Big sister van Sabine Wendel

In 1999 kwam er een spraakmakend tv-programma op televisie: Big Brother. Het was één van de eerste realitysoaps en het succes van het eerste seizoen is nooit meer geëvenaard.

Sabine Wendel stapte ook in het Big Brother huis. In dit boek doet ze haar verhaal. Waarom ze meedeed, hoe deze procedure verliep, de tijd in het huis zelf, maar bovenal schrijft ze over de bewogen en heftige tijd na Big Brother. Sabine praat in dit boek ook met andere betrokkenen. Mensen van de productie komen aan het woord, maar ze gaat ook in gesprek met enkele medebewoners van die tijd.

Mooie vriendschappen en kwetsbaarheid

Sabine hield er mooie vriendschappen aan over. Tara, Bianca, Bart en Ruud spreekt ze nog regelmatig en ook zij komen in dit boek aan het woord. Als 15-jarige dacht ik in die tijd dat Big Brother geweldig moest zijn, we keken elke dag! Ik weet ook nog dat de telefoonlijn ‘dood’ was toen ik op 30 december belde om mijn stem uit te brengen op Ruud. Bart won uiteindelijk de eerste editie.

Na Big Brother ging het leven door, maar dat ging niet zo gemakkelijk schrijft Sabine. De beelden uit het huis achtervolgde haar en haar bekendheid hing als een molensteen om haar nek als ze bijvoorbeeld een sollicitatie had. In elk programma lieten ze intieme beelden zien en heel Nederland had een mening over Sabine. Het maakte haar heel kwetsbaar.

Geen reality maar creality

Het boek begint bij het begin. Het is interessant om een uniek kijkje achter de schermen te krijgen. Sabine beschrijft hoe de eerste gesprekken verliepen met de productie, wat ze moest doen tijdens de selectierondes en hoe ze uiteindelijk snel een dik contract moest tekenen net voor ze het huis in ging. Ook haar ervaringen in het huis worden gedeeld.

Creality, zo omschrijft Sabine reality. Want het was natuurlijk de bedoeling dat Big Brother spannend en verslavend zou worden. Met verhaallijnen, cliffhangers en emotionele momenten. Er werd geknipt en geplakt, emoties werden uitvergroot en sommige situaties werden uitgelokt.

Gebrek aan goede nazorg

Toen Sabine het huis verliet stond ze er eigenlijk min of meer alleen voor. Er was geen nazorg, maar haar leven was veranderd in een gekkenhuis. Overal aanbiedingen, interviews, fans en pers. Mensen die ineens alles van haar wisten en haar niet met rust lieten. Bijna elke maand moest Sabine een nieuw telefoonnummer nemen en uiteindelijk is ze verhuisd naar Amsterdam.

Sabine praat met mensen van de productie. Wat vonden zij hiervan? Hoe denken zij nu terug aan dat eerste seizoen van Big Brother? Daarnaast geeft Sabine ook haar visie op de realitysoaps van nu. Zoals Love Island. Ze belicht ook enkele zelfmoorden in het buitenland n.a.v. deelname aan een reality-soap.

Bezint eer gij begint

Het boek is prettig geschreven, er komen veel namen voorbij, maar Sabine geeft hierbij kort een snelle introductie zodat het makkelijk te volgen is. Ze begrijpt dat mensen graag mee willen doen aan zo’n programma, maar ze legt ook uit waarom je het misschien beter niet zou kunnen doen. Zo krijg je confronterende en intieme beelden van jezelf nooit meer gewist en kan een deelname aan zo’n programma jou de rest van je leven achtervolgen.

Ik vond het leuk en interessant om de geschiedenis van Big Brother te bekijken vanuit de ogen van Sabine. Ik zou het leuk vinden als ze blijft schrijven, want Sabine heeft een leuke en beeldende schrijfstijl en ze heeft veel te vertellen!


Reageer op: Big sister van Sabine Wendel

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten