een man die met zijn jeep door Oost-Europa rijdt en  een bang meisje naast zich heeft zitten, hij wordt op de hielen gezeten door een groep gevaarlijke mannen die hem niet willen laten gaan. Het blijft lang onduidelijk wie hij is.

En zo heel af en toe volgen we ook een geheimzinnige man die vaak staat te posten bij het huis van Anouk. Wie is deze man en waarom is hij zo gefocust op dat huis?

Het verhaal begint kalm en de spanning komt met de juiste dosis langzaam het verhaal binnen. Linda Jansma geeft steeds een nieuw puzzelstukje aan de lezer en op het einde valt de puzzel mooi in elkaar. Er valt genoeg na te denken tijdens het lezen. Niet alleen over de ontknoping, maar ook over het thema dat centraal staat in Houvast. Een gewaagd thema, waar ook veel research in heeft gezeten. Houvast is een met zorg geschreven actiethriller geworden!

Verder beschrijft Linda heel goed de omgeving waar alles zich afspeelt, inclusief straatnamen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld via Google Maps het verhaal nog meer tot leven laten komen.

 


Tweestrijd van Linda Jansma

tweestrijd coverMet een zucht sloeg ik Tweestrijd dicht… Ik moest er toch even over nadenken. Wel wist ik meteen dat ik deze thriller in mijn top 10 kwijt wou. Maar hoe ik mijn leeservaring zou gaan verwoorden, daar moest ik even over nadenken.

Een thriller over twee verschillende vrouwen. Eerst Hanna… Zij wordt ernstig mishandeld door haar echtgenoot Axel. Een vreselijk arrogant mannetje, maar voor de buitenwereld een gentleman. Daar kwam ik als lezer al snel achter. Hanna verdedigt hem constant, maar diep in haar hart weet ze dat hij een klootzak is. De mishandelingen gaan erg ver, zowel fysiek als psychisch. Er lijkt ommekeer te komen als Sonja aan de overkant komt komen. Op dat moment wordt ook het perspectief gewisseld in Tweestrijd. Sonja is sterk, Sonja werkt bij de politie en Sonja heeft al snel door wat er aan de hand is bij de overburen. Maar Hanna is vreselijk bang voor Axel. En Sonja… Die laat zich niet tegenwerken.

Zoals ik net schreef komen Hanna en Sonja om de beurt aan bod in Tweestrijd. Sommige situaties worden vertelt vanuit beide perspectieven. Dat lijkt op herhaling, maar dat is het in mijn ogen niet. Het geeft juist een betere blik op de situatie. Sonja kijkt er meer zakelijk naar en meer op afstand, terwijl Hanna midden in deze hel leeft.

De spanning zit vooral onderhuids. De angst van Hanna wordt realistisch omschreven… Maar ook Sonja kampt met de nodige spanningen in haar leven en op haar werk. Het boek is van begin tot eind onderhoudend spannend en ik kan niet meer dan 5 sterren geven!

Met dank aan uitgeverij Crime Compagnie voor het sturen van een lees-exemplaar.


Het leesjaar van… Linda

leesjaarLinda Jansma is thriller-auteur. Maar we praten niet over wat ze geschreven heeft, maar wel over wat ze gelezen heeft dit jaar :)

Wat waren voor jou de hoogtepunten van 2011?
Zonder twijfel Een zomer zonder slaap, door Bram Dehouck. Ik vond zijn eerste boek, De Minzame moordenaar, ook al zo geweldig. Verder was ik aangenaam verrast door de boeken Wat verborgen is (Hjorth Rosenfeldt) en Onder de oppervlakte (Sam Hayes).

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?
Saskia Maes uit Zomer zonder slaap. Ze is ontsnapt aan haar gewelddadige grootvader en probeert uit alle macht een nieuw leven op te bouwen, maar er zit nog zoveel angst binnenin haar, dat dat niet gemakkelijk is. Mooi omschreven door Bram. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat het misschien ook te maken heeft met het onderwerp van mijn nieuwste boek: huiselijk geweld. Ik ben tijdens mijn research met zoveel pijn en angst geconfronteerd, dat ik kippenvel kreeg bij de beschrijvingen van Saskia Maes en hoe zij met de situatie om gaat.

Weet je nog welk boek je dit jaar als eerste hebt gelezen?
O jee, da’s moeilijk. Mijn debuut was toen pas uit en eerlijk gezegd zat ik constant in mijn eigen boek te lezen, hahaha. Maar ja, dat is niet helemaal wat je bedoelt. Eens denken. Ik ben in de eerste week van januari sinds lange tijd weer lid van de bibliotheek geworden en het eerste boek dat ik leende, dat was op 7 januari zegt het lijstje op de site van de bieb, was Passiespel van Isa Maron. Prachtig boek, overigens!
Was er een populair boek dat uiteindelijk erg tegenviel? Vermist, door Chevy Stevens. Ik kwam er niet doorheen en heb na een pagina of dertig het boek aan de kant gelegd.

Kijk je als thrillerschrijfster anders tegen thrillers aan tijdens het lezen?
Ik denk het wel. Soms betrap ik me erop dat ik bij dingen die ik lees denk: dat had ik zelf heel anders opgeschreven. Of: dat had ik nou nooit zo laten gebeuren. Maar ik probeer dat wel altijd “uit te schakelen”, anders is lezen niet leuk meer. Als ik schrijf lees ik ook nooit thrillers. Vroeger las ik dan helemaal niet, maar tegenwoordig wil ik dan wel gewoon een roman lezen. En dat gaat goed.

Welke boekverfilmingen heb je dit jaar gezien en wat vond je ervan?
Ik heb Wat verborgen is als film gezien. Die was op zich wel goed, alhoewel er natuurlijk een aantal dingen was aangepast. Maar dat stoorde niet, heb er met plezier naar gekeken.

Welk boek lag het langst op je nachtkastje? Naast Vermist? Hahaha, nee, even denken… Buurtwacht, door Cammie McGovern. Ook een boek waar ik maar niet doorheen kwam. Na twee weken heb ik hem terug naar de bieb gebracht.

Welk boek ga je in 2012 zeker lezen? Het boek 22-11-1963 van Stephen King. En natuurlijk de nieuwste van mijn Verbum-collega Svea Ersson.


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten