7 november 2011

Alles is Carmen van Alma Mathijsen

alles is carmen cover

De afgelopen dagen heb ik mezelf verdiept in het fictieve leven van Carmen. Oftewel: Alles is Carmen van Alma Mathijsen. Het verhaal is nogal chaotisch, maar ergens ook heel boeiend.

Carmen kan het niet vinden met haar moeder en haar tantes. Carmen houdt van zwemmen en dat ook in de winter of in de Amsterdamse grachten als er echt niks voor handen is. Met haar vrienden bezoekt ze ’s nachts illegaal Artis omdat ze graag een slapende ijsbeer wil zien… Als kind was Carmen ook al anders. Ze voelde precies aan wanneer haar vader zou overlijden.

Ze had ook een hekel aan de kat van haar moeder. Carmen wordt verliefd op Chris en dat is geweldig voor haar. Ze is bizar gelukkig en bij Chris mag ze zijn wie ze is.Haar leven is perfect! Maar dan biecht Chris op dat hij niet meer verliefd is op Carmen…. En Carmen pikt dit niet.

Een chaotische beschrijving, maar Alles is Carmen is ook chaotisch. Het verhaal springt van hak op de tak, van het heden naar het verleden… De schrijfstijl van Alles is Carmen is eigenlijk een soort “georganiseerde chaos”.

Leuk, chaotisch en toch makkelijk te volgen. Ik heb een leuke tijd gehad met deze roman, maar er waren ook wat stukjes bij die had ik liever niet gelezen. Zoals het getreiter naar de kat toe. Ik ben zelf een kattenmens, dus ik vond dat niet zo prettig om te lezen. Het karakter van Carmen is ook niet uit te leggen in één zinnetje, soms denk je dat ze niet helemaal spoort en even later komt ze weer met een intelligente quote. Ik vond het goed genoeg voor 4 sterren!