10 december 2016

Challenge-ideetjes voor 2017

challenges 2017Wie graag (veel) leest kent ze wel: de challenges. Je komt eens buiten je comfortzone, je wordt getriggerd om wat vaker een boek op te pakken en je leesleven wordt er een stuk leuker van, althans bij 😉

En er zijn genoeg mogelijkheden, zoals de simpel opgezette Goodreads-challenge of de moeilijke Rory Gilmore Challenge. En als je niks van je gading kunt vinden, dan bedenk je gewoon zelf een leesuitdaging. Sommige leesuitdagingen kun je verbinden aan een maand, andere aan het gehele jaar. En het leuke: je bent je eigen baas! Vandaag deel ik wat ideetjes.


De ‘Ik lees dit jaar (getal) boeken challenge’
De simpelste en de meestgebruikte denk ik. Je vult een getal in en je probeert dat aantal boeken te halen. Ze worden volop gehaald, maar er wordt ook volop gefaald. Meestal wordt tegen het eind van het jaar zo’n challenge wat aangepast en ingekort of zelfs opgehoogd. Ik doe ‘m altijd via Goodreads, maar via Hebban kan het ook.

De Rory Gilmore Challenge
Ben je fan van de Gilmore Girls? Dan weet je dat Rory Gilmore ontzettend veel leest in de serie. Oplettende fans hebben alle boeken opgesteld in een leeslijst. Daar staan aardig wat dikke pillen tussen, maar ook redelijk wat behapbare boeken. De lijst bestaat uit 339 boeken en dat is best veel voor één jaar. Maar je zou er wel een maand aan kunnen wijden bijvoorbeeld, of je kiest er een x aantal uit. Het is een interessante en moeilijke challenge, maar het is zeker een interessante lijst om een keer inspiratie uit te halen.

De Popsugar challenge 2017
Dit is een lijst met allerlei leesopdrachten/categorieën. Wel in het Engels opgesteld. De challenge daagt je vooral uit om buiten je comfortzone te lezen en ook eens boeken op te pakken waar je normaal niet aan toe komt. Denk aan opdrachten als: lees een boek wat zich afspeelt in de wildernis, een boek met de naam van de hoofdpersoon in de titel of lees eens een boek met minimaal 800 pagina’s. Het is een pittige challenge, voornamelijk voor veellezers, maar je kunt natuurlijk ook een x aantal opdrachten eruit halen waar jij iets mee wilt gaan doen.

Wat ik ieder geval weer ga doen is de Goodreads-challenge en het lijkt me komend jaar leuk om van alles wat te doen. Door van alles wat te combineren zeg maar. Dat kan ook prima! In de Rory Gilmore lijst staan staan bijvoorbeeld ook weer titels die prima passen in de Popsugar lijst. En uiteindelijk loopt je Goodreads-challenge vanzelf vol 😉

En dan kun je natuurlijk ook nog zelf een leesuitdaging bedenken! Bijvoorbeeld een maand lang alleen maar Vlaamse auteurs lezen, of een jaar lang besteden aan het wegwerken van je enorme hoeveelheid ongelezen boeken. Kies eens uit elke Amerikaanse staat een schrijver. Of blijf dicht bij huis en doe zoals Lalagè: maak een reisje door de Nederlandse provincies.

Jij al leuke leesplannen voor 2017?

 

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: