Spiegelbeeld van Martine Kamphuis

Spiegelbeeld cover‘Spiegelbeeld’ is het tweede boek over WP (Wynona Post) psychologe in opleiding en draaft nog steeds graag door in haar complot-theorieën en hopeloze spontaniteit.

Het boek begint in Terschelling, waar WP samen met Joachim naartoe gaat om te werken aan een scriptie over hun eerdere project. Daar kan ze gelijk haar vriendin Esther en haar petekind Ruth bezoeken, maar Esther kampt nogal met heftige huwelijksproblemen. Het weekendje is snel afgelopen en Esther gaat weg bij haar man. WP probeert haar vriendin zo goed mogelijk te helpen.

(meer…)


Alibi van Martine Kamphuis

alibi coverVroeger las ik al graag de thrillers van Martine Kamphuis.  Toen kwamen er een paar ya-thrillers van haar hand en nu eindelijk weer een ‘gewone thriller’. Ik was benieuwd!

WP is psychologe in opleiding, ze heet Wynona, maar haat het als mensen haar zo aanspreken, dus dan maar WP. Ze is al ver genoeg met haar opleiding dat ze ook eigen cliënten heeft. Één daarvan is Josje. Ze is nogal getraumatiseerd en heeft vaak nachtmerries als ze terugdenkt aan de ontgroeningspraktijken van haar studentenvereniging Metamorphoseon.

Bij de laatste ontgroening is Belle om het leven gekomen. Moord, zelfmoord of een ongeluk? Het is nooit duidelijk geworden. WP raakt gefascineerd door de duistere ontgroeningspraktijken en besluit haar collega Joachim te helpen met zijn eindopdracht. Samen duiken ze in de wereld van ontgroeningen en wat dit met de studenten doet. Ze raakt hierdoor nauw betrokken bij de dood van Belle en daar zat niemand op te wachten…

Een thriller over ontgroeningen, het trok mijn aandacht wel. Toch wel een mysterieus fenomeen in het studentenleven en interessant om dat in een thriller terug te zien. Metamorphoseon is een fictieve vereniging, maar in het boek wordt kort verwezen naar verenigingen die ooit in het nieuws zijn geweest. Al gauw had ik door dat het om een moord ging, want ja, het is toch een thriller.

Martine Kamphuis weet aardig wat spannende momentjes te creëren. Een buurman waar de gordijnen ineens lang dicht blijven, hond Jip die spoorloos is als WP thuiskomt. En de jongen van de hondenuitlaatservice die rondhangt in huis.

WP is een fijn personage om over te lezen. Ze lijkt heel zelfstandig en zelfverzekerd, maar is vanbinnen eenzaam en onzeker op sommige momenten. Momenten van faalangst komen boven water als ze gesprekken heeft met haar supervisor. En dat maakt van WP een levend personage, met herkenbare karaktertrekken. En ik vond het ook fijn dat dit keer een psychologe de hoofdpersoon was en niet weer een vrouwelijke rechercheur. Leuk om eens een andere insteek te lezen. En je kan duidelijk merken dat Martine Kamphuis geput heeft uit haar eigen vakkennis.

‘Alibi’ is spannend, maar de dader kwam niet als een verrassing. Ik had meteen zo iets van: ‘ah, jij… dat dacht ik al wel’. Vond ik dat jammer?! Niet echt eigenlijk. Het kan ook toeval zijn dat ik het wist, want er waren genoeg andere verdachten. De spanning op het einde maakte veel goed en losse eindjes werden mooi met elkaar verweven. Overigens zijn veel locaties uit het boek makkelijk op te zoeken met Google Streetview, aangezien straatnamen volop genoemd worden. Fijne en herkenbare thriller dus!


Mist van Martine Kamphuis

mist coverMist is een young adult thriller en leest vrij makkelijk.

Het boek Mist gaat over Carlo. En Carlo speelde al een rol in Martine’s vorige YA-thriller: Zwemmen. Alleen had Carlo in dat boek een bijrol en Sofie de hoofdrol. In Mist is dat andersom. We volgen Carlo die in Utrecht begint met zijn studie geneeskunde. Hij woont eerst bij een hospita, maar via een student op de universiteit komt hij in Bothar terecht: een studentenhuis, onder leiding van Malika.

Het lijkt een gezellig studentenhuis, maar Carlo voelt een vreemde sfeer in Bothar. Er is een rat die rondzwerft, Malika die de ene dag een ijskoningin is en de andere dag weer toegankelijk en lief overkomt. En waarom is Zeno een gevoelig onderwerp? Zeno, de jongen die ook in Bothar woonde, maar overleden is. En waarom mocht Charlotte niet blijven in Bothar? Allemaal vragen, waar niemand echt antwoord op wil geven in Bothar. Een reisje met alle bewoners van het huis naar het waddengebied leidt tot een climax.

Wat zal ik er eens over zeggen… De personages bleven voor mijn gevoel ook erg op afstand. Op zich is het boek wel lekker vlot geschreven en had ik het ook in twee dagen uit, maar zenuwslopend spannend wordt het niet echt. Maar goed, Martine heeft een fijne schrijfstijl en een boek van haar blijft altijd wel iets om naar uit te kijken!


Zwemmen van Martine Kamphuis

zwemmen coverMartine Kamphuis behoort tot mijn rijtje favoriete auteurs. Haar psychologische thrillers zitten erg goed in elkaar en de clou is altijd verrassend. Vorig jaar had ze een thriller geschreven die mij een beetje tegenviel: Ziek. Maar nu heeft ze weer een leuke en goede thriller geschreven: Zwemmen.

Zwemmen is eigenlijk een thriller voor young adults, het speelt zich af op een middelbare school in Vlissingen. Dat vind ik al erg leuk, want de meeste thrillers spelen toch vaak af in de randstad. Sofie is de hoofdpersoon, ze is 17 jaar en haar vader is overleden. Haar moeder is vooral bezig met complottheorieën rondom zijn dood en laat Sofie aan haar lot over. Sofie zoekt troost, maar ook aandacht en dat krijgt ze van de docent Nederlands: Hugo Deflo. Eerst blijft het bij praten, maar al gauw krijgen ze gevoelens voor elkaar. Dat is iets wat volstrekt niet mag, dus ontmoeten ze elkaar in het geheim in een volkstuin. Carlo, een klasgenoot, heeft het door en maakt zich zorgen. Ook ontvangt Sofie anonieme post van een meisje.

Zoals gezegd speelt het zich af in Vlissingen en Sofie gaat vaak zwemmen en wandelen op de boulevard. Erg leuk vond ik de herkenningspunten zoals: De boulevard, de standbeelden, Nollehoofd, oorlogsmonumenten, straatnamen etc. Op Googlemaps heb ik ze opgezocht, waardoor het verhaal nog meer ging leven.

Zwemmen is een young adult thriller, maar ook boeiend voor volwassenen.


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten