De achtste zuster van Elle Eggels

de achtste zuster coverOoit las ik ‘Het huis van de zeven zusters’ maar liefst twee keer achter elkaar. Betoverd was ik door de schrijfstijl van Elle Eggels en het verhaal wat zich afspeelde in Zuid-Limburg. Nu is er een vervolg geschreven.

Emma is nu moeder van Christian, maar hij woont niet meer thuis. Haar echtgenoot is overleden. Emma heeft het gevoel dat ze blijvend verbonden is met haar moeder Martha en haar tantes, die vroeger de bakkerij runden. Emma wil weg uit Zuid-Limburg, ze wil leven, de liefde voelen, maar vooral zichzelf leren kennen.

Mooi, mooi, mooi… Echt! De stijl van Elle Eggels is gelukkig onveranderd gebleven. De karakters van de overgebleven zusters zijn ook precies zoals ik ze nog herinnerde. Emma (die ook de verteller was in ‘Het huis van de zeven zusters’) is nu een volwassen vrouw geworden, maar nog nooit weggeweest uit het dorp. Ze gaat eerst naar Spanje naar haar zoon en het bevalt haar daar goed.

Als Emma terugkomt blijft het kriebelen en ze verkoopt haar huis en vertrekt naar Mexico om de Spaanse taal nog meer eigen te maken met taallessen. Hier leert ze ook weer leven en flirten. Ze speelt met de liefde en geniet, totdat haar moeder laat weten dat ze ziek is en Emma terugkeert naar Zuid-Limburg om voor haar moeder te zorgen. Kan ze ooit loskomen, of blijft ze vooral altijd vastgekluisterd aan de Limburgse grond en haar familie?

Wat was het heerlijk om weer in de wereld van Emma te kruipen! Ze is nu ouder, moeder en zelfs al grootmoeder. Je merkt dat Emma zo graag van het leven wil genieten, maar haar moeder – de starre Martha- houdt haar op de een of andere manier vast in Zuid-Limburg. De bakkerij is weg en nu woont Martha met de andere zusters die nog in leven zijn in een herenhuis. Emma wil graag weg, maar moet elke keer weer terug huiswaarts keren.

Emma is erg onzeker, soms heb ik het gevoel dat ze constant op een duikplank staat en twijfelt of ze wel of niet zal springen. Ook voelde ik dat Emma erg opgesloten zat in het Limburgse dorpje, de sleur, de starheid van haar moeder en het feit dat ze haar zoon gewoon erg mist, maar hem niet achterna durfde te gaan. Uiteindelijk doet ze dat wel, maar ze wordt al gauw voor gek verklaard. Soms kreeg het gevoel dat Martha haar dochter de vrijheid misgunt, omdat Martha zelf nooit echt vrij is geweest. Op jonge leeftijd moest Martha al de bakkerij runnen en voor haar zussen zorgen.

De stijl van Elle Eggels moet je wel liggen, sommige lezers vinden het rommelig, vanwege de hoeveelheid personages, andere hebben weer weinig met het poëtische en spirituele laagje. Als je nooit eerder iets van Elle Eggels las en nog nooit iets over de zusters hebt gelezen, dan kan dit boek inderdaad heel rommelig zijn. Er wordt af en toe teruggeblikt, maar om het complete verhaal te kennen én te begrijpen is het een must om eerst ‘Het huis van de zeven zusters’ te lezen. Je begrijpt dan vooral een stuk beter waarom en hoe iedereen getekend is door het verleden.

Ik heb genoten! Bijna gehuild. Die lieve kleine Emma uit het eerste boek is een lieve moederlijke vrouw geworden, die zo graag echt wil leven voor het te laat is. Ze ontmoet op haar reis wijze mensen en krijgt wijze adviezen. Een mooi advies vond ik het stukje van meer leven in het nu. Nu is nu… en nu kun je nooit meer overdoen. Geniet dan ook van elke minuut die je hebt.

 

 

=


2 reacties

 • 12 april, 2016 om 09:23
  elle eggels zegt:

  Wat leuk om zo’n positieve recensie te lezen. Wat fijn dat je weer genoten hebt. Daar doe je het als schrijver uiteindelijk voor. Bedankt.

  Ikhartje(2) deze reactie

  elle eggels Beantwoorden

  • 12 april, 2016 om 16:09
   Leesdame zegt:

   Wat bijzonder lief dat u persoonlijk langskomt op mijn blog 🙂 Het voelt als een eer!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: De achtste zuster van Elle Eggels

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten