23 juli 2018

Mevrouw C. van José Fernanda

José Fernanda is vooral bekend om haar eerste twee autobiografische romans. Deze waren heel indrukwekkend geschreven en toen schreef ik nog dat ik hoopte dat ze het schrijven niet op zou geven. Dat heeft ze niet gedaan! ‘Mevrouw C.’ is haar derde boek!

Centraal staan de twee zussen Constance en Sophie. Ze verloren al vroeg hun beide ouders en werden zonder liefde grootgebracht door hun oom en tante. De hautaine Constance verloor zichzelf in het geloof en is afstandelijk. Sophie is een vrijgevochten kunstenares en leeft in Amsterdam.

Mais non

Deze Franse uitspraak komt regelmatig van de afstandelijke Constance. Constance keurt namelijk alles af wat haar zus Sophie doet. Het is dan ook een verrassing als ze Sophie vraagt om bij haar in te trekken in het kasteel om voor haar te zorgen. Constance is nierpatiënte en weduwe. Ze heeft een zoon, maar die zit op een internaat. Constance houdt maar van één ding en dat is muziek.

Sophie is de jonge zus en leeft zorgeloos en vrij. Ze houdt niet van verplichtingen, is heel direct en begrijpt weinig van haar zus. Om tot haar door te dringen bedenkt ze een kleurrijk en surrealistisch verhaal over het meisje Julia. Daar maakt ze ook illustraties bij. Haar zus keurt sommige tekeningen af, maar wil toch graag weten hoe het verhaal verdergaat. Het lijkt ietwat te ontdooien totdat de zwager van Constance opduikt.

De zussen

‘Mevrouw C. is geen kasteelroman, ook al is dat misschien de eerste indruk die je krijgt van de omslagtekst als je leest dat Constance in een kasteel woont. Hier is ze blijven wonen na de dood van haar zeer rijke man. Sophie wordt gevraagd om te komen helpen als kamenier. Ook moet ze Constance vergezellen naar de nierdialyses. Constance wordt door het personeel ‘Mevrouw C.’ genoemd.

Ik had als lezer al meteen een sympathiek gevoel bij Sophie. Haar manier van denken, maar ook haar geduld naar haar zus toe vond ik heel goed beschreven. Sophie wil graag de zussenband herstellen. Constance is niet aardig, maar toch wekte ze nieuwsgierigheid op. Waarom was ze zo kil? Waarom zo kortaf en bot? Waarom ‘leeft’ ze niet echt zoals Sophie? Gaandeweg in het verhaal kom je erachter waarom de zussen zo zijn geworden.

Beeldend uitgelegd

José Fernanda zuigt mij het verhaal in en weet alles beeldend te omschrijven. Ook ‘het verhaal in het verhaal’ over Julia is mooi bedacht. Het surrealistische verhaal zit namelijk vol metaforen. Door die beeldende uitleg zag ik de illustraties van Sophie ook goed voor me.

Daarnaast is het verhaal ook verweven met humor en rake opmerkingen van Sophie. Ook heb ik een aantal mooie en filosofische quotes gemarkeerd in het verhaal, zoals deze: “Ik heb me wel eens afgevraagd of ik jou had kunnen worden en jij mij.” 

‘Mevrouw C.’ is deels gebaseerd op waargebeurde feiten.

2 reacties

  • 28 juli, 2018 om 19:19
    Jonathan zegt:

    Hee Luna, wil deze prachtige recensie printen. Maar er mist een deftige printknop. Ben IT’er tegenwoordig … 😉


    Jonathan
    Beantwoorden

    • 29 juli, 2018 om 15:23
      Leesdame zegt:

      Dat klinkt interessant, maar ik heb toch liever dat mensen even een berichtje sturen met de vraag of ze een recensie mogen printen of kopiëren naar hun site. Als je wilt printen dan stuur ik je een ‘printable’ versie op 🙂 Dan weet ik ook een beetje wie wat print/kopieert en waar mijn recensie is. Maar, in die zeven jaar dat ik hier blog, ben je de allereerste die graag wat wilt printen 😉


      Leesdame
      Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: