7 april 2021

De cursus van Elvin Post

Midden in de hectiek van mijn leven las ik ‘De cursus’ van Elvin Post. Een echte ‘whodunnit’ met knipoogjes naar Stephen King en Agatha Christie en haar bekende boek ‘And then there were none’.

Carol Arrington heeft zich ingeschreven voor de schrijfcursus van bestsellerauteur Victor Aster. Deze cursus wordt gegeven op een afgelegen eiland, waar maar één keer per week een pont naartoe vaart. De cursus is interessant en biedt veel inspiratie, maar al snel draait de sfeer om als er twee cursisten om het leven komen. De cursisten zitten zonder telefoon op het eiland.

Een schrijfcursus op een eiland

De sfeer zit al meteen goed in het verhaal, al is er in het begin nog weinig spanning. De negen cursisten willen graag beter worden in hun vak en vooral een bestseller afleveren. Dat valt niet mee. Voor de cursisten naar het eiland gaan, moeten ze hun telefoon afzetten en achterlaten. Je leest het verhaal grotendeels vanuit Carol’s oogpunt, maar af en toe wisselt het perspectief en bekijken we het verhaal via Victor’s assistent en Mark, de vriend van Carol. De omschrijvingen zijn beeldend, je waant je echt op het afgelegen eiland.

Na de rustige opbouw sluipt er een onderhuidse spanning in het verhaal zodra de eerste dode valt. De situatie wordt beklemmend en meerdere mensen zijn verdacht. Ook komen er benarde situaties aan bod, zo wil één van de cursisten door het ijskoude water naar het vaste land zwemmen voor hulp. Op dat moment voel je echt de onmacht van de cursisten.

De spanning schommelt

Hoewel ‘De cursus’ van begin tot eind boeiend wegleest, schommelt de spanning nogal. Vooral in de tweede helft zakt die even in, voornamelijk omdat ik door kreeg wie de dader was en dit ook bleek te kloppen. Elvin Post maakt dit goed door zijn sprankelende schrijfstijl en zijn verwijzingen en knipoogjes naar Stephen King, recensenten en het schrijversvak.

Opvallend vond ik dat Elvin Post bewust gekozen heeft voor een Amerikaanse setting en dito personages. Hierdoor vergeet je af en toe dat je een Nederlandse thriller leest. Aanrader voor de liefhebbers van de ouderwetse ‘whodunnit’, maar dan in een modern jasje!