18 maart 2014

Over de Boekenweek en zo…

een mooie jonge vrouw coverIk heb in mijn hele leven nog maar één keer een Boekenweekgeschenk echt gelezen. Dat was ‘Een tafel vol vlinders’ van Tim Krabbé. Ook heb ik ooit een stukje gelezen in ‘Zomerhitte’ van Jan Wolkers, maar verder nooit uitgelezen. Toch ben ik fervent verzamelaar van deze speciale boekjes. Ook ‘Een mooie jonge vrouw’ van Tommy Wieringa heb ik al in huis.

Ik vind ze mooi vormgegeven, het is een soort luxe cadeautje wat je krijgt tijdens de Boekenweek. Mooi gebonden boekjes. Eigenlijk prachtig om naast elkaar te zetten in de boekenkast.

O wacht even. Ze _zouden_ inderdaad prachtig staan naast elkaar, maar helaas moet ik jullie toch teleurstellen. Ik heb van de afgelopen 13 jaar alle boekenweekgeschenken in huis, maar ze liggen werkelijk overal verspreidt. In de tijdschriften bak, in het nachtkastje, een stapeltje Boekenweekgeschenken in de boekenkast in een hoek bij de pockets. Een boekje tussen twee boeken in waar nog plek was.

Het enige wat ik jammer vind is de overvloed aan mannelijke auteurs van dit geschenkboekje. Waar zijn alle vrouwelijke schrijfsters? En wie zou die taak op zich kunnen nemen? Het maakt me niet uit wie, maar een vrouwelijke auteur voor het Boekenweekgeschenk zou een welkome afwisseling zijn. Ik zou er zeker meer aandacht aan besteden op mijn blog. Overigens nog een leuk dingetje: Op de site van de Boekenweek heb ik meegedaan aan De Boekentipper. Daar krijg je een aantal vragen voorgeschoteld (met als thema reizen) en n.a.v. jouw antwoorden krijg je dan een leesadvies op maat. Gewoon leuk om een keer tussendoor te doen.

3 reacties

 • 18 maart, 2014 om 22:51
  Sandraschrijftenleest zegt:

  Foei, ze horen uiteraard netjes naast elkaar in je boekenkast te staan 😉 Jij hebt ze tenminste nog, ik heb een vorig jaar alle boekenweekgeschenken naar de Kringloopwinkel gebracht, iets met vlaag, verstandsverbijstering en dom?
  Maar dan al die toilettasjes van Douglas die je krijgt omdat je een bepaald bedrag besteedt aan een bepaald merk, ja hoor, die heb ik allemaal nog, netjes opgeborgen in een schoenendoos, ik gebruik ze nooit en ze waren een stuk duurder dan deze boekenweekgeschenken…. tsja 😉


  Sandraschrijftenleest
  Beantwoorden

 • 19 maart, 2014 om 12:00
  Inge zegt:

  Ik heb ook een hoop (oude) Boekenweekgeschenken, maar bij mij staan ze ook verspreid.

  Mijn moeder heeft tijdens een verhuizing ‘Oeroeg’ van Hella S. Haasse (haar prozadebuut uit 1948!!) weggedaan, daar kan ik nog steeds boos om worden, haha.


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: