Column op zondag: en dan zeg je nee

persoonlijkIk struin door de boekhandel. In mijn gedachten selecteer ik de boeken die ik zie liggen op de tafels. ‘Lijkt me leuk’ tot ‘absoluut niet.’ Scannend loop ik voorbij de planken. Leg ik boeken terug die mij niet aanspreken en onthou ik titels die in mijn straatje liggen.

Zo gaat het ook met mailtjes van uitgeverijen. Scannend lees ik mijn mail. Wat ik niets vind gaat meedogenloos mijn inbox uit. Maar persoonlijke mailtjes van auteurs zijn een ander verhaal. Vooral de auteurs die in eigen beheer uitgeven en vragen of ik hun boek wil lezen. Het duidelijke woordje ‘nee’ lijkt vast te zitten in mijn keel.

Men zegt wel eens dat een boek hét kindje is van de auteur. Bedenk nu eens dat een moeder vraagt of jij op haar kindje wil passen. Dat je dan moet gaan zeggen: ‘nou euhm, ik vind jouw kindje helemaal niet leuk,’ laten we eerlijk zijn, dat zeggen we niet. Maar een boek is geen kindje, misschien moeten we die gedachten eens in onze oren knopen. Een boek is géén kindje! Een boek is hard werk geweest, waar zeker ziel en zaligheid in zit, maar het is geen levend wezentje. Het boek zal niet mokkend en gillend in de hoek gaan staan omdat wij het niet willen lezen.

De auteur kan dat wel. Als ik een boek afwijs zie ik tussen de regels door soms heel wat onbegrip, verontwaardiging en zelfs boosheid. Zou ik zelf boos zijn als men mijn blog niet wil lezen? Nou eigenlijk niet. Ik weet heel goed dat er heel wat mensen zijn die met mijn blog weinig hebben. Een fantasy-lezer zal weinig lol beleven aan mijn blog en ik kan die doelgroep geen ongelijk geven. Als ik zou willen dat er fantasy-lezers op mijn blog komen, dan zal ik toch echt eerst zelf fantasy moeten gaan lezen. Andersom: als een auteur fantasy-schrijver is, dan is het misschien handig om te kijken of een blog daadwerkelijk fantasy leest, alvorens je gaat mailen.

De laatste maanden krijg ik vaak mailtjes van auteurs die in eigen beheer uitgeven. De promotie moeten ze ook zelf doen. Ze zijn actief in social media, sturen ijverig alle boekbloggers een berichtje en delen overal en nergens hun boek. Dat is begrijpelijk, maar het wordt vervelend als betreffende auteur ervan overtuigt is dat zijn of haar boek hét boek van het jaar is. Wat ik _moet_ lezen, en zo niet: dan weet ik dus niet wat een goed boek is. Dan ben ik te jong, of te oud. Of ik ben te dom, of te arrogant. Kortom: als ik hun boek niet wil lezen, dan deug ik niet. Niet als mens, niet als blogger.

Natuurlijk is dat ontzettend flauw en zet dat een auteur wel gelijk in de kijker.  Komt het nou wel eens voor? Ja, dit komt vaak voor. De mailtjes van auteurs die in een eigen beheer uitgeven zijn vaak niet te tellen. Soms sturen ze zelfs het ebook al mee. Dat klinkt heel leuk en vertrouwelijk. Maar eigenlijk is het best opdringerig. Ongevraagd zit ik met een compleet boek wat ik eigenlijk helemaal niet wil lezen. En na een week krijg ik een mailtje met de vraag of ik al dan niet begonnen ben, want tja, ik heb immers het boek toch gratis gekregen?!

In de beginjaren las ik braaf al die boeken. Maar de beginjaren zijn na drieënhalf jaar bloggen al ver verleden tijd. Ik ben een stuk kritischer geworden en zeker ook een stuk selectiever. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat de meeste boeken van auteurs die uitgeven in eigen beheer soms vet tegenvallen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en die vis ik er echt wel tussenuit, maar vaak is het niet mijn kop thee. Toch blijft botweg ‘nee’ zeggen nog altijd een big issue. Vooral het gezeur achteraf, want hoe durf ik?!

 

 

 


2 reacties

Reageer op: Column op zondag: en dan zeg je nee

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten