24 november 2016

Secret Scouts en de vermiste president van Kind & Kind

Een hele tijd terug las ik het avontuurlijke eerste deel van de Secret Scouts. Een jeugdboek dat was verweven met historische feitjes. Deze week las ik het langverwachte tweede deel!

Na hun avontuur met Leonardo da Vinci hebben de vrienden weer een nieuwe uitdaging: een geheimzinnige boodschap ontrafelen. De boodschap staat op een floppydisk en computers van nu werken niet meer met floppy’s. Maar de computer in het archief van de bieb wel, alleen is het lastig om in die ruimte te komen. Het eerste dilemma is dan ook: de wet overtreden, of terug in de tijd gaan?

De vier vrienden: Tom, Lisa, Sophie en Jack zijn close met elkaar en delen met elkaar het grote geheim van het planetarium. Met dit planetarium kunnen ze door de tijd reizen en zelfs de geschiedenis veranderen. Ze ontmoeten Steve Jobs, maar ook Piet Mondriaan, Martin Luther King en president Obama. Deze laatste persoon speelt een belangrijke rol in dit boek. Obama is vermist en door een foutje van Hans in de verkeerde eeuw terechtgekomen… Samen met Hans moeten ze terug in de tijd om Obama te vinden én om hem terug te teleporteren naar de juiste tijd!

Via het Rijksmuseum reizen de vrienden samen met Hans door de geschiedenis heen met hun planetarium. Ze reizen onder andere naar Aken in de zestiende eeuw tijdens de keizerskroning van Karel V. Hierbij komen ze echter ook in levensbedreigende situaties terecht. Ook reizen ze naar 1963, waar de Mars naar Washington plaatsvond en Martin Luther King een belangrijke toespraak houdt over gelijke rechten. Lukt het de vier vrienden om Obama terug te teleporteren? En krijgt Sophie ooit haar smartphone terug die door Steve Jobs verborgen is op het gevaarlijkste eiland ter wereld?

‘Secret Scouts en de vermiste president’ is een jeugdboek. Geschiedenis speelt een grote en spannende rol in dit fantasierijke verhaal. Onbewust leer je veel wetenswaardigheden over belangrijke momenten uit de geschiedenis, zonder dat het lijkt alsof je een schoolboek leest. Je leeft mee met de vrienden en je hoopt dat ze uit moeilijke situaties weten te ontsnappen. Vooraan in het boek leggen de auteurs uit op welke geschiedenisfeiten de verhalen gebaseerd zijn. Sommige feitjes zijn aardig mysterieus, zoals een schilderij van meer dan 300 jaar oud, maar waar wel een iPhone op te zien is…

Wat me opviel was dat hoofdstukken vrij lang waren. Ik zelf vind dat niet zo erg, maar ik kan me voorstellen dat jonge lezers liever wat behapbare hoofdstukken weglezen en dat zeker voor het slapengaan. Ook vond ik sommige passages (met de ruiters en met de luchtballon) iets te lang voortduren. Ik miste daar wat vaart in het verhaal, maar dit is geheel persoonlijk.

Het einde gaf een hint naar een eventueel derde deel. Het is en blijft een leuk concept, dus ik hoop dat er ook een derde deel komt. Zelfs mijn fantasie sloeg op hol toen ik fantaseerde waar ik de vier vrienden naartoe zou willen zien reizen. Zo bedacht ik me dat ik het heel interessant zou vinden als de vrienden naar de Titanic reizen, of naar het Oude Egypte… Legio mogelijkheden dus en ik hoop dat er nog meer delen komen!

Leuk om te doen na het lezen:
Je kan de schilderijen opzoeken waar in het boek over gesproken wordt. Zoals het werk van Mondriaan, maar ook het ‘Portret van een Afrikaanse man’.