De geborgen wereld van de prentenboeken

gewoon gek coverIk schreef het al eerder… de hoek in de boekhandel met de prentenboeken oogt geborgen en warm. De kleurrijke kaften nodigen uit om prentenboeken op te pakken en sommige tijdloze titels geven een gevoel van nostalgie. Zoals bijvoorbeeld Dribbel… je weet wel met die luikjes op elke pagina.

Eigenlijk kwam ik nooit in deze hoek, maar een tijdje geleden kwam ik er voor een cadeautje. Ik bleef nogal lang in deze hoek hangen en ik vond het erg gezellig in dit deel van de boekhandel. Wat waren er ontzettend veel prentenboeken…

Op 25 januari begonnen de nationale voorleesdagen 2017. Heerlijk excuus om op mijn blog er ook over te bloggen. Want prentenboeken zijn de ultieme voorleesboeken. De boekhandels hebben de prentenboekenhoek nog gezelliger gemaakt en overal zie ik blogposten verschijnen rondom voorlezen en/of prentenboeken. Maar prentenboeken op boekenblogs, dat riep ook wat vooroordelen en vragen op merkte ik.

Een prentenboek recensie heb je ook zo in elkaar geflanst denk ik…
O ja? Het is ook een blogpost die uitgetypt moet worden hoor. 🙂 Daarnaast moet ik ook zo’n recensie doorlopen op fouten, netjes opmaken, de kaft en de gegevens erbij zoeken en delen in de social media. Ik heb er zeker wel een uurtje werk aan.

Hoe recenseer je een prentenboek?
Een prentenboek recenseer ik natuurlijk anders dan een thriller of een roman. Voor mezelf heb ik een aantal aspecten waar ik op let.
– Staat er veel tekst in, is het op rijm, of staat er juist geen tekst in en mag je er zelf wat bij verzinnen?
– Zijn de illustraties gemoedelijk, warm, of fris en modern? Zijn ze heel grof opgetekend, of juist heel gedetailleerd?
– Wat is het thema? Gaat het over familie, vriendjes, dieren, emoties?
– Is het leerzaam? Leert het prentenboek ook iets… is het educatief, moet je bijvoorbeeld naar iets op zoek in de illustraties?
– Is het dik of dun? Leest het vlot uit voor het slapengaan, of ben je hier een half uurtje mee bezig?
– Staan er monsters in, of iets anders wat toch wel een beetje eng kan zijn?
Dit zijn allemaal kleine dingetjes waar je tijdens het lezen op kunt letten en eventueel kunt bespreken in een recensie.

Prentenboeken lezen is valsspelen op je Goodreads-challenge
En als iemand daar gewoon rekening mee gehouden heeft toen hij of zij de challenge heeft ingesteld? Dat kan ook nog hé. Of misschien voert diegene helemaal geen prentenboeken in op Goodreads. Persoonlijk vind ik dat dit mijn eigen zaak is, het is mijn Goodreads pagina en ik mag mijn challenge invullen zoals ik dat wil 😉

En hoelang duren de voorleesdagen nog?
Eeuwig wat mij betreft, maar de Nationale Voorleesdagen 2017 duren tot en met 4 februari. Misschien leuk om iemand in je omgeving een prentenboek cadeau te doen deze dagen!

Welk prentenboek is dat op de foto?
Dat is ‘Gewoon gek’ van Ingrid en Dieter Schubert. Een superleuk prentenboek over tegenstellingen. Komt later nog een uitgebreide review over.


Reageer op: De geborgen wereld van de prentenboeken

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten