4 augustus 2014

30 dagen project: Homerus lezen #3

odyssee coverGisteravond besloot ik wat eerder te beginnen met mijn dagelijkse stukje Homerus. Op de een of andere manier las het nu wat langzamer. Telemachos komt aan in Pylos. Daar ontmoet hij Nestor die met zijn mannen runderen offert aan Poseidon.

Hij wordt vriendelijk ontvangen, maar Telemachos lijkt zich wat beschroomd te voelen. Maar Anthene spreekt hem weer moed in en is bij het gesprek aanwezig. Nestor vertelt over zijn band met Odysseus. Het gesprek duurt lang en mijn aandacht verslapt een beetje. Ik besloot  dus op dat moment om eventjes iets anders te gaan doen.

Na een half uurtje las ik de rest van mijn voorgenomen stukje uit ‘Odyssee’. Nestor is klaar met zijn gesprek en er wordt besloten om een rund te offeren voor Athene. Zijn hoorns worden overgoten met goud. En dan kom ik weer een roze post-it tegen en zit mijn leesmomentje er voor die dag op.

Ik vond het gesprek tussen Nestor en Telemachos niet echt boeiend, juist een beetje taai. Een opvallend en mooi stukje tekst vond ik waar Athene uitlegt waarom ze meereist. Omdat ze de enige oudere is en de rest van de reizigers nog jong zijn. Ze is een moederlijke factor in het verhaal, wijs en ervaren. Het benadrukt ergens ook de onzekerheid van Telemachos op sommige momenten.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: