17 januari 2021

Big sister van Sabine Wendel

In 1999 kwam er een spraakmakend tv-programma op televisie: Big Brother. Het was één van de eerste realitysoaps en het succes van het eerste seizoen is nooit meer geëvenaard.

Sabine Wendel stapte ook in het Big Brother huis. In dit boek doet ze haar verhaal. Waarom ze meedeed, hoe deze procedure verliep, de tijd in het huis zelf, maar bovenal schrijft ze over de bewogen en heftige tijd na Big Brother. Sabine praat in dit boek ook met andere betrokkenen. Mensen van de productie komen aan het woord, maar ze gaat ook in gesprek met enkele medebewoners van die tijd.

Mooie vriendschappen en kwetsbaarheid

Sabine hield er mooie vriendschappen aan over. Tara, Bianca, Bart en Ruud spreekt ze nog regelmatig en ook zij komen in dit boek aan het woord. Als 15-jarige dacht ik in die tijd dat Big Brother geweldig moest zijn, we keken elke dag! Ik weet ook nog dat de telefoonlijn ‘dood’ was toen ik op 30 december belde om mijn stem uit te brengen op Ruud. Bart won uiteindelijk de eerste editie.

Na Big Brother ging het leven door, maar dat ging niet zo gemakkelijk schrijft Sabine. De beelden uit het huis achtervolgde haar en haar bekendheid hing als een molensteen om haar nek als ze bijvoorbeeld een sollicitatie had. In elk programma lieten ze intieme beelden zien en heel Nederland had een mening over Sabine. Het maakte haar heel kwetsbaar.

Geen reality maar creality

Het boek begint bij het begin. Het is interessant om een uniek kijkje achter de schermen te krijgen. Sabine beschrijft hoe de eerste gesprekken verliepen met de productie, wat ze moest doen tijdens de selectierondes en hoe ze uiteindelijk snel een dik contract moest tekenen net voor ze het huis in ging. Ook haar ervaringen in het huis worden gedeeld.

Creality, zo omschrijft Sabine reality. Want het was natuurlijk de bedoeling dat Big Brother spannend en verslavend zou worden. Met verhaallijnen, cliffhangers en emotionele momenten. Er werd geknipt en geplakt, emoties werden uitvergroot en sommige situaties werden uitgelokt.

Gebrek aan goede nazorg

Toen Sabine het huis verliet stond ze er eigenlijk min of meer alleen voor. Er was geen nazorg, maar haar leven was veranderd in een gekkenhuis. Overal aanbiedingen, interviews, fans en pers. Mensen die ineens alles van haar wisten en haar niet met rust lieten. Bijna elke maand moest Sabine een nieuw telefoonnummer nemen en uiteindelijk is ze verhuisd naar Amsterdam.

Sabine praat met mensen van de productie. Wat vonden zij hiervan? Hoe denken zij nu terug aan dat eerste seizoen van Big Brother? Daarnaast geeft Sabine ook haar visie op de realitysoaps van nu. Zoals Love Island. Ze belicht ook enkele zelfmoorden in het buitenland n.a.v. deelname aan een reality-soap.

Bezint eer gij begint

Het boek is prettig geschreven, er komen veel namen voorbij, maar Sabine geeft hierbij kort een snelle introductie zodat het makkelijk te volgen is. Ze begrijpt dat mensen graag mee willen doen aan zo’n programma, maar ze legt ook uit waarom je het misschien beter niet zou kunnen doen. Zo krijg je confronterende en intieme beelden van jezelf nooit meer gewist en kan een deelname aan zo’n programma jou de rest van je leven achtervolgen.

Ik vond het leuk en interessant om de geschiedenis van Big Brother te bekijken vanuit de ogen van Sabine. Ik zou het leuk vinden als ze blijft schrijven, want Sabine heeft een leuke en beeldende schrijfstijl en ze heeft veel te vertellen!