Het belangrijkste boek uit je leven

belangrijkste-boek-uit-je-levenIn één van de boeken die ik laatst las werd deze vraag aan een personage gesteld. ‘Welk boek was het belangrijkste boek in je leven?’ En ik vond deze vraag zo intrigerend dat ik er een blogpost aan wou wijden.

Het boek waar je wat belangrijks uit leerde of wat voor een ommezwaai in je leven zorgde. Een belangrijk boek uit je leven. Het kan een boek zijn wat kleeft aan een herinnering en ervoor zorgde dat je ineens anders naar het leven ging kijken. Of het boek wat je las tijdens een heftige periode in je leven.

(meer…)


Een boek per dag – Nina Sankovitch

een boek per dag coverEindelijk heb ik het boek Een boek per dag van Nina Sankovitch gelezen! Ja, uiteraard ook in één dag… Het was me wat, iets meer dan 200 blz’s en om 18.30u had ik nog géén letter gelezen. Een inzinking was al nabij, want ik zou toch niet uitgerekend bij dit boek falen?! Het boek waarmee dit bizarre plan is ontstaan… Maar het ging goed. Ik schrapte de tv en sloot me op in de slaapkamer.

Nina heeft een inspiratievolle roman geschreven, een feelgood-roman met een lading leestips! Ze schrijft boeiend over de boeken die ze heeft gelezen, maar haalt vooral ook herinneringen op uit haar verleden. Bij elk boek komt ze wel iets van zichzelf tegen of haalt het een herinnering op aan haar zus Anne-Marie. In het boek is Anne-Marie eigenlijk de spil waar het om draait en waarom ze dit bizarre project deed. Als Anne-Marie is overleden wil Nina alles uit haar leven halen en begint ze een heel druk en actief leven. Ze doet van alles en vergeet na te denken over de pijn de heeft na het overlijden van Anne-Marie. Ze ontdekt dat ze juist met lezen haar verdriet kan verwerken en ze ziet lezen niet als vlucht, maar als confrontatie. Hoe langer ze daar over nadenkt, hoe meer ze tot de conclusie komt dat ze dit echt gaat doen: 365 dagenlang 365 boeken lezen.

In haar boek geeft Nina mooie wijsheden over lezen. Dat bijvoorbeeld het uitlenen van boeken je heel gelukkig kan maken. Of dat je maar beter niet kunt roepen dat je een boek ‘stom’ vindt. Want indirect beledig je daarmee weer de lezer die dit boek juist ‘top’ vindt. Ook leert ze mij om boeken anders te lezen. Door zelf in het personage te kruipen en zelf mee te gaan doen in het verhaal. Door mee te zwemmen in zee, of te vluchten in het bos. Maar het is ook heel interessant als Nina over de boeken schrijft die ze heeft gelezen, vaak linkt ze ook herinnering aan de boeken, maar ze kan ook heel boeiend de sfeer en het thema van een boek omschrijven. Zo schrijft ze ook een paar pagina’s over De aanslag van Harry Mulisch. Eerlijk gezegd voelde ik er weinig voor om De aanslag te lezen, maar door Nina’s leeservaring ben ik toch wel nieuwsgierig geworden. Nina geeft veel motivatie en inspiratie. Dat had ze me al gegeven voordat ik dit boek las, maar van dit boek krijg je dat dus nog eens dubbel! Ook als ik in een leesdip kom te zitten zal ik Nina’s boek erbij pakken. Een aantal passages zijn namelijk inspirerend genoeg om een leesdip te overwinnen. Van lezen komt lezen, toch?


Mijn favoriete boekensites

webadresjesIk bezoek uiteraard veel boekensites en een aantal staan in mijn lijst van favorieten. Het leek me leuk om drie sites even naar voren te halen en met jullie te bespreken. :)

Vrouwenthrillers
Deze site is heel erg up to date wat betreft vrouwenthrillers. De site wordt grotendeels bijgehouden door een goede vriendin van mij. Ik kijk er elke dag wel even. Ik vind de recensies erg interessant om te lezen. Maar er wordt ook goed bijgehouden wanneer boeken uitkomen, wanneer heruitgaves uitkomen etc. Verder vind je er ook interviews met thrillerauteurs en sindskort ook recensies van vrouwenthriller-films.

Dizzie
Dit is eigenlijk een soort Hyves, maar dan echt gericht op boeken. Het meest prettige van deze site is dat je op een hele makkelijke manier je collectie bij kunt houden. Dat is even een klus als je die helemaal in moet voeren, maar als dat eenmaal gedaan is, dan kun je heel makkelijk zien wat je nog moet lezen, of wat er op je verlanglijst staat. Verder kun je op deze site ook bloggen, een top tien maken en natuurlijk ook reacties schrijven bij boeken die je hebt gelezen. Net zoals op Hyves kun je ook vrienden toevoegen en bij elkaar krabbelen. Ik ben er niet meer zo actief als vroeger, maar ik vind het nog wel één van de betere community’s.

De site van Nina Sankovitch
Ik kijk elke dag wel even op de site van Nina. Of ze al een nieuw blog heeft, of om in haar lijst gelezen boeken te snuffelen. Nina is dus die dame die één jaar elke dag één boek las en ik doe op haar site altijd wel inspiratie op. En ook als ik in een leesdip kom, dan ga ik even haar blog lezen en dan heb ik eigenlijk weer genoeg motivatie om weer lekker te gaan lezen.

Welke boekensites bezoeken jullie regelmatig?


Kan Sankovitch de boekenwereld een boost geven?

een boek per dagVolgens een kenner zou het boek van Nina Sankovitch veel kunnen betekenen voor de boekenwereld. Want stel dat dit boek een bestseller wordt en dat lezers zich geïnspireerd voelen om in Nina’s voetsporen te treden: 365 boeken per jaar lezen.

En zelfs al zouden ze allemaal 100 boeken willen lezen. Wat zou dat goed zijn voor de boekenwereld die momenteel lichtelijk op instorten staat.

De meeste lezers kopen Een boek per dag niet omdat ze zo nieuwsgierig zijn naar Nina’s emotionele verwerkingen, maar omdat ze getriggerd worden door haar bijna onmogelijke leesproject.

En als je het al zou nadoen: welke boeken zou je dan lezen? Natuurlijk geen Murakami of een dikke van Mulisch, want dat krijg je in een dag niet voor elkaar. Ik denk dat je dan geneigd en ook een beetje verplicht bent om vooral makkelijke en toegankelijke boeken te lezen. Ineens vraag ik me af of ik door zo’n project niet een aantal mooie boeken zal missen. De dikke pillen moet ik dan een jaar laten liggen. Ik kan mezelf niet wagen aan een klassieker van 600 pagina’s…

Maar of ik het nu wel of niet ga doen: ze triggert mij wel aardig, die Nina…


Het project van Nina Sankovitch

nina sankovitch logoNina Sankovitch schreef het boek Een boek per dag. Dat boek vind ik nu persoonlijk niet zo heel erg interessant, want dat gaat meer over haar emotionele verwerkingen, en niet echt over haar gigantische leesproces. Want let wel: 365 boeken lezen in één jaar is niet niks. Nina is moeder, druk gezin, inclusief huisdieren en tel daar de sociale verplichtingen ook maar eens bij op. Niet te geloven dat ze dus elke dag een boek uit kon lezen.

Nee, dan de site van Nina! Die vind ik vele malen interessanter dan haar boek. Op de site vertelt Nina dat ze lezen niet zag als een ‘vlucht’, maar juist als een confrontatie met zichzelf. Ze leerde relativeren, ontspannen, maar ook weer genieten van het leven. De luxe van wegzakken in een boek lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Nina leerde van de gebeurtenissen in de boeken. Als je de leeslijst doorspit op Nina’s site dan schrik je wel van de dikke pillen. Hoe heeft ze dat toch gedaan? Maar ze deed het wel! Duizenden lezers van haar blog leerde ook weer van Nina’s project en kregen zelf inspiratie om een soortgelijk project op touw te zetten.

Volgens de foto’s op haar site las Nina overal: op de bank, buiten in het park, in de sneeuw… Echt overal kon ze zichzelf verliezen in een boek. Het mooiste vind ik dat ze zomaar één datum uitkoos en toen begon: 28 oktober. Wij zouden wachten tot 1 januari, of de dag na onze verjaardag. Nina laat zien dat je elke dag wel met een project kan beginnen. Een project waarvan je kunt leren, je literaire horizon kunt verbreden, maar waar je vooral jezelf mee kunt verrijken.

Nina bracht haar project tot een succesvol einde. Ze schreef er een boek over, maar vooral het project zelf triggert mij. Maar hiermee beginnen stel ik altijd uit tot morgen. Wie zou het wel durven?

Readallday.org


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten