Het kille doodskleed van Robert Thomson

het kille doodskleed coverDe eigenzinnige Robert Thomson heeft weer een nieuwe roman: ‘Het kille doodskleed’. Ik was een beetje huiverig, want dit was een vervolg op ‘Een onverwachte erfenis’ en hoofdpersoon Puck was nou niet echt mijn favoriete hoofdpersoon. Maar nieuw boek, nieuwe kansen!

Puck Scheltinga van Beuningen heeft miljoenen geërfd van haar oom. Haar baan in het bankwezen heeft ze vaarwel gezegd en ze woont nu in het dorpje IJsseldijk. Het leven in het Achterhoekse dorpje, de oprechte buren en de leegte van de boerderij hebben van Puck een gevoelige vrouw gemaakt.

(meer…)


De offerschalen van Satan van Robert Thomson

De offerschalen van Satan cover‘De offerschalen van Satan’ las ik afgelopen week vrij snel uit. Eenmaal begonnen wou ik alleen maar doorlezen. Want het is heel meeslepend, schokkend en soms ook wel eng.  Laat ik eerst vertellen waar het over ging.

Deze roman gaat over Paula. Paula is een onbevangen jonge vrouw en verliefd op advocaat Marcel. Als ze zijn ouders voor het eerst ontmoet gaat dat niet vlekkeloos. Zijn familie is zeer streng gelovig en ze reageren heel afkeurend op Paula. Toch weet Marcel hoe hij Paula voor zich kan winnen en ze trouwen dan al vrij snel met elkaar.

Paula hoopt dat Marcel losser wordt als ze eenmaal getrouwd zijn. Maar het tegendeel blijkt waar te zijn. Marcel ontpopt zich als een streng gelovige echtgenoot, die zijn huwelijk laat leiden door de regels van de bijbel. Maar dan wel met zijn eigen interpretatie van die regels. Zo mag Paula absoluut niet genieten van de seks, mag ze geen make-up dragen en moet ze kleding uitkiezen die blote delen van haar lichaam bedekt. Marcel houdt haar bij alles haarscherp in de gaten en ziet in zichzelf een goede echtgenoot wanneer hij haar later fysiek straft als ze regels niet nakomt. Haar schoonouders stimuleren Marcel in zijn praktijken .

Voor Paula is alles een hel. Ze is doodongelukkig, maar probeert toch de liefde van Marcel terug te winnen. Maar dat loopt volledig verkeerd als ze wil vertellen dat ze een kindje krijgt. Ze wordt wakker in het ziekenhuis en Marcel wordt opgepakt. Na deze gruwelijke nachtmerrie lijkt voor Paula eindelijk de zon te gaan schijnen. En dan begint deel 2 van dit verhaal. Een nieuwe liefde voor Paula, een man die haar op handen draagt. Maar ondertussen is Paula nog steeds niet verlost van haar verleden en wordt ze in alles zoveel mogelijk dwarsgezeten.

Een schokkend verhaal… Vooral het eerste deel met de gruwelijke mishandelingen. Zowel geestelijk als lichamelijk. Onmogelijk bijna om voor te stellen dat er inderdaad zulke mannen bestaan. Die zo opgaan in het geloof, er zo op blindstaren en dan blijven denken dat ze het juiste doen. Onmenselijk bijna. Maar ik zou gek zijn als ik zou zeggen dat het niet bestaat. Mishandeling, kortzichtigheid en vooral de invloed van de ouders en hun opvoeding maakte van Marcel een klootzak eerste klas. Wat werd ik kwaad op hem tijdens het lezen!

Robert Thomson heeft een eigenzinnige schrijfstijl, durft over het randje te gaan. Hij wist me vast te houden en dit tot bijna half vier ‘s nachts! Er gebeurde heel veel in ‘De offerschalen van Satan’ soms zelfs teveel en dat maakt het verhaal bij vlagen schokkend. De mishandelingen in naam van de Heer geven het verhaal een eng randje. En ik weet dat het zo kan zijn, er zijn mensen die inderdaad zo verschrikkelijk kortzichtig zijn en alle menselijkheid uit het oog verliezen als godsdienst-waanzinnigheid om de hoek komt kijken.

De constante dreiging in Paula’s leven maken eerder van dit verhaal een thriller dan een roman. Daarom kan ik het niet echt goed plaatsen in een genre. Vooral de godsdienst-waanzinnigheid vind ik al thrillerachtig genoeg. Paula leeft constant in angst en ook ik werd bang als Marcel thuiskwam en spiedend in het rond keek op zoek naar een misstap van Paula. En je voelt hoop. Hoop dat Paula eindelijk gelukkig wordt, maar ook dat ze eindelijk eens echt voor haar zelf kiest en niet meer over zich heen laat lopen. Ik kan dit boek aan iedereen aanraden! Het maakt namelijk zoveel los en geeft zoveel om over na te denken.

 


Een obsessieve drang van Robert Thomson

een obsessieve drang coverIk had al eerder dit jaar iets gelezen van Robert Thomson. En ik was verrast dat ik zijn nieuwste boek mocht lezen. Een grimmige thriller naar mijn mening. En toen het boek uit was, zat ik even voor me uit te staren, want ‘Een obsessieve drang’ zit geniaal in elkaar!

Robbert Olthoff is een bekende Nederlander. Hij staat aan de top in het bankwezen en heeft zijn eigen bank opgericht. Zijn vrouw Rebecca is een toegewijde huisarts en lieve moeder voor hun twee kinderen. Maar na de succesvolle jaren valt hij in een dal. Zijn bank dreigt failliet te gaan. Schuldeisers staan op de stoep. Tv en andere media jagen als wolven achter Robbert aan. Van bekende Nederlander is hij nu de meest gehate Nederlander. Hij is genoodzaakt om zich terug te trekken uit het bankwezen. Maar dit is enkel de zakelijke kant van het verhaal. Want Robbert heeft veel meer kanten.

Zo heeft Robbert een bepaalde obessieve drang… een soort ‘hobby’… Hij gaat naar de wallen en laat 500 euro achter in peeskamertjes. Zijn vrouw weet van niets. Thuis botst zijn geloof af en toe met de Joodse Rebecca. Hij voelt zich soms een asielzoeker in zijn eigen huis en krijgt de meest bizarre fantasieën over moord en vergelding. Zelden bezoekt hij zijn demente moeder en zijn zusters. Een zus is erg lief, maar de andere: Margot is een zuur mens. Zijn demente moeder kraait steeds dat ze vroeger met de dominee sliep. Terwijl zijn zure zus hem de dood van hun vader verwijt. Opeenstapelingen van problemen, schandalen, obsessies maken Robbert gek in zijn hoofd. Hij leeft en denkt in illusies en weet de werkelijkheid niet meer de onderscheiden van de gedachten in zijn hoofd. Of zou er toch meer aan de hand zijn…?

Dit wordt allemaal knap en filmisch beschreven, want als lezer weet je op een gegeven moment niet meer wat nu werkelijk gebeurd, of wat zich afspeelt in zijn hoofd. De hoofdpersoon twijfelt zelf ook vaak genoeg aan zichzelf. En als lezer twijfel je mee. Robert Thomson heeft van ‘Een obsessieve drang’ een soort achtbaanrit gemaakt. Bij elk hoofdstuk denk je: nu gaat het echt mis met hem. De zakelijke stukken over bankwezen zijn toegankelijk geschreven. Je krijgt een mooi beeld over de sfeer in de bankwereld. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het een economische thriller is, want dat is het beslist niet! Het is juist een psychologische thriller.

5 sterren, want het zit geniaal in elkaar. Wat is echt? Wat is illusie?  Zelfs toen ik dacht dat ik het wist, dacht ik nog: niets is wat het lijkt.


Een onverwachte erfenis van Robert Thomson

een onverwachte erfenis coverNadat ik De zwarte spiegel had gelezen, begon ik gelijk in een ander boek van Robert Thomson: Een onverwachte erfenis. Over dit boek ben ik wat kritischer…

Een onverwachte erfenis gaat over Puck, een juriste en single vrouw. Ze is koel, zakelijk en een eersteklas bitch. Op een dag krijgt ze een telefoontje met de vraag of ze voor haar demente oom wil komen zorgen. Haar tante is net overleden en Puck wordt gevraagd orde op zaken te komen stellen in een dorpje in de Achterhoek. Ze ziet het niet helemaal zitten, maar vertrekt toch naar haar oom. Ze kent hem nauwelijks, maar ze besluit om te blijven en ervoor te zorgen dat hij goede verzorging krijgt. Helaas wordt haar oom opgenomen in een soort inrichting, omdat hij ‘onhandelbaar’ zou zijn. Puck wil haar oom een gelukkige oude dag bezorgen en zet alles op alles om hem weer uit die inrichting te krijgen.

In dit verhaal wordt goed omschreven hoe meedogenloos het er aan toe kan gaan in de zorg en hoe alles tegen kan zitten bij verschillende instanties, het is een gegeven wat realistisch wordt beschreven in Een onverwachte erfenis! Maar in mijn ogen heeft de schrijver wel een beetje moeite gehad om zich in te leven in een vrouwelijk personage. Mijn leeservaring werd aardig beïnvloed door het asociale en vreemde karakter van Puck. Ze lijkt niets normaal te kunnen vragen, tiert en briest er maar op los… En zelfs haar gedachten komen opgefokt over op mij als lezer. Vaak had ik dan ook de neiging om tijdens het lezen te roepen: ‘even dimmen jij!’ Aan de andere kant is Puck wel heel zorgzaam voor haar oom, wat het asociale dan weer een beetje recht trekt.

Verder vond ik ook dat auteur weinig aan de suggestie overliet. Alles wordt te gedetailleerd beschreven, zelfs de toiletgang en het wassen van intieme lichaamsdelen wordt uitgebreid vertelt. In mijn ogen was dit overbodig en was een meer suggestieve vorm al voldoende geweest om zelf de rest erbij te denken. Nogmaals ik vond het thema heel realistisch en goed gekozen om uit te diepen in een roman. Het is zeker goed om dit in een boek aan de kaak te stellen en om daar na het lezen nog even zelf over na te denken. Daarom drie sterren!


De zwarte spiegel van Robert Thomson

de zwarte spiegel coverOp de kaft staat dat het een roman is. Maar in mijn ogen veranderde deze roman in een venijnige thriller.

Frank Beumer is al op leeftijd, hij is getrouwd met de jongere Sarah en is vader van Buffy. Frank lijkt een normale man met een normale leven, maar vanbinnen vreet hij zich helemaal op. Hij voelt zich door niemand serieus genomen en zijn verleden maalt nog elke dag door zijn hoofd. Vaak denkt hij terug aan zijn zeer strenge ouders en hun vernederende manier van opvoeden, de klachten die hij overhield aan de ziekte polio en aan zijn heftige tijd op het internaat. De flashbacks laten zien dat Frank geen makkelijke jeugd had, maar ook dat hij al heel wat op zijn geweten heeft.

Als Frank zijn ontslag krijgt is dat de zoveelste vernedering in zijn ogen. Hij kan het niet plaatsen en voelt zoveel woede in zich dat hij wraak wil nemen op de maatschappij…

Een beklemmend en somber boek wat ik heb gelezen met het gevoel alsof ik in een achtbaan zat. Bij elke pagina voelde ik duidelijk dat er wat ging gebeuren, maar het is elke keer weer een verrassing wanneer er precies wat misgaat. De schrijfstijl van Robert Thomson is vlot en venijnig. Vooral de stille en opgekropte woede die bij Frank in zijn hoofd zit wordt voelbaar omschreven, hierdoor kruipt er een onderhuids gevoel van spanning in het verhaal. De zwarte spiegel is voor zowel mannen als vrouwen geschikt.


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten