De geur van miljoenen van Merijn de Boer

de geur van miljoenen coverIk lees niet vaak verhalenbundels, maar bij deze bundel werd ik toch wel nieuwsgierig dankzij de omslagtekst. Voor ik het wist had ik al twee verhalen gelezen. De verhalen zijn niet al te lang, dus het is een geschikte bundel om erbij te pakken voor het slapengaan.

In deze bundel staan twaalf korte verhalen. Acht van deze verhalen zijn al eerder verschenen in diverse magazines. Ik had ze geen van allen gelezen, dus voor mij was het een compleet nieuwe ervaring. Die ervaring beviel me vrij goed! Het sterkste punt in al deze verhalen is het venijn wat in de staart zit.

Wat voor verhalen zijn het
De verhalen lijken soms wat oppervlakkig, maar Merijn de Boer stopt dan in de laatste alinea een verrassing voor de lezer. Een gekke wending aan het verhaal, soms een schrikmomentje, soms even een glimlach. Maar ook vaak venijnig en soms zelfs luguber.

Ineens is dan het verhaal wat je las heel anders van toon. De auteur houdt duidelijk van literatuur, want je vindt overal verwijzingen naar klassiek (Russisch) literair werk.

Mijn favoriete verhalen uit deze bundel
‘De registermakers’, dit verhaal begint vrij simpel en ik was een beetje bang dat ik het saai zou vinden, maar wat zit in dit verhaal een venijnig eind zeg! Ik zat echt even te knipperen. Ik las het twee keer over, maar het stond er echt. Ik wist niet of ik moest lachen, of dat ik het luguber moest vinden. Maar ik vond het zo strak en goed in elkaar zitten!

‘Uit liefde voor Vestdijk’ is een apart verhaal van een man die advertentie plaatst waarin hij op zoek is naar iemand die met hem romans van Vestdijk wil lezen. Er reageren vervolgens mensen met hele andere intenties op deze advertentie. Dit verhaal vond ik komisch, maar heeft ook een bepaalde gespannen lading. Dit omdat je voelt dat de mensen die langskomen een andere intentie hebben.

‘Kwieke buren’ lijkt eerst een gemoedelijk en eenzaam verhaal, maar heeft een venijnig en luguber staartje. Dat voel je gaandeweg wel aankomen. Je hebt al snel door dat Eduard Jacobs nogal verknipt in elkaar zit.

Ongemakkelijk gevoel
Er waren ook verhalen bij waar ik me een beetje ongemakkelijk bij voelde. Zoals ‘De Jaguar’ en ‘Darren’. Één van de personages uit deze twee verhalen is nogal een viespeuk, dat merk je echt tussen de regels door. Deze verhalen zijn aan elkaar gelinkt. Na het lezen van deze verhalen voelde ik me echt ongemakkelijk. Op zich doet de auteur goed werk als hij dit gevoel bij een lezer teweeg kan brengen, maar ik was toch blij dat dit alleen bij deze verhalen was.

‘De geur van miljoenen’ is een interessante en fascinerende verhalenbundel, met een sinister laagje. Ik vind het knap dat de auteur zoveel paaseitjes weet te verstoppen tussen de regels, maar ook hoe hij mij met open mond achter kan laten na het lezen van de laatste alinea.

 


4 reacties

 • 8 december, 2018 om 10:29
  Lalagè zegt:

  Van deze schrijver moet ik ook nodig eens iets lezen. Ga je nu vaker kiezen voor verhalenbundels? Of het blijft het bij deze toevalstreffer?

  Ikhartje(0) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 8 december, 2018 om 18:49
   Leesdame zegt:

   Zo af en toe komt er een verhalenbundel op mijn pad. ‘Wij, het schuim’ van Caro van Thuyne staat bijvoorbeeld ook nog op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 13 december, 2018 om 08:58
  Geertrude zegt:

  Korte verhalen schrijven is een kunst apart. Het klinkt alsof deze schrijver er goed in is. Dit boek gaat op mijn lijstje.;-)

  Ikhartje(1) deze reactie

  Geertrude Beantwoorden

Reageer op: De geur van miljoenen van Merijn de Boer

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten