Alles om jullie heen is er nog van Marieke Poelmann

alles om jullie heen is er nog coverOp 12 mei 2010 stortte een vliegtuig neer in Tripoli. De ouders van Marieke Poelmann zaten ook dit vliegtuig. Marieke hoorde dit nieuws die ochtend van haar broer Sandór. Haar hele leven veranderde en alles stond op zijn kop.

Marieke en haar broers Boris en Sandór staan er ineens alleen voor. Ze krijgen te maken met instanties, talloze spullen die opgeruimd moeten worden, verwikkelingen met familieleden en uiteraard de rouwverwerking die alles behalve makkelijk is. Maar ook herinneringen aan haar ouders en haar kindertijd passeren de revue.

Op het moment dat Marieke en haar broers het nieuws horen, neemt oma het heft in handen en sommeert ze dat iedereen naar het ouderlijke huis van Marieke moet komen. Hoe de familiebanden zijn wordt al snel duidelijk als Marieke troost zoekt bij haar oma. Ze zoekt toenadering, maar het vreemde antwoord van haar oma is: ‘Je stinkt, heb je soms knoflook gegeten.‘ Ik schrok van haar gevoelloosheid, maar ik bedacht me ook dat oma waarschijnlijk overdonderd was door de vliegramp en het verliezen haar dochter en schoonzoon.

Maar Marieke blikt ook terug op haar jeugd en ook daar blijkt er een kille verstandhouding te zijn tussen oma en tante Willeke. Marieke kreeg vaak oppas. Haar ouders waren altijd druk met Sandór, haar broertje kreeg op jonge leeftijd een hersentumor en zijn hersens waren hierdoor beschadigd. Marieke voelde zich vaak te veel en dat liet ze ook vaak merken. Haar moeder was erg lief, maar oma had vrijwel nooit een goed woord voor haar over. Voor het slapengaan las oma altijd voor. Dat vond Marieke fijn, maar oma dacht er later keihard over: ‘Jij was zo lastig.  Je zat alsmaar te  klieren met die kat, bah. Je was strontvervelend.’ 

‘Alles om jullie heen is er nog’ maakte veel emoties bij mij los. Ik was er stil van! Maar ik voelde ook woede. Waarom kon oma niet wat vriendelijker reageren? Ze moest toch ook wel beseffen dat haar kleindochter Marieke ineens er helemaal alleen voor stond, zo zonder ouders?! De hele verhaallijn rond het moeilijke en pijnlijke contact met haar moeders familie raakte me echt!

Ik voelde ook verdriet. Marieke voelt zich helemaal nog niet volwassen, vroeg haar vader vaak hulp bij de administratie en nu moet ze ineens alles zelf doen met haar broer Boris. Recherche komt langs, voor de identificatie van haar ouders. Daarnaast willen verzekeringsmaatschappijen allerlei informatie en ondertussen moet ook  de uitvaart geregeld worden. Tijd voor  bijkomen is er nauwelijks, het huis moet verkocht worden, alles wordt opgeruimd, uitgezocht en verdeeld. Ook vertrekt Marieke met Boris naar Tripoli, om onder andere naar spullen van haar ouders te zoeken op de plek van de ramp.

Het gewone dagelijkse leven gaat ook door. Het werk, de studie en relaties kabbelen voort. Ook het leven van Sandór in zijn tehuis gaat door. Marieke en Boris zijn heel lief voor hem. Marieke schrijft uitgebreid hoe het verder met haar ging, hoe ze haar leven terug oppakte en langzaamaan begon aan een toekomst zonder ouders.

‘Alles om jullie heen is er nog’ is mooi geschreven, zacht en openhartig. Het maakte veel los bij me en ik heb veel geleerd over wat er allemaal komt kijken als zoiets je overkomt. Niet alleen de praktische zaken, maar ook alle emotionele verwikkelingen. Het is bijna niet te bevatten, maar helaas wel werkelijkheid en soms dichterbij dan we denken.

 

 


1 reactie

Reageer op: Alles om jullie heen is er nog van Marieke Poelmann

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten