Toen het donker werd van Simone van der Vlugt

toen het donker werd coverToen ik een hele tijd terug de omschrijving las van ‘Toen het donker werd’ zette ik het boek meteen op mijn wishlist. Ik was erg nieuwsgierig en had goede verwachtingen! Het leek me een beklemmende thriller en dat was het ook.

Stel je voor… een normaal gezin, een onbezonnen puber en een vader die hem uit de problemen wil helpen. Menno Riebeek is getrouwd met Sascha en samen hebben ze een zoon: Luuk. Menno heeft een transportbedrijf. Menno helpt Luuk om zijn gokschulden af te betalen, maar dat lijkt het begin van het einde te zijn…

(meer…)


Nachtblauw van Simone van der Vlugt

Nachtblauw coverIk vind historische boeken mooi en interessant. Vaak leer je een heleboel over de geschiedenis en ondertussen wordt je meegesleept in een spannende verhaallijn. Dit is ook het geval bij ‘Nachtblauw’. Een interessante geschiedenis verweven in een spannend verhaal!

Catrijn is weduwe en woonde in De Rijp, na de dood van haar man verlaat ze de boerderij en gaat werken als huishoudster in Amsterdam. Helaas haalt het verleden haar eerder in dat ze had verwacht en ze vertrekt naar Delft. Hier gaat ze aan de slag in de plateelfabriek van Evert.

(meer…)


Vraag niet waarom van Simone van der Vlugt

vraag niet waarom coverZit je in een leesdip, of wil je simpelweg gewoon iets lezen waarvan je weet dat het wel gaat boeien? Met Simone van der Vlugt zit je dan altijd wel goed. Het voelt als thuiskomen en je kent het recept. ‘Vraag niet waarom’ moest me gaan redden van de leesdip. Of het gelukt is…?!

In de derde “Lois Elzinga” thriller volgen we een zaak waarin een gek in Alkmaar diverse vrouwen steekt met een mes. In de schouder. De meeste overleven het, maar kunnen weinig zinnigs over de dader vertellen. Ondertussen kampt Lois met wat privézaken, zoals een zwangere zus en een man die bij haar woning rondhangt.

(meer…)


De reünie op het witte doek

de reünie filmposterNa lang wachten was het eindelijk de dag dat ik ‘De reünie’ op het witte doek kon bewonderen. Daar keek ik oprecht naar uit, omdat ‘De reünie’ één van de eerste thrillers was die ik ooit las en omdat het mijn favoriete thriller van Simone van der Vlugt is.

De filmtrailer vond ik op het eerste gezicht nogal chaotisch overkomen, dus ergens was ik een beetje bang dat de film ook chaotisch zou zijn, maar zo blanco mogelijk qua verwachtingen ging ik naar de bios. Een goede zet van me, want de film viel me absoluut niet tegen! De sfeer uit het boek was voor mijn gevoel erg goed overgenomen!

(meer…)


Thrillerherinnering #10 Marlieke en Marjolein

schaduwzuster coverSimone van der Vlugt schreef haar tweede thriller in 2005 en zodra ‘Schaduwzuster’ uitkwam haalde ik het boek al op bij de boekhandel. Diezelfde had ik al een flink stuk gelezen voor ik ging slapen!

Marlieke en Marjolein zijn tweelingzusjes. Marjolein staat voor de klas en wordt bedreigd tijdens de les door Murat. Dan wisselt het perspectief en komt Marlieke aan het woord. Marjolein is dan overleden, maar lijkt als een schaduwzuster over Marlieke te waken. Tussendoor blijft het perspectief wisselen en lezen we over Marjolein en de toeloop naar de dramatische omstandigheden.

(meer…)


Filmtrailer van De reünie

de reünie coverEr was ooit een tijd dat ik niks moest hebben van thrillers. Volgens mij was ik toen nog een ander mens haha. Maar toen kwamen de vrouwelijke thrillerauteurs in opkomst en de allereerste thriller die ik toen las was ‘De reünie’ van Simone van der Vlugt.

Ik ben opgegroeid met Simone van der Vlugt, ik las rond mijn veertiende ‘De amulet’ van haar. Ik was meteen fan en las vervolgens nog meer van haar historische jeugdboeken.Toen ik eenmaal volwassen was, kwam Simone met haar eerste thriller. Ik deed er een klein weekje over en ik leefde helemaal mee met Sabine!

(meer…)


Morgen ben ik weer thuis van Simone van der Vlugt

morgen ben ik weer thuis coverVoor mijn Book Bingo challenge moest ik een ‘tweede boek uit een serie’ lezen. Ik ben geen “serie-mens”, maar toch had ik snel een boek gevonden. ‘Morgen ben ik weer thuis’ is het tweede deel in de ‘Loïs-serie”.

In dit boek krijg Loïs te maken met een vermist meisje. Britt en Emma fietsen naar huis na het turnen. Emma reageert kil op het feit dat Britt bij turnen door de selectie is gekomen en een niveau hoger mag. Britt fietst daardoor onverwachts alleen naar huis. Op weg naar huis wordt ze opgewacht door een bestelbusje en meegenomen.

De alleenstaande moeder van Britt klopt ongerust aan bij de politie en Loïs wordt op de zaak gezet. Er zijn verschillende verdachten en mogelijkheden, maar al gauw wordt het duidelijk in welke hoek er gezocht moet worden. Ondertussen zit Britt in een busje met een man en raakt ze letterlijk en figuurlijk steeds verder van huis.

In een rap tempo vertelt Simone van der Vlugt over de ontvoering van Britt en de ongerustheid van de moeder. Het leven van Loïs komt bijna niet aan de orde, al had ik dat van een ‘serie-boek’ wel verwacht eerlijk gezegd. Op sommige vlakken vond ik het verhaal ietwat voorspelbaar, zo wordt er in het begin heel vaak gehamerd op de vader van Britt. Hij zit in de gevangenis, maar tijdens het onderzoek wordt al gauw de link naar hem gelegd.

Britt is een ondernemend meisje. In sommige recensies las ik dat Britt ongeloofwaardig zou handelen. Ik heb het boek nu zelf gelezen en ik vond dat wel meevallen. Ik weet nog van de tijd dat Simone van der Vlugt jeugdboeken schreef zij altijd bezig was met de geloofwaardigheid van details. Ze heeft zelf ook een dochter en die is ook elf geweest. Ik denk dat Simone niet zomaar iets opschrijft. Daarbij ken ik genoeg ondernemende kinderen, net zoals Britt.

Echt spannend vond ik ‘Morgen ben ik weer thuis’ niet. Op sommige vlakken is het zelfs langdradig. De hoofdstukken van de tocht van Britt door een diep en donker bos blijft maar duren. Minder spannend was het vooral ook omdat ik al vrij snel doorhad wie erachter zat. Ik had gehoopt op meer rookgordijnen. Omdat alles al op tafel lag draaide deze thriller vooral om het oplossen van deze zaak en het terugvinden van Britt. Ook een manier van spanning natuurlijk, maar ik had liever minder geweten tijdens het lezen.

Ik hoop dat het derde deel van de ‘Loïs-serie” spannender is en dat daar wel wat meer aandacht voor Loïs en haar privéleven is. ‘Morgen ben ik weer thuis’  is makkelijk leesbaar, weinig doordenken en lekker voor tussendoor. Voor mij was het tijdens een zeer warme zomerdag leuk leesvermaak!

 


Aan niemand vertellen van Simone van der Vlugt

aan niemand vertellen cover De op zichzelf staande thrillers van Simone van der Vlugt las ik altijd, maar de Loïs-serie had ik nog niet gelezen. Tijd om daar wat aan te doen, dus kroop ik in de tuinbank met ‘Aan niemand vertellen’, het eerste deel uit de ‘Loïs-serie’.

Loïs is een vrouwelijke rechercheur in Alkmaar. Ze is een gevoelige en zachtaardige vrouw, maar ook een doelbewuste en scherpe rechercheur. Loïs heeft een heel verleden achter de rug. Haar zus Tessa leeft in de high society kringen en daar heeft Loïs erg weinig mee. Ze stort zich graag op haar werk bij de politie.

Loïs krijgt te maken met een serie gruwelijke moorden.  Duidelijk gedaan door iemand met wraakgevoelens. Van ver af zie je echter al aankomen wie daar achter zit… Loïs heeft dat ook door en zij probeert te onderzoeken waarom het allemaal zo gelopen is.

Daarnaast volg je Loïs in haar privéleven. Ze kan zich niet echt vinden in het rijke leventje van haar zus. Loïs en Tessa hebben geen moeder meer, maar nog wel een vader. Alleen waar die is, weet niemand. Ook leert Loïs in dit deel een psychiater kennen, met wie het wel klikt. Alleen is Loïs een loner en kan zich niet echt binden aan mensen had ik het idee. Maar misschien is dat vanwege het feit dat het een serie is en ontwikkelt dat zich allemaal nog in latere boeken.

De stijl van Simone is een vlaag van herkenbaarheid, waar je als lezer op kunt bouwen. Vertellend, niet teveel details en veel vaart om het spannend te houden. Dat is aan de ene kant heel fijn. Vooral als je behoefte hebt aan iets herkenbaars en iets wat fijn wegleest. Aan de andere kant, de herkenbaarheid maakt het ook allemaal net wat voorspellend, want ik zag van ver af al aankomen hoe het verhaal zich zou gaan ontvouwen en wie er achter de moorden zat.

Toch blijft het interessant genoeg om door te blijven lezen, omdat Simone met veel zorg haar research heeft verwerkt in het verhaal zonder langdradig te worden. En de herkenbare plekken in Alkmaar zijn makkelijk op te zoeken met Google Maps om het verhaal wat beeld mee te geven.  Al met al vond ik het boek leuk genoeg om nog een ‘Loïs-thriller’ te lezen, omdat ik nieuwsgierig ben hoe het verder met haar zal gaan. Maar een hoogstaande thriller vond ik het helaas niet echt.

 


De eerste thrillers in mijn leven…

de reünie coverDe reünie van Simone van der Vlugt was de allereerste thriller die ik las. Het beviel me goed! Ik weet nog dat ik in die tijd helemaal geen thriller wou lezen. Het leek me meer iets voor mannen. Maar toen ik eenmaal bezig was in De reünie werd ik gegrepen door het fenomeen: spanning… En dat maakte iets in mij wakker.

Niet veel later begon ik aan De eetclub van Saskia Noort. Dat was de tweede thriller die ik in mijn handen had. Ik begon in de middag en eindigde laat op de avond. Ik was er duizelig van. Dit was heerlijk: lezen met spanning!

En daarna ging het hek van de dam. Ik raakte verslingerd aan Nederlandse thrillers. “Dichtbij-huis-thrillers” vond ik heerlijk om weg te lezen en ik kocht me suf.

Wat vond ik toch zo leuk aan deze thrillers? Ik vond vooral de herkenbaarheid leuk, de hoofdpersonages konden zo mijn buurvrouw zijn. De situaties waarin zij verzeild raakte, waren misschien ver van mijn bed, maar dat dachten de hoofdpersonages waarschijnlijk ook. En natuurlijk het pageturner-effect. Niet meer willen stoppen, helemaal in een verhaal kruipen, tot diep in de nacht lezen… ik vond het heerlijk!

Nu jaren later heb ik al heel wat thrillers gelezen. Ben kritischer geworden en thrillers die ik meestal in één dag uitlees noem ik “tussendoor-thriller”… Ik begon me verder te verdiepen in de subgenres. En thrillers behoren nu tot mijn favoriete genre. Ik ben blij dat ik toentertijd overstag ben gegaan :)

De reünie was dus de eerste thriller die ik las, weet jij nog welke thriller dat bij jou was?


Rode sneeuw in december van Simone van der Vlugt

rode sneeuw in december coverIk had niet verwacht dat ik deze dikke pil zo snel uit zou lezen. Ik vond het een prachtig verhaal! Was er ook helemaal stil van…

Rode sneeuw in december speelt zich af in Nederland tijdens de Tachtigjarige oorlog. Nederland in de 16e eeuw dus. We volgen Willem van Oranje en zijn strijd tegen Spanje. En we volgen ook het gezin van Lideweij en  later haar dochter Isabella. Het verhaal rondom Lideweij vind ik zelf interessanter om te volgen, maar Simone van der Vlugt weet op toegankelijke wijze ook het verhaal rondom Willem van Oranje boeiend te houden.

Er gebeurd ontzettend veel in dit boek: een beeldenstorm, opstanden, massamoord en ook een executie op de brandstapel die uitvoerig wordt beschreven. Daarnaast hebben de personages ook nog genoeg zorgen in hun eigen leven en sluipt de gevaarlijke ziekte ‘de pest’ ook nog eens rond…

Het boek is een reis door Nederland in de 16e eeuw. De locaties worden sfeervol en beeldend besproken en ik merk dat Simone veel tijd en energie in de research heeft gestopt! Naarden, Leiden, Amsterdam en Breda spelen een grote rol in dit verhaal. Niet alleen de locaties worden beeldend omschreven, maar ook de situaties. Het is een boeiende en interessante roman! Een verhaal wat ik niet snel meer zal vergeten en onbewust heb ik veel geleerd over die slopende Tachtigjarige oorlog. Sommige passages waren vrij heftig. Zoals de schokkende passage die zich afspeelt in de kerk van Naarden, die blijft me nog wel even bij!


De ooggetuige van Simone van der Vlugt

de ooggetuige coverEindelijk mocht Simone van der Vlugt het geschenkboekje schrijven voor de maand van het spannende boek! De ooggetuige… Een leuk verhaal en het stemde ook nog eens tot nadenken!

Manon is slechtziend en dat is haar redding tijdens een overval op de juwelier. Maar de overvallers weten Manon te vinden. Zij gingen er echter van uit dat Manon blind was en hun niet kon zien, maar vernomen via de media dat ze slechtziend was en dus wel degelijk herkenningstekens zou kunnen doorgeven aan de politie.   Manon wordt hierdoor bang. Ze ziet zo slecht dat ze niemand duidelijk kan herkennen, de overvallers kunnen overal wel zijn…

Het leest heel vlot door, na een middag had ik het uit. Tja, een kort verhaal, dus alles moest ook snel verteld worden. Dat ervaar ik wel vaker bij korte verhalen. Ik vond dit geschenkboekje leuker en spannender dan de voorgaande geschenkboekjes. Ook moest ik er even over nadenken. Ik draag zelf contactlenzen en ben dankbaar dat ik daardoor heel scherp kan blijven zien. Het lijkt me vreselijk als ik op straat zou moeten lopen en bij elke voorbijganger zou denken: zou hij het geweest zijn? Ook laat dit boekje zien hoe het leven eruitziet van Manon… hoe zij door haar slechtziendheid heel vindingrijk is geworden. Ik kan merken dat Simone wat dat betreft zeer goede research heeft gedaan!


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten