5 november 2012

Boeken aanvragen, hoe gaat dat dan?!

boeken aanvragen hoe gaat dat danIemand schreef laatst op mijn blog: ‘wat gaaf dat je af en toe boeken krijgt!’ En ja, dat is gaaf! En dan komt de volgende vraag: ‘hoe krijg je nou die boeken?’ Het is aan de ene kant simple, maar aan de andere kant ook weer niet.

Wij als boekbloggers zijn close met elkaar, we kletsen heel wat af op Twitter en reageren op elkaars blogberichten. Dat is leuk en zodoende kwam dit onderwerp ook ter sprake. Vooral de beginnende boekbloggers zaten vol vragen, vandaar dat ik vandaag een blog hierover schrijf.

Voor ik met Leesdame begon had ik een ander boekenblog en dat was Lezerijke. Het gebeurde zelden tot nooit dat ik een mailtje kreeg met de vraag of ik een recensie-exemplaar wou. En zelf mailen deed ik al helemaal niet. Als het al gebeurde was het vaak een auteur die in eigen beheer een boek uitgaf en zelf promotie moest maken.

Op een dag schreef ik een stukje over een thriller die een paar weken later zou uitkomen. Een vrouw schreef toen in een reactie dat ze uitkeek naar mijn recensie… Met kriebels in mijn buik stuurde ik tenslotte de betreffende uitgeverij een mail met de vraag of ik misschien een exemplaar kon krijgen omdat er vraag was naar een recensie. Er werd heel lief gereageerd en twee dagen later lag er een exemplaar in mijn brievenbus. Dit was het begin van iets nieuws, want nadien kreeg ik steeds vaker mailtjes van uitgeverijen en ook trok ik zelf ook regelmatig de stoute schoenen aan om boeken aan te vragen

Voor beginnende boekbloggers is het allemaal nog nieuw en wordt het ook moeilijker om ertussen te komen. Daarom geef ik jullie een paar tips waar jullie hopelijk wat aan hebben…

Tip 1
Wees zelfverzekerd, al zit je te trillen, diegene die jouw mail gaat lezen ziet dat echt niet. Dus schrijf zelfverzekerd en sta vierkant achter je blog! Beschrijf in één a twee regels de stijl van je blog en waarom je graag een bepaald boek wilt lezen. Hou het kort en duidelijk en wees jezelf.

Tip 2
Heb je al eens eerder een boek besproken van de betreffende uitgeverij? Zo ja, stuur dan een link mee naar die blogpost, zodat de uitgeverij kan zien dat je al vaker over één of meerdere boeken hebt geschreven.

Tip 3
Vraag alleen boeken aan die je ook echt liggen. Als je tien keer liever een thriller leest in plaats van een roman, vraag dan ook geen roman aan. Maar concentreer je dan op thrillers. Daarbij moet je ook onthouden dat opgestuurde boeken in de meeste gevallen altijd voor gaan! Je eigen boeken moet je even opzij leggen. Zorg er dan ook voor dat je niet met boeken komt te zitten waar je niet van houdt.

Tip 4
Help elkaar. Krijg je een mailtje met de vraag of je een fantasy boek wilt lezen, maar hou je niet van fantasy? Je kent vast wel een boekblogger die wel van fantasy houdt. Zo ja, diegene is dan vast dolgelukkig als jij die fantasy-auteur doorstuurt naar hem of haar.

Tip 5
Bewijs jezelf. Krijg je een boek opgestuurd? Lees het dan ook daadwerkelijk en wacht ook niet te lang. Niet dat je het in twee dagen moet uitlezen, maar laat het ook niet langer dan een maand liggen. Zeker in het begin – als je nog vertrouwen moet opbouwen – is het belangrijk om te laten zien dat je er 100% voor gaat.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en meer tips zijn natuurlijk welkom in de comments.

6 reacties

 • 5 november, 2012 om 17:23
  eenlettermeergraag zegt:

  Handig! Ik heb tot nu toe nog geen boeken aangevraagd of ontvangen, maar ik probeer al wel iets meer de uitgeverijen te contacteren. Bijvoorbeeld door hen een tweet te sturen over een recensie.


  eenlettermeergraag
  Beantwoorden

 • 6 november, 2012 om 18:17
  Joany de Vries zegt:

  Wat een goede tips, ik heb onlangs ook een artikel met tips geplaatst om boeken aan te vragen op mijn blog 🙂


  Joany de Vries
  Beantwoorden

  • 6 november, 2012 om 19:09
   Leesdame zegt:

   Ik heb het net gelezen Joany… Toevallig, want ik wist niet dat jij dat ook al had geschreven, anders had ik mijn blog even uitgesteld. Maar goed, het is zoals het is en ik vind het heel leuk om te lezen dat jij en ik ongeveer hetzelfde erover denken!


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 6 november, 2012 om 20:03
  Annelies zegt:

  Handige tips!


  Annelies
  Beantwoorden

 • 7 november, 2012 om 18:07
  Martine van As zegt:

  Beste Luna,

  bedankt voor deze blogpost. Dit zijn ontzettend goede tips. Bij Uitgeverij Atlas Contact zijn we altijd op zoek naar enthousiaste bloggers die onze boeken willen recenseren. Ik zou daarom ook een oproepje willen doen: heb je een boekenblog en ben je geinteresseerd in de boeken van Uitgeverij Atlas Contact, stuur dan een mailtje naar prfictie@atlascontact.nl, wij willen je graag leren kennen.


  Martine van As
  Beantwoorden

 • 7 november, 2012 om 19:17
  Judith zegt:

  Goede tips, Luna! Het meesturen van een linkje naar een eerdere recensie van dezelfde uigever is een goed idee, dan zien ze een beetje hoe jij je recensies schrijft – en dan over een boek dat zij ook kennen.

  Inderdaad moet je “alles” even opzij leggen als je een recensieboek krijgt. Nou ja, soms heb ik meerdere recensieboeken nog te lezen, dan gaat het op volgorde van publicatie. 🙂


  Judith
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: