Boekverfilming: Spijt

spijt coverIk heb weer een boekverfilming gezien: Spijt naar het gelijknamige boek van Carry Slee. Ik had het boek al tig keer gelezen als tiener en was toentertijd aardig onder de indruk door dat ingrijpende verhaal.

Jochem wordt op school gepest door Sanne, Justin en Remco. De klas ziet het wel, maar doet weinig, ook de klassenleraar ziet het gebeuren, maar lacht het vaak weg. Een duidelijke situatie van: “ik stond erbij en keek ernaar”… De hoofdrol in deze film ligt niet bij Jochem, maar bij David. We volgen namelijk het hele gebeuren rondom het pesten via een toeschouwer.

David speelt in een band. Is verliefd op Vera, maar weet niet of dat wederzijds is. Het pesten gaat maar door en door en neemt uiteindelijk extreme vormen van mishandeling aan. Jochem neemt daarom een drastisch besluit…

Het verhaal verschilde wel een beetje met het boek. Wel begrijpelijk natuurlijk, want voor een film moet je nu eenmaal knippen, plakken en veranderen om het verhaal van een boek op het doek over te kunnen brengen.

Sterke punten vond ik bijvoorbeeld dat verschillende personages en hun aandeel werd belicht. Zo mocht je de thuissituatie zien van Sanne, de meest gemene van het pestende drietal. Niet dat haar thuissituatie haar gedrag goed praat, maar je ziet toch duidelijk thuis een andere Sanne dan op school. Iets wat in het boek overigens achterwege bleef. De thuissituatie van Jochem wordt belicht. En de thuissituatie van David. Dan hebben we natuurlijk ook nog de school waar alles gebeurd.

Ik kon het niet laten om het verhaal te analyseren. Zo vroeg ik me tijdens het kijken naar de film af waar de fout lag in dit hele pestgebeuren. Jochem krijgt gedurende de film genoeg handreikingen aangeboden. Van Vera, van David en zijn ouders. Lag de fout bij de klassenleraar? Of had de rest van de klas zijn mond open moeten trekken?

Vragen en vragen… Verder is mijn conclusie dat dit wel een film is die op elke middelbare school een keer gedraaid zou moeten worden. Spijt is een aangrijpende film, zit niet ingewikkeld in elkaar, maar geeft wel genoeg stof tot nadenken en gesprekjes na de film. Het boek van tevoren lezen is niet per se nodig.


1 reactie

Reageer op: Boekverfilming: Spijt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten