40 herinneringen aan de jaren ’90

40-herinneringenToen ik laatst een filmpje bekeek op Youtube, stond er bij één van de reacties deze tekst: “ik wou dat ik de jaren ’90 bewust had meegemaakt!” En ik moest glimlachen, want ja, ik heb de jaren ’90 bewust meegemaakt. Van schoolkind tot puber en ik kan me er nog ontzettend veel van herinneren. Alsof het gisteren was…

Tijd om wat herinneringen op te halen uit dat toffe decennium, waarin de computer nog luxe was en je hennabandjes om je polsen had. Een beetje off topic op een boekenblog, maar uitzonderingen mogen er af en toe best zijn!

 1. Alles was tof, gaaf of cool. Okay, dat laatste gebruik ik nog vaak genoeg.
 2. Pas in 1993 mocht ik voor het eerst achter de pc in de klas, er was er maar een en dus mochten we met een stickersysteem “sparen” voor een half uurtje achter de computer.
 3. In de bibliotheek moest ik een boek zoeken in een ouderwetse kaartenbak, kregen mijn boeken een stempel met de datum wanneer het boek terug moest en voor reserveringen moest ik echt bij de balie zijn.
 4. Er waren nog zakken Golden Wonder chips 😉
 5. In de bioscoop zag ik levensechte dino’s (Jurassic Park)
 6. De eerste seizoenen van GTST waren echt veel leuker dan de afleveringen van nu
 7. Ik had de allereerste Nintendo
 8. Mateloos jezelf ergeren aan de Spice Girls
 9. Uitverkochte bioscoopzalen voor Titanic, het duurde anderhalve maand voordat ik eindelijk een plek kon bemachtigen in de bioscoop
 10. De coole serie Westenwind met Daan Schuurmans en Jennifer Hofman
 11. Films keken we nog op VHS banden, die namen ontzettend veel ruimte in beslag in de kast trouwens
 12. Ik leerde niet mailen, maar wel faxen
 13. Ik las op school de Taptoe en later had ik een abonnement op de Yes
 14. O ja, we lazen ook de Break Out. Dat was toch een beetje een ordinair tijdschrift nu ik eraan terugdenk
 15. Elke zaterdagochtend Telekids (nu elke zondagavond Life 4 you)
 16. 06 nummers waren toen nog sekslijnen
 17. Wie cool wou zijn was fan van 2 Unlimited
 18. Of van 2 brothers on the 4th floor
 19. Ik haatte Flippo’s
 20. Ik haatte ook opstellen schrijven, want ja, toen moest dat nog met pen/potlood
 21. De Efteling was nog helemaal niet zo duur
 22. Ik was fan van De Babysittersclub, een boekenreeks over een groep vriendinnen en babysitten
 23. Belle en het Beest was tien keer mooier dan alle hypermoderne (3D) disneyfilms van nu
 24. Op school speelde mijn klasgenoten tot vervelens toe elke middagpauze de Power Rangers na.
 25. Ik leerde Madonna waarderen toen ze uitkwam met het nummer Frozen
 26. Daarna liep iedereen met “henna-armbandjes” en “henna kettingen” (yep, die bandjes waarbij het leek alsof het echt op je huid getekend was met henna)
 27. En op elk feestje kwam de Macarena voorbij
 28. Mijn eerste alcoholische drankje wat ik mocht nemen was Passoa
 29. Make up was van Kruidvat, van het merk Collection 2000
 30. Het Young Adult genre was er nog niet echt
 31. De Kippenvel-reeks van R.L. Stine wel.
 32. En wat te denken van “onzinspulletjes” als klaparmbanden, speentjeskettingen en springveren?
 33. Potjes slijm, iedereen had  wel een potje slijm, waar je verder niets mee kon, maar we moesten het hebben!
 34. Iedereen las Bloemen op zolder van Virginia Andrews
 35. De eerste cd-rom waarmee je een route kon plannen was uitermate traag
 36. Wou ik op internet, dan moest ik inbellen, een schel geluid, waarop mijn moeder dan gelijk al riep: niet te lang op internet hé, want ja, het ging via de telefoonlijn, dus was internetten duur en je hield de lijn bezet
 37. Ik won een keer een walkman
 38. En ik keek Now or Never met Rolf Wouters
 39. Het spiraal-permanent was mode, dus moest mijn haar er ook aan geloven en wat had ik spijt!!!
 40. Als ik me echt verveelde keek ik teletekst (grinnn, ja, dat scheelde belminuten met inbellen op internet hé)

8 reacties

 • 8 maart, 2013 om 21:53
  deladylibrary zegt:

  Oh wat leuk dit! De Yes was trouwens echt een heel leuk tijdschrift, jammer dat ze niet meer bestaan.
  En dat inbellen voor internet heb ik ook nog meegemaakt, toen mocht ik een half uurtje spelletjes spelen per week. Jeetje, dat is wel echt veranderd.

  Ikhartje(1) deze reactie

  deladylibrary Beantwoorden

 • 8 maart, 2013 om 22:42
  Joany de Vries zegt:

  Wat een superleuke post! Echt een feest van herkenning. Behalve dat van de Spice Girls (Ja, ik was een fan *schaam*)

  Ikhartje(1) deze reactie

  Joany de Vries Beantwoorden

 • 9 maart, 2013 om 01:30
  Martha (@drspee) zegt:

  Voor mij ook veel herkenning in je post. Ik heb zelfs een blog geschreven naar aanleiding van nummer 20 in jouw lijst. 🙂 http://www.drspee.nl/school/de-kunst-van-het-schrijven-verdwijnt/

  Ikhartje(1) deze reactie

  Martha (@drspee) Beantwoorden

  • 9 maart, 2013 om 21:57
   Leesdame zegt:

   Ja, nu vind ik met de hand schrijven ook fijn, maar vroeger als kind had ik er echt het geduld niet voor…

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 9 maart, 2013 om 10:57
  Maurane zegt:

  Ik ben dan wel pas geboren in 1992, maar heel veel van de dingen op je lijstje herken ik toch ook. Ik was wel fan van de Spice Girls en van de flippo’s, had wel zeker 50 Disneyfilms op VHS banden, een ouderwetse bibliotheekkaart en een verzameling van die nutteloze hebbedingetjes. En oja, opstellen schrijven was mijn favoriete opdracht op school. :p

  Ikhartje(1) deze reactie

  Maurane Beantwoorden

 • 9 maart, 2013 om 11:24
  Emmy zegt:

  Haha wat leuk! Zet me aan het denken hoe de jaren 90 voor mij waren! Maar aangezien ik van 1990 ben, herinner ik me niet heeeeeel erg veel details.

  Die henna dingen vond ik echt prachtig en ik heb echt zo vaak op mijn donder gehad over de internetkosten! Gelukkig hadden wij het zo geregeld thuis dat internet via een andere telefoonlijn ging en er dus nog gewoon gebeld kon worden!
  Opstellen schrijven vond ik prachtig! Ik maakte er een sport van ze zo lang mogelijk te maken.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Emmy Beantwoorden

Reageer op: 40 herinneringen aan de jaren ’90

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten