Dankbare kinderen huilen niet van Monique van Roosmalen

dankbare kinderen huilen niet cover‘Dankbare kinderen huilen niet’ is een roman waarin fictie en herinneringen van de auteur hand in hand gaan. Het speelt zich af in een internaat voor kinderen met een visuele beperking in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw.

Mieke verhuist als klein meisje naar een blindeninstituut onder leiding van nonnen. Het leven in het instituut is zwaar. Veel regels, straffen en de nonnen zijn zeer streng. Ook zijn de nonnen niet altijd even eerlijk naar de buitenwereld toe. Later wordt het leven in het instituut wat minder streng en wordt het iets moderner.

Wrang
Mieke voelt zich vaak eenzaam en zoekt bewust naar tekens van liefde en genegenheid, tekens die ze niet altijd vindt. Buiten het internaat voelt ze zich ook niet thuis. Ze voelt zich vervreemd van het normale leven. Toch is er ook lol en halen de meiden onderling heel wat kattenkwaad uit. Een paar keer moest ik lachen om de zelfspot van Ank, een ander meisje uit het instituut.

Het verhaal wordt vanuit de jonge Mieke gedeeld. Daardoor lijken serieuze situaties soms komisch. Soms is dat ook wel zo, maar vaak las ik achter de geschreven woorden een enorm verlangen naar (moeder)liefde. Dat las ik vooral uit het stukje waarin Mieke een zuster graag een kus zou willen geven. Of bij de passages waarin je duidelijk voelt dat Mieke zoekt naar bevestiging, naar liefde en naar erkenning.

Fictie en herinneringen
Mieke mag ook niet huilen, want dankbare kinderen huilen niet. Volgens de zusters moet ze juist dankbaar zijn dat haar ouders haar naar het instituut hebben gebracht. Huilen zou ondankbaar zijn. Maar in feite is Mieke helemaal niet ondankbaar. Het is gewoon een jong meisje, wat te jong van haar ouders wordt gescheiden en een hoop liefde mist in haar leven hierdoor. Maar ook een meisje wat simpelweg niet alles begrijpt van de strenge (en religieuze) regels in het instituut.

Dit boek speelt zich af in een hele andere tijd dan we gewend zijn. Lang dacht ik dat ik een waargebeurde biografie las. De auteur zelf is namelijk ook visueel beperkt en heeft ook op een blindeninstituut gezeten. Ook de auteur schrijft gedichten en verhalen. Iets wat Mieke ook doet in het boek. Mieke schreef vooral gedichten en verhalen over de dood. Daar kwam wel aandacht voor, want Mieke moest bij de psychologe komen.

Volgens de auteur is het boek fictie, verweven met haar herinneringen. De schrijfstijl van Monique van Roosmalen leest prettig en vlot. De eenzaamheid van Mieke is soms pijnlijk tastbaar tussen de regels.  Je realiseert je ook dat vroeger zeker niet alles beter was. Ook al beweren oudere mensen vaak van wel.


Reageer op: Dankbare kinderen huilen niet van Monique van Roosmalen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten