18 november 2021

De executie van Daniëlle Bakhuis

‘De executie’ is een verhaal wat zich afspeelt in 2048. Het stond al een tijdje op mijn “wil-ik-lezen-lijst”. Afgelopen week begon ik hierin!

In Nederland is het Collectief aan de macht. Alle mensen zijn gelijk, religie en eigen voorkeuren bestaan niet meer. Iedereen doet wat het Collectief opdraagt. Ze wonen, eten en kleden zich allemaal hetzelfde. Wie tegen het Collectief is, is een dader en vaak volgt daarop een executie. Deze executies zijn ook een bron voor entertainment…

Ellendetainment

Mensen uit het Collectief kijken allemaal naar één tv-kanaal. Daarop komen de vreemdste realityshows. Tijdens wekelijkse liveshows worden steeds vijf jongeren in kooien omhoog getakeld. Ze krijgen de kans om zichzelf vrij te pleiten, vier van hen worden door het publiek weggestemd. Zij vallen van grote hoogte uit hun kooi wanneer de bodem onder hun voeten wegvalt.

Ik kan Daniëlle Bakhuis in het nawoord niet anders dan gelijk geven over “ellendetainment” op tv. Dat is er al! We zien mensen huilend hun angsten overwinnen voor de camera, we kijken mee met ziekenhuisonderzoeken en bevallingen, we zien mensen met enorme geldproblemen en nog niet zo lang geleden zag ik mensen letterlijk en figuurlijk onderuit gaan bij een dansmarathon. Ik geef toe: ik kijk ook wel eens dat soort programma’s.

In ‘De executie’ wordt de doodstraf weggezet als vermaak. De presentatrice presenteert dat op theatrale wijze.

Somber en grimmig

Tijdens het lezen in dit boek voelde ik me af en toe somber. De manier hoe geleefd wordt volgens het Collectief vind ik verontrustend omdat het nu zo dichtbij lijkt te komen tijdens deze huidige coronacrisis. In dit boek betekent “allemaal een gelijke behandeling” ook geen religie en zelfbewustzijn meer. Geen contant geld meer en een overheid die zelfs uitmaakt wat je ’s morgens op je bord legt bij het ontbijt.

De meeste mensen die zich aansloten bij het Collectief vinden dat wel makkelijk. Een overheid die voor alles zorgt en zelfs uitmaakt wat er op tv komt, op wie je wel en niet verliefd mag worden en wat er in de winkels ligt. Maar niet lang daarna blijkt dat er ook tegenstanders zijn. Zoals Nathan, hij weigert zich aan te sluiten bij het Collectief. In een andere kooi zit een bekende influencer, zij heeft het vooral moeilijk met de regels op wie je wel en niet meer verliefd mag worden.

Een verhaal met kronkels en wendingen

Wat opvalt is dat in ‘De executie’ niets is wat het lijkt. Daar kwam ik al achter na het lezen van de eerste hoofdstukken. Het verhaal maakt diverse kronkels en krijgt in de tweede helft een hele andere wending. Hierdoor is ‘De executie’ verrassend en meeslepend. Daniëlle Bakhuis geeft de “kandidaders” het woord. We lezen over hun leven, hun angsten, hun toekomstdromen en hun wanhoopskreten.

‘De executie’ is een verhaal voor jongeren, maar ook volwassenen kunnen dit thema interessant vinden. Het is geen boek om lekker mee te ontspannen. Ik zou het ook niet lezen als je in een sombere bui bent. Maar interessant en fascinerend is het wel. Het roept veel gespreksstof op en zelfs discussie. Daarom is het ook een aanrader om dit boek met een groepje andere lezers te lezen, zodat je samen kunt napraten.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: