Boeken aanvragen, hoe gaat dat dan?!

boeken aanvragen hoe gaat dat danIemand schreef laatst op mijn blog: ‘wat gaaf dat je af en toe boeken krijgt!’ En ja, dat is gaaf! En dan komt de volgende vraag: ‘hoe krijg je nou die boeken?’ Het is aan de ene kant simple, maar aan de andere kant ook weer niet.

Wij als boekbloggers zijn close met elkaar, we kletsen heel wat af op Twitter en reageren op elkaars blogberichten. Dat is leuk en zodoende kwam dit onderwerp ook ter sprake. Vooral de beginnende boekbloggers zaten vol vragen, vandaar dat ik vandaag een blog hierover schrijf.

Voor ik met Leesdame begon had ik een ander boekenblog en dat was Lezerijke. Het gebeurde zelden tot nooit dat ik een mailtje kreeg met de vraag of ik een recensie-exemplaar wou. En zelf mailen deed ik al helemaal niet. Als het al gebeurde was het vaak een auteur die in eigen beheer een boek uitgaf en zelf promotie moest maken.

Op een dag schreef ik een stukje over een thriller die een paar weken later zou uitkomen. Een vrouw schreef toen in een reactie dat ze uitkeek naar mijn recensie… Met kriebels in mijn buik stuurde ik tenslotte de betreffende uitgeverij een mail met de vraag of ik misschien een exemplaar kon krijgen omdat er vraag was naar een recensie. Er werd heel lief gereageerd en twee dagen later lag er een exemplaar in mijn brievenbus. Dit was het begin van iets nieuws, want nadien kreeg ik steeds vaker mailtjes van uitgeverijen en ook trok ik zelf ook regelmatig de stoute schoenen aan om boeken aan te vragen

Voor beginnende boekbloggers is het allemaal nog nieuw en wordt het ook moeilijker om ertussen te komen. Daarom geef ik jullie een paar tips waar jullie hopelijk wat aan hebben…

Tip 1
Wees zelfverzekerd, al zit je te trillen, diegene die jouw mail gaat lezen ziet dat echt niet. Dus schrijf zelfverzekerd en sta vierkant achter je blog! Beschrijf in één a twee regels de stijl van je blog en waarom je graag een bepaald boek wilt lezen. Hou het kort en duidelijk en wees jezelf.

Tip 2
Heb je al eens eerder een boek besproken van de betreffende uitgeverij? Zo ja, stuur dan een link mee naar die blogpost, zodat de uitgeverij kan zien dat je al vaker over één of meerdere boeken hebt geschreven.

Tip 3
Vraag alleen boeken aan die je ook echt liggen. Als je tien keer liever een thriller leest in plaats van een roman, vraag dan ook geen roman aan. Maar concentreer je dan op thrillers. Daarbij moet je ook onthouden dat opgestuurde boeken in de meeste gevallen altijd voor gaan! Je eigen boeken moet je even opzij leggen. Zorg er dan ook voor dat je niet met boeken komt te zitten waar je niet van houdt.

Tip 4
Help elkaar. Krijg je een mailtje met de vraag of je een fantasy boek wilt lezen, maar hou je niet van fantasy? Je kent vast wel een boekblogger die wel van fantasy houdt. Zo ja, diegene is dan vast dolgelukkig als jij die fantasy-auteur doorstuurt naar hem of haar.

Tip 5
Bewijs jezelf. Krijg je een boek opgestuurd? Lees het dan ook daadwerkelijk en wacht ook niet te lang. Niet dat je het in twee dagen moet uitlezen, maar laat het ook niet langer dan een maand liggen. Zeker in het begin – als je nog vertrouwen moet opbouwen – is het belangrijk om te laten zien dat je er 100% voor gaat.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en meer tips zijn natuurlijk welkom in de comments.


6 reacties

 • 5 november, 2012 om 17:23
  eenlettermeergraag zegt:

  Handig! Ik heb tot nu toe nog geen boeken aangevraagd of ontvangen, maar ik probeer al wel iets meer de uitgeverijen te contacteren. Bijvoorbeeld door hen een tweet te sturen over een recensie.

  Ikhartje(0) deze reactie

  eenlettermeergraag Beantwoorden

 • 6 november, 2012 om 18:17
  Joany de Vries zegt:

  Wat een goede tips, ik heb onlangs ook een artikel met tips geplaatst om boeken aan te vragen op mijn blog 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Joany de Vries Beantwoorden

  • 6 november, 2012 om 19:09
   Leesdame zegt:

   Ik heb het net gelezen Joany… Toevallig, want ik wist niet dat jij dat ook al had geschreven, anders had ik mijn blog even uitgesteld. Maar goed, het is zoals het is en ik vind het heel leuk om te lezen dat jij en ik ongeveer hetzelfde erover denken!

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 6 november, 2012 om 20:03
  Annelies zegt:

  Handige tips!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 7 november, 2012 om 18:07
  Martine van As zegt:

  Beste Luna,

  bedankt voor deze blogpost. Dit zijn ontzettend goede tips. Bij Uitgeverij Atlas Contact zijn we altijd op zoek naar enthousiaste bloggers die onze boeken willen recenseren. Ik zou daarom ook een oproepje willen doen: heb je een boekenblog en ben je geinteresseerd in de boeken van Uitgeverij Atlas Contact, stuur dan een mailtje naar prfictie@atlascontact.nl, wij willen je graag leren kennen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Martine van As Beantwoorden

 • 7 november, 2012 om 19:17
  Judith zegt:

  Goede tips, Luna! Het meesturen van een linkje naar een eerdere recensie van dezelfde uigever is een goed idee, dan zien ze een beetje hoe jij je recensies schrijft – en dan over een boek dat zij ook kennen.

  Inderdaad moet je “alles” even opzij leggen als je een recensieboek krijgt. Nou ja, soms heb ik meerdere recensieboeken nog te lezen, dan gaat het op volgorde van publicatie. 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  Judith Beantwoorden

Reageer op: Boeken aanvragen, hoe gaat dat dan?!

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten