Alles wat er was van Hanna Bervoets

alles wat er was coverDe literaire roman Alles wat er was van Hanna Bervoets is heel erg goed! Luguber, literair, fijn geschreven, bijzondere kaft, sprankelend, rauw en klein beetje over the edge… Wat mij betreft nu al één van mijn favoriete van 2013 en het is nog maar januari. Ik ga je gauw vertellen waar het over ging!

Een aantal mensen zijn bezig met een televisie-opname in een schoolgebouw. Dan klinkt er een knal en krijgen ze een bericht te horen dat ze onmiddellijk alle ramen en deuren moeten sluiten tot nader order. Er is een ramp gebeurd en niemand mag naar buiten.

Iedereen moet blijven waar hij of zij is en deze acht mensen moeten dus noodgedwongen in het schoolgebouw blijven. Lotteke ziet dat niet zitten en verlaat dan ook het gebouw, want dus eigenlijk absoluut niet mag van de autoriteiten. Wat er precies buiten aan de hand is weet niemand en dat komen we ook niet te weten, maar wanneer Lotteke het gebouw verlaat weet iemand van het groepje te vertellen dat er dikke mist buiten hangt. Maar verder wordt niet duidelijk wat het is. Als lezer weet je dus net zoveel als de personages.

Merel is tv-redactrice, zij vindt tijdens een zoektocht in het gebouw naar eten een roze agenda. Ze besluit deze agenda voor zichzelf te houden en daar een soort logboek van te maken. Merel is dan ook de verteller. Ook is er een kind aanwezig in het groepje: Joeri.

In het schoolgebouw draait het leven om eten, overleven, en jezelf bezighouden totdat je ooit te horen krijgt dat je naar buiten mag. Slapen op een mat en later ieder in een eigen klaslokaal. Douchen bij de gymzaal en je kleren drogen op de verwarming. Om de dag door te komen worden er kinderboeken gelezen uit de schoolbibliotheek, spelen ze met Joeri, wordt er gezongen en gefantaseerd en leven ze op een paar rijstkorrels of een lepeltje pasta per dag.

Ook is er veel onzekerheid: wat als de stroom definitief uitvalt? Wat als er geen water meer uit de kraan komt? De weken worden maanden, het eten raakt op en de spanning loopt alsmaar hoger op. Dit leidt dan uiteindelijk tot lugubere taferelen.

Hanna Bervoets heeft een hele mooie schrijfstijl. Verder is het boek niet op chronologische volgorde vertelt. Soms lees je ook stukjes over wat er nog moet komen, dit is niet vervelend, maar maakt het verhaal juist net wat spannender.  En net als bij Lieve Celine zit ook in dit boek veel venijn tussen de regels. Hanna laat de lezer ook nadenken, mij in ieder geval. Want wat zou ik doen als ik op dat moment in dat schoolgebouw zou zijn geweest?! Hoe zou ik overleven, mijn tijd doorbrengen… etc.

Alles wat er was vond ik heel goed. Het was een mooie leeservaring en het verhaal blijft in mijn hoofd nagalmen. Een aanrader dus!


5 reacties

Reageer op: Alles wat er was van Hanna Bervoets

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten