De eerste priesteres van Jacqueline Zirkzee

De eerste priesteres cover 2020Voor deze historische roman ging ik ver terug in de tijd. Heel ver! Want dit verhaal speelt zich 7500 jaar geleden af.

In een eenvoudig bestaan leeft een volk nabij de rivier in het Dorp van de Reiger. Daar leeft Inanna, kleindochter van de ziener. Haar tweelingbroer is Eridu. Ze geloven in Goden, de Grote Moeder en doen offers om de Goden gunstig te stemmen. Inanna en Eridu leven nog dankzij de keuzes van hun vader. Volgens het geloof had hij de tweeling moeten offeren, want een dubbelgeboorte bracht ongeluk volgens hun geloof. De vader liep met zijn kinderen weg.

Ongeluk
Het dorp waarin Inanna en Eridu leven wordt geteisterd door een vloedgolf. Hierdoor lijdt iedereen honger en is iedereen verzwakt. Ook neemt Nima de macht van het dorp over, terwijl deze taak voor Inanna bedoeld was. Eridu wordt opgesloten in een kooi, omdat men denkt dat hij een demon met zich meedraagt.

Als er een groep herders langskomt, sluiten Inanna en Eridu zich bij de herders aan en reizen met hun verder. Later gaan Inanna en Eridu zelf verder en ontmoeten ze weer een andere stam. Met weer andere wetten en andere gebruiken. Maar de reis houdt hier niet op.

Ver van huis
‘De eerste priesteres’ speelt zich letterlijk en figuurlijk ver van je huis af. Het speelt zich 7500 jaar geleden af op de plek waar nu Zuid-Irak is. Toch weet Jacqueline Zirkzee deze tijd heel beeldend te beschrijven. De omgeving, maar ook het geloof en de rituelen weet ze op een toegankelijke manier te omschrijven.

Inanna en Eridu zijn de leidende personages in ‘De eerste priesteres’. Hun leven is heel anders dan ons leven, maar toch zijn de emoties en hun gevoelens herkenbaar. Ze kampen met angst, eenzaamheid, onbegrip, frustratie, machteloosheid, hoop en liefde. Jacqueline Zirkzee geeft veel aandacht aan de karakters, hierdoor krijg je steeds meer een band met Inanna en Eridu.

Boeiend
Het verhaal leest als een roman, Jacqueline Zirkzee laat genoeg gebeuren om het verhaal boeiend te houden. Ongemerkt leer je een hoop van deze oeroude cultuur. Vooral het geloof in de Grote Moeder staat centraal. Er worden bijvoorbeeld regelmatig offers gedaan. Zoals een leven voor een leven. Een heftige passage vind bijvoorbeeld ik het stuk waarbij stamlid Aia wordt geofferd. Dit stuk gaf mij kippenvel.

Er zit een flinke research in dit boek, want Jacqueline Zirkzee is diep in de geschiedenis van dit “vergeten tijdperk” gedoken. Bijzonder om te lezen hoe slim de personages al zijn voor hun tijd, maar tegelijkertijd ook beklemmend om te lezen hoe makkelijk sommige stamleden vertrouwden op de woorden en rituelen die bij hun stam hoorden.

En toch is niet alles even vreemd. Voortekenen/symbolen, kleine ritueeltjes uit hun tijd, die ik nu in deze tijd nog steeds wel eens terug zie in diverse (natuur)religies. Ik vind dat wel wat hebben! Daarnaast vond ik het heel leuk om eens een prehistorische roman te lezen, want over deze tijd lees je niet zo vaak in romans. Leerzaam dus!


1 reactie

Reageer op: De eerste priesteres van Jacqueline Zirkzee

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten