29 mei 2012

5 dagen ‘Een boek per dag’ gedaan

een boek per dagDe afgelopen week heb ik vijf dagen achter elkaar weer ‘een boek per dag’ gelezen. Ik heb er bewust niet veel over gezegd. Het was ook maar voor een paar dagen. Eerlijk gezegd waren het wel dunne boeken, drie columnbundels, een verhalenbundel en een chicklit…

Ik krijg regelmatig de vraag: hoe doe je dat dan? Het antwoord is heel simpel: zet je laptop af, zet de tv uit, laat je mobiel binnen liggen en ga achter in de tuin zitten. ’s Middags lees ik de eerste helft, ’s avonds de andere helft. Of gewoon in één avond lekker doorlezen in etappe’s. Dat houdt in dat ik een uurtje lees en een kwartiertje wat anders doe.

Dat ritme hou ik goed vol. Het ligt echt niet aan het feit dat je geen tijd zou hebben, want tijd kun je maken. Kies niet al te dikke boeken. Rond de 200 pagina’s is prima te doen. Minder mag natuurlijk ook. Verder geef ik mezelf ook geen concreet doel. Ik zeg dus niet: ik _moet_ dit 25 dagen doen. Want dat werkt niet, dan ga je er echt tegenop zien. Ik zie en merk vanzelf wel hoe lang het duurt.

Waarom zou je het doen? Als eerste, het is een kick. De kick van urenlang in hetzelfde verhaal zitten en op één avond van begin tot het eind lezen. Een afgerond geheel, het geeft een soort voldoening. Vooral als het een moeilijk of uitgebreid verhaal is, of net iets te dik is en het dan toch in één dag uitlezen. Verder geeft het ook een soort structuur aan je dag.

Natuurlijk gaan alle andere dingen ook door, maar ik weet dan wel dat de avond lekker voor mezelf is. Ik wil immers nog ‘een boek per dag’ lezen. Een paar uurtjes quality time voor mezelf. Ik heb rust in mijn hoofd, spanningen vallen weg, mijn gedachten zijn niet meer chaotisch en even niet bereikbaar zijn is heerlijk in een tijd waarin je altijd bereikbaar moet zijn.

6 reacties

 • 29 mei, 2012 om 18:52
  Judith / Leeswammes zegt:

  Oh leuk! Ik ben er deze week ook mee bezig – in mijn hoofd tenminste, om een boek per dag te lezen en dan voor 7 dagen.

  Ben jij elke morgen in een nieuw boek begonnen? Dat is wel mijn plan – dus niet gemiddeld een boek per dag (dat kan ik wel), maar echt elke dag een boek. Het schijnt je wel makkelijk afgegaan te zijn. Leuk hoor!


  Judith / Leeswammes
  Beantwoorden

 • 29 mei, 2012 om 19:09
  Theetante zegt:

  O, misschien moet ik dat in de vakantie ook maar eens gaan doen!


  Theetante
  Beantwoorden

 • 29 mei, 2012 om 19:21
  Leesdame zegt:

  Hoi Judith,
  Nee, ik begon ’s middags. Maar vorig jaar zomer deed ik het ook. Als je op Leesproject klikt onderaan het blog, dan zie je al die blogs van vorig jaar terug en een leesproject waar ik een gedicht per dag lees. Vorig jaar deed ik het 20 dagen en toen ben ik een keer pas na 19u ’s avonds begonnen tot na middernacht.

  Dag Theetante,
  Het is een hele leuke ervaring!


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 29 mei, 2012 om 20:14
  Joke zegt:

  Leuk, dat het weer zo goed bevallen is. Ik vind ook met name de rust die je krijgt omdat je bent gericht op één ding heel fijn.
  Zodra mijn tuin klaar is ga ik het ook weer een paar dagen doen!


 • 29 mei, 2012 om 21:08
  Leesdame zegt:

  Hoi Joke,
  Het geeft inderdaad veel rust en structuur.


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 30 mei, 2012 om 09:26
  Lisa zegt:

  Jammer dat het weer nu weer iets minder aan het worden is, maar een boek per dag.. Ik zou het kunnen, als ik geen andere afspraken tussendoor heb of met mezelf in de knoop zit 😉
  Wel leuk dat het je zo ineens gelukt is.. Ik heb tweestrijd inmiddels uit, dus ga nu aan de volgende beginnen.. Misschien lukt die wel in een dag.. Al roept mijn tuin alweer, dus.. Word lastig plannen.. Ach, een boek per 2/3 dagen vind ik ook wel oke!! Haha.. Geen sterren voor deze 5 boeken?


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: