2 augustus 2014

30 dagen project: Homerus lezen #1

odyssee boekHet boek staart me aan, ligt op tafel… Gekleurde post-it velletjes maken van ‘Odyssee’ een kleurrijke pocket. Bijna een feestje om erin te beginnen. Maar als ik begin, is de kop eraf en kan ik ook niet meer terug. Nou ja, tuurlijk kan ik altijd terug, maar dat is niet de bedoeling.

Ik stel het lezen uit, het zijn maar 13 pagina’s… die kunnen op elk moment vandaag, bedenk ik me. Maar tegen de tijd dat ik naar bed ga heb ik nog geen enkele letter gelezen. Als ik wil beginnen, dan moet het nu. Want uitstel is afstel. En dus kruip ik met de pocket tegen de kussens aan en begin…

Een verzameling van namen uit het Griekse Goden pantheon komt voorbij. Pallas Athene, Zeus… En Pallas Athene vermomt zich als man en noemt zich Mentes en gaat praten met Telemachos in Ithaka. Ze spoort hem aan om een reis te gaan maken en meer over Odysseus te weten te komen.

Bij Telemachos woont ook Penelope, de vrouw van Odysseus. Ze wordt aanbeden en gestalkt door zogenaamde vrijers. Want Penelope is nu alleen en dus beschikbaar. Later wordt het Telemachos duidelijk dat niet Mentes langskwam, maar een Godheid. Wat in het boek als heel normaal wordt gezien. De Godheden hebben duidelijk de regie in hand. Iets wat ik erg mooi vind om te lezen overigens. Tot nu leest het makkelijk en had ik in een zeer korte tijd de voorgenomen 13 pagina’s gelezen.

 

 

 

5 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: