Black Box van Anna Woltz

black box coverIk las ‘Black box’ van Anna Woltz. Een vaag boek, waarbij ik me constant afvroeg: wordt dit ooit nog spannend?

Jamie is 17-jarig meisje en ze mag meewerken aan een spectaculair reality programma: Black Box. In een afgesloten huis op de pier van Schevening wordt een groepje kinderen gevolgd die op elkaar zijn aangewezen. Er is geen volwassenen bij. Alles wordt geregistreerd door camera’s en uitgezonden op televisie. “Alles voor de kijkcijfers” lijkt de stelregel te zijn en voor die kijkcijfers hebben de programmamakers alles over!

Het is een dystopia verhaal. Het speelt zich af in de verre toekomst. In dit toekomstleven krijgen jongeren een Ticket. De Ticket houdt de score bij op uiterlijk, intellingentie, geld etc. Hoe hoger de score, hoe populairder. Om bijvoorbeeld hoger op uiterlijk te scoren mogen kinderen plastisch chirurgie ondergaan. Om hoge kijkcijfers te scoren wordt er gespeeld met levens van de kinderen en krankzinnige ideeën. Jamie staat erbij en kijkt ernaar, maar voelt af en toe twijfels of dit allemaal wel mag en kan op televisie.

De hoofdrol is voor Jamie, zij heeft een gesprek met een journaliste en moet over de afgelopen tijd vertellen. Je merkt dat Jamie er moeite mee heeft, maar toch heeft ze in volledige vrijwilligheid meegewerkt aan dit bizarre programma. Het verhaal blijft echter nogal vaag en de nadruk in het boek draait vooral om het wel en wee van de redactieleden. Ook zij zijn gebonden aan de pier op Scheveningen. Echt spannend werd het pas op het einde, maar zelfs dan springt de spanning er niet echt bovenuit.

Ik linkte af en toe naar The Hunger Games. Natuurlijk is er geen Arena en zijn er ook geen districten. Maar de grenzeloosheid wat betreft media en reality tv  komt wel degelijk overeen met de bizarre Hongerspelen. En het leven in Nederland met scores op je Ticket deed me aan het leven in het Capitool denken.

Echter haalt ‘Black Box’ het niet bij de spanning van de boeken van Suzanne Collins en de karakters uit haar boeken. Nee, Jamie boeide me niet zo. En de rest van personages vond ik ook knap irritant en eenzijdig beschreven. Is het een saai boek? Nee, dat ook weer niet. Maar er had zoveel meer in kunnen zitten! Meer spanning, dieper uitgewerkte personages en geloofwaardige verhaallijnen hadden het verhaal meer kracht gegeven!


2 reacties

  • 3 februari, 2014 om 14:47
    joanydvv zegt:

    Oeh, klinkt heel erg apart. Jammer dat het je iet helemaal boeide, maar eigenlijk lijkt het mij wel een leuk boek.

    Ikhartje(4) deze reactie

    joanydvv Beantwoorden

Reageer op: Black Box van Anna Woltz

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten