Challenge-ideetjes voor 2017

challenges 2017Wie graag (veel) leest kent ze wel: de challenges. Je komt eens buiten je comfortzone, je wordt getriggerd om wat vaker een boek op te pakken en je leesleven wordt er een stuk leuker van, althans bij 😉

En er zijn genoeg mogelijkheden, zoals de simpel opgezette Goodreads-challenge of de moeilijke Rory Gilmore Challenge. En als je niks van je gading kunt vinden, dan bedenk je gewoon zelf een leesuitdaging. Sommige leesuitdagingen kun je verbinden aan een maand, andere aan het gehele jaar. En het leuke: je bent je eigen baas! Vandaag deel ik wat ideetjes.


De ‘Ik lees dit jaar (getal) boeken challenge’
De simpelste en de meestgebruikte denk ik. Je vult een getal in en je probeert dat aantal boeken te halen. Ze worden volop gehaald, maar er wordt ook volop gefaald. Meestal wordt tegen het eind van het jaar zo’n challenge wat aangepast en ingekort of zelfs opgehoogd. Ik doe ‘m altijd via Goodreads, maar via Hebban kan het ook.

De Rory Gilmore Challenge
Ben je fan van de Gilmore Girls? Dan weet je dat Rory Gilmore ontzettend veel leest in de serie. Oplettende fans hebben alle boeken opgesteld in een leeslijst. Daar staan aardig wat dikke pillen tussen, maar ook redelijk wat behapbare boeken. De lijst bestaat uit 339 boeken en dat is best veel voor één jaar. Maar je zou er wel een maand aan kunnen wijden bijvoorbeeld, of je kiest er een x aantal uit. Het is een interessante en moeilijke challenge, maar het is zeker een interessante lijst om een keer inspiratie uit te halen.

De Popsugar challenge 2017
Dit is een lijst met allerlei leesopdrachten/categorieën. Wel in het Engels opgesteld. De challenge daagt je vooral uit om buiten je comfortzone te lezen en ook eens boeken op te pakken waar je normaal niet aan toe komt. Denk aan opdrachten als: lees een boek wat zich afspeelt in de wildernis, een boek met de naam van de hoofdpersoon in de titel of lees eens een boek met minimaal 800 pagina’s. Het is een pittige challenge, voornamelijk voor veellezers, maar je kunt natuurlijk ook een x aantal opdrachten eruit halen waar jij iets mee wilt gaan doen.

Wat ik ieder geval weer ga doen is de Goodreads-challenge en het lijkt me komend jaar leuk om van alles wat te doen. Door van alles wat te combineren zeg maar. Dat kan ook prima! In de Rory Gilmore lijst staan staan bijvoorbeeld ook weer titels die prima passen in de Popsugar lijst. En uiteindelijk loopt je Goodreads-challenge vanzelf vol 😉

En dan kun je natuurlijk ook nog zelf een leesuitdaging bedenken! Bijvoorbeeld een maand lang alleen maar Vlaamse auteurs lezen, of een jaar lang besteden aan het wegwerken van je enorme hoeveelheid ongelezen boeken. Kies eens uit elke Amerikaanse staat een schrijver. Of blijf dicht bij huis en doe zoals Lalagè: maak een reisje door de Nederlandse provincies.

Jij al leuke leesplannen voor 2017?

 


Reageer op: Challenge-ideetjes voor 2017

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten