De dienstpieper van Marten van Olst

dienst pieper coverEen paar jaar terug las ik De co-assistent van Anne Hermans. En daar kwam ook een toffe televisie-serie van. Was mijn favoriete serie met Hanna Verboom. En vorige week las ik De dienstpieper. Over een arts-assistent en dat was een heel boeiend boek!

Marten van Olst wou als kind al dokter worden. Na wat moeilijke pogingen om ingeloot te worden lukt het hem eindelijk om toegelaten te worden tot de opleiding. We volgen in het boek het wel en wee tijdens zijn werk als arts-assitent en ook over zijn vroegere jaren, waarin hij in Kenia hielp in een ziekenhuis en zijn studententijd.

Het boek is heel boeiend geschreven, niet saai en dokter-achtig, maar juist met een flinke dosis humor en relativiteit. Een eerlijk verhaal over de zware opleiding en de enorme lange werkdagen. Maar ook details worden besproken: welke dokters lange jassen dragen over hun gewone kleren en dokters die helemaal in het wit gaan. Dat de meest afstandelijke specialist, wel diegene is op wie je kan bouwen! En hoe je omgaat met lastige en ongeduldige patiënten. Om vervolgens thuis te komen en weer te concluderen dat je veel te laat bent en dus een opgewarmd bord eten uit de magnetron haalt.

Marten wil absoluut geen chagrijnige arts worden, dus bedenkt hij tactieken om patiënten vriendelijker te stemmen. We volgen ook visites langs de ziekenzalen. En patiënten die graag zo snel mogelijk weer normaal willen leven tot patiënten die het wel lekker vinden dat ze twee maanden niet kunnen werken en hoopvol lijken te zijn dat hun klacht niet overgaat.

Een ziekenhuis is een maatschappij op zich, in de Dienstpieper wordt dat maar al te goed weergegeven. Ook zijn werk in Kenia is mooi omschreven. Je merkt dat mensen daar een stuk harder zijn dan in Nederland. Hier kunnen mensen alles op zijn kop zetten voor een sneetje in de vinger, in Kenia komen mensen rustig pas na twee dagen met een open been aanzetten om vervolgens ontspannen te zeggen dat het verder prima gaat. Die omslag vond ik erg interessant en het laat je ook goed nadenken over die verschillen.

De dienstpieper is een leuk boek, niet te zwaar, maar toch boeiend en interessant genoeg om nog even in je hoofd te blijven. Een aanrader dus. Maar wie niet tegen bloed en pus kan, wees gewaarschuwd! Er wordt niets aan de verbeelding overgelaten…


5 reacties

Reageer op: De dienstpieper van Marten van Olst

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten