De crèche van Elle van Rijn

De crèche cover

Afgelopen week koos ik ‘De crèche’ van Elle van Rijn uit om te lezen. Een meeslepend en aangrijpend oorlogsverhaal. Ik werd er stil van!

Tegenover de Hollandsche Schouwburg in de Plantagebuurt in Amsterdam staat de Joodse crèche onder leiding van Henriëtte Pimentel. De 17-jarige Betty Oudkerk gaat hier aan de slag als kinderverzorgster. Het leven voor de Joden is schrijnend en beangstigend. Betty Oudkerk gebruikt haar charme, intelligentie en wilskracht om te voorkomen dat de de kinderen op transport gaan, maar dit leidde tot levensgevaarlijke en beklemmende situaties.

Amsterdam begin jaren ’40

De Joodse Betty krijgt vroegtijdig haar diploma van de huishoudschool. Ze is daar niet meer welkom. Thuis is de sfeer gespannen en bedrukt, vader is overleden en de winkel van haar ouders is afgepakt door mevrouw Koot. Betty gaat vervolgens aan de slag als kinderverzorgster. Op de crèche werkt ze samen met kinderverzorgsters Mirjam en Sieny onder leiding van Henriëtte Pimentel. Eerst is de crèche nog een Joodse crèche, maar dat veranderde toen de Duitsers de crèche transformeerde tot een verzamelplaats voor de Joodse kinderen voordat ze op transport gingen.

Eerst geloofde men nog dat het transport naar Westerbork meeviel, maar al snel krijgen de Joodse ouders door dat ze hun kinderen hier beter voor kunnen behoeden. Honderden kinderen werden vervolgend weggemoffeld in deze periode. Betty en de anderen moeten soms wrede keuzes maken. Letterlijk tussen leven en dood. Het is pijnlijk om te lezen dat dit in die tijd zo moest.

Een meeslepend verhaal

Vanaf het begin trekt Elle van Rijn mij mee in het verhaal. Ik leefde helemaal mee met Betty Oudkerk en zag haar in mijn verbeelding echt fietsen door de Plantagebuurt. Veel personages hebben echt bestaan. Betty Oudkerk is 92 jaar geworden en vorig jaar overleden. Verzetsvrouw en directrice van de crèche Henriëtte Pimentel was een oudtante van regisseur Pollo de Pimentel. Elle van Rijn deed veel research en sprak ook met Betty Oudkerk. Alle verhalen, herinneringen en anekdotes verweefde ze tot een roman.

‘De crèche’ is meeslepend en in de tweede helft erg spannend. De kans om gesnapt te worden werd namelijk steeds groter. Overal heerste wantrouwen en beloftes van vroeger, waren duidelijk geen beloftes meer als het water aan de lippen stond bij mensen. Elle van Rijn laat de lezer de wanhoop van de situatie goed voelen, maar schetst ook een beeld van moed en verzet. Je gunt tijdens het lezen Betty een goede afloop en je gunt de kindjes uit het verhaal een toekomst.

De film Süskind

Na het lezen van ‘De crèche’ bekeek ik de Nederlandse film ‘Süskind’ nog een keer. Deze film belicht het leven en het werk van Walter Süskind. Hij werkte in de schouwburg en hielp mee met het plan om honderden kinderen te laten ontsnappen. In deze film komt ook de crèche van Pimentel voorbij. ‘Süskind’ staat op Netflix en Videoland.

Voor meer achtergrondinformatie over Betty Oudkerk en foto’s van vroeger verwijs ik je graag naar dit stuk van ‘Het Parool’: klik


Reageer op: De crèche van Elle van Rijn

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten