30 maart 2012

Crazy challenges

Crazy challengesVandaag ga ik wat schrijven over ‘crazy challenges’… In gewoon Nederlands: gekke leesuitdagingen.

Op Goodreads ben ik lid geworden van een groep die allerlei rare, grappige en leuke challenges verzint. Een hele leuke groep, maar waarom zou je lezen met een uitdaging? Één van de voordelen is wat mij betreft het verbreden van je literaire horizon! Met een challenge lees je immers boeken die je voorheen niet zou lezen. Over het algemeen is lezen natuurlijk erg leuk en ontspannend, maar met een leesuitdaging wordt lezen voor mij nog leuker.

Ooit deed ik een challenge waarbij ik boeken las die in Amsterdam afspeelde. Of nog moeilijker: boeken waarin het hoofdpersonage Isabella heet. Tja, hoe verzin je het? 🙂 Maar het maakt het lezen wel leuker. Challenge na challenge doe ik niet. Ik doe het bij vlagen.

Je hebt allerlei challenges, een paar zal ik hier delen met jullie:

12-12-12 challenge
12 categorieën (die je zelf verzint) in 12 maanden in 2012 lezen. Je kan per categorie zelf bepalen hoeveel boeken je wilt lezen. Ik zelf heb de 10-10 challenge gedaan in 2010. Maar kreeg hem net niet afgerond.

100 boeken in één jaar
Deze challenge kom ik vaak tegen. Ik doe deze ook altijd, maar ik haal het nooit. Toch blijft het traditie om elk jaar met deze challenge te beginnen en why not?

Regenboog-lezen
Deze kwam ik tegen op Goodreads. Je leest een bepaalde periode boeken met een kleur in de titel. Bijvoorbeeld: Wit als melk, rood als bloed. Met zo’n challenge lees je dus ook boeken die je normaal niet zou lezen.

Een boek per dag
Heb ik gedaan in een korte periode en Nina Sankovitch een heel jaar lang. Bij drukte wil ik nog wel eens een “een boek per dag” inlassen. Voor mij is het een soort “retraite”…

Spoor-lezen
Dit is een moeilijke… of niet natuurlijk 😉 Je leest een boek wat op de een of andere manier iets te maken heeft met het vorige boek wat je las. Dat kan echt van alles zijn. Het is heel interessant om dan na een tijdje te kijken waar je zelf bedachte spoor naartoe leidt.

Alfabet lezen:
Lijkt simpel, maar probeer maar het maar eens op te vullen bij de Y en de Q 🙂
Voorbeeldje:
Aardkinderen
Botsing
Chimaera
Door het vuur

O ja en nog een tip:
Begin met een challenge niet volgende week of morgen, maar begin vandaag! Anders komt het er nooit van 😉

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: