Bezint eer ge begint: uitlenen

uitlenenJe kent het wel: je kletst over een boek wat je net hebt gelezen en ineens vraagt iemand in het gezelschap: ‘zou ik dat boek dan eens mogen lenen?’

Iedereen kijkt je aan. Het liefst wil je zeggen: ‘Nee, ik leen geen boeken uit en ik vertrouw je niet!’

Maar dat kan natuurlijk niet. Stamelend zeg je dat je het boek zo gaat halen. En met tegenzin geef je het boek zo mee aan een andere lezer. Daar gaat je boek. Je was zelf zo zuinig en nu ligt het boek elders…

Ja, overdreven geschreven, maar laten we eerlijk zijn: dit gevoel kennen we. Overigens is het natuurlijk altijd afhankelijk van de persoon zelf en het boek wat uitgeleend moet worden. Een chicklit van twee jaar geleden geef ik makkelijk mee. Maar die dure roman van vorige maand, die hou ik graag nog even bij mezelf. Soms lijkt het wel alsof ik mijn boeken zie als mijn kinderen. En net als een goede mama kan ik mijn kinderen niet loslaten.

Door de jaren heen heb ik heel wat horrorverhalen voorbij zien komen over uitgeleende boeken. Lees en huiver:

Ik had een astrologieboek uitgeleend en kreeg het met flinke scheuren in de kaft terug. Een vriendin leende een boek uit en kreeg niet het boek terug, maar een boekenbon. Het boek zelf was in het badwater gevallen. Tante leende twee boeken uit en na maanden wachten besloot ze de boeken zelf terug te vragen. De lener zelf wist nergens iets van en zei dat ze de boeken allang had teruggegeven. Na een uur belde ze terug. ‘Gevonden, ik had ze klaargelegd voor de rommelmarkt, ik wist niet meer dat ze van jou waren.’

Ik leende ook een keer drie boeken uit aan een kennis en die gingen mee in een koffer naar Spanje… Dat hoorde ik dan weer achteraf. Ach ja, mijn boeken komen ten minste nog ergens in de wereld, kan ik van mezelf niet zeggen. 😉

Vervolgens leende ik een boek uit aan de buurvrouw en kreeg het van een (onbekende) vrouw verderop in de straat weer terug. Zij had het weer van de buurvrouw geleend. Dit gebeurde later nog een keer, toen heeft een vriendin een boek van mij verder uitgeleend aan haar familie. Ik kan niet liegen, als ik zou zeggen dat ik een boek niet in huis heb, dan staat op mijn voorhoofd het tegendeel. Ik kan ook geen ‘nee’ zeggen.


4 reacties

 • 27 oktober, 2011 om 18:44
  Jutepuut zegt:

  misschien toch gewoon nee zeggen…

  Ikhartje(0) deze reactie

  Jutepuut Beantwoorden

 • 27 oktober, 2011 om 20:48
  Leesdame zegt:

  Makkelijk gezegd, maar in de praktijk…….

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 27 oktober, 2011 om 22:02
  PIppi zegt:

  NU ik deze verhalen lees ga ik toch maar een keertje nee zeggen. En morgen die zus van het schoolvriendje van het kind maar eens een sms sturen:)

  Ikhartje(0) deze reactie

  PIppi Beantwoorden

 • 27 oktober, 2011 om 23:48
  Anonymous zegt:

  Geen probleem! Ik zeg sowieso nee als iemand een boek uit mijn kasten wil lenen. Staat een boek in mijn kast dan heeft ie zijn plekje gekregen en daar mag het mooi oud worden met mij ;-))

  Nee is nee!

  Johan

  Ikhartje(0) deze reactie

  Anonymous Beantwoorden

Reageer op: Bezint eer ge begint: uitlenen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten